Η Πάτρα υποδέχεται στις 14, 15 και 16 Οκτωβρίου τους πρωτοετείς φοιτητές/τριες
Με ένα Φεστιβάλ που δεν έχει προηγούμενο στην Ελλάδα και ανοίγει «παράθυρο» για αντίστοιχου επιπέδου διοργανώσεις, η Πάτρα υποδέχεται στις 14, 15 και 16 Οκτωβρίου τους πρωτοετείς φοιτητές/τριες του Πανεπιστημίου της στήνοντας ένα μεγάλο «φοιτητικό χωριό» στην Πανεπιστημιούπολη, μεταφέροντας τον παλμό του Πανεπιστημίου στην πόλη, διασυνδέοντας το Ανώτατο Εκπαιδευτικό της Ίδρυμα με τα αξιοθέατα, τις αρχαιότητες, την αγορά και τις επιχειρήσεις της, υποδεχόμενη κορυφαίους επιστήμονες διεθνούς κύρους αλλά και γνωστούς καλλιτέχνες που θα δώσουν ρυθμό και ένταση στη μεγάλη γιορτή.
Welcome to UP, λοιπόν, για πρώτη φορά στην Πάτρα με εύρος αναφοράς σε όλη τη Δυτική Ελλάδα. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή και φιλόδοξη πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Επιμελητήριο Αχαΐας και με τη συνδρομή του Δήμου Πατρέων.
Το Φεστιβάλ Υποδοχής Πρωτοετών Φοιτητών είναι μια πολυεπίπεδη διοργάνωση, η οποία, φέρνει κοντά τους φοιτητές με ομάδες και δράσεις, επιστήμονες και καλλιτέχνες, στέκια και ενδιαφέροντα σημεία, εκατοντάδες επιχειρήσεις της Εστίασης της Αναψυχής και του Εμπορίου (συμμετέχουν με εκπτωτικά κουπόνια) και βεβαίως με την ίδια την πόλη, την Πάτρα της νεολαίας και των φοιτητών, της καινοτομίας και της δράσης, της εξωστρέφειας και της δημιουργίας.
Το «Welcome to UP» φέρνει όμως και τους Πατρινούς κοντά στο Πανεπιστήμιο, το οποίο ανοίγει σε όλους τις πύλες του με ελεύθερη είσοδο για να συμμετέχουν σε συνέδρια και συναυλίες, να παρακολουθήσουν πρεμιέρες, να συναντηθούν και να συνομιλήσουν με την ακαδημαϊκή κοινότητα που αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα πλεονεκτήματα της Πάτρας και μια από τις πλέον ελπιδοφόρες προοπτικές της.
Ετοιμαστείτε, λοιπόν, για τρεις ημέρες με μεγάλα μουσικά events, κινηματογραφικές προβολές σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, για ένα διεισδυτικό ερευνητικό Διεθνές Συνέδριο με αφορμή τα 100 Χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και για συναντήσεις με τα «έξυπνα μυαλά» του Πανεπιστημίου που έκαναν πράξη την επιτυχία.
Ετοιμαστείτε να δείτε φοιτητές να «δοκιμάζουν» την πόλη με δράσεις όπως το «Taste the city» που τους συστήνει τα εστιατόρια και τα καταστήματα αναψυχής της Πάτρας με ειδικά μενού σε ειδικές τιμές, ή με διαδρομές όπως το «Magic Bus Patras Tour» και «Ξενάγηση μετά περιπάτου» που θα τους γνωρίσει τα εμβληματικά σημεία της πόλης.
Όσο για τη μουσική; To μεγάλο πάρτι αρχίζει και έχει τους ήχους του Πάνου Μουζουράκη, των Locomondo και των 15-50 αλλά και των DJ΄s Zyrak και Romanos και των Nandra!
«Το φθινόπωρο πάμε Πάτρα»
Για το πλαίσιο και τις στοχεύσεις της μεγάλης αυτής διοργάνωσης που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μίλησαν την Δευτέρα 10-10-2022 στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στην αίθουσα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Χρήστος Μπούρας, o Aντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικού Ελέγχου κ. Ανδρέας Φίλιας, ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Κώστας Πελετίδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας κ. Πλάτωνας Μαρλαφέκας, ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Μελετών Έργων Πρασίνου, Καθαριότητας Ανακύκλωσης και Μηχανολογικού Εξοπλισμού του Δήμου Πατρέων, κ. Νίκος Ασπράγκαθος, ο κ. Βαγγέλης Πολίτης –Στεργίου, Πρόεδρος του Ιδρύματος Τοπάλη, ο κ. Χριστόφορος Κροντηράς, Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής και πρόεδρος της Επιτροπής Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου με την Πάτρα, ο κ. Μάρκος Μαραγκός, Αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας - Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής ΠΓΝΠ και η κα. Έλλη Λεμονίδου, Επιστημονική υπεύθυνη του συνεδρίου για το 1922 και τη Μικρασιατική καταστροφή.
-Χρήστος Μπούρας, Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών: Να εξελιχθεί ο θεσμός στο «Καρναβάλι του Φθινοπώρου»
«Είναι ιδιαίτερη και χαρούμενη αυτή η στιγμή για μένα γιατί κάτι που είχαμε οραματιστεί εδώ και χρόνια φαίνεται ότι ούτε οι καιρικές συνθήκες δεν μπορούν να το σταματήσουν. Οι τελευταίες προγνώσεις είναι υπέρ μας» τόνισε ο κ. Χρήστος Μπούρας.
«Σκοπός είναι να γίνει ένα βήμα μέσα από το οποίο οι φοιτητές και το Πανεπιστήμιο θα συναντήσουν την πόλη σε όλες τις διαστάσεις. Ελπίζω ότι αυτό το Φεστιβάλ του χρόνου θα είναι εβδομαδιαίο και θα εξελιχθεί στο Καρναβάλι του Φθινοπώρου που θα απλωθεί και στο Μεσολόγγι και στο Αγρίνιο.
Η ιδέα δεν μου ανήκει, δεν ανήκει ούτε στο Πανεπιστήμιο. Ανήκει στον αείμνηστο Νάσο Νασόπουλο με τον οποίο με συνέδεε μια μακρά φιλία, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ήταν κάτι που πρότεινε εκείνος και που το συζητήσαμε μαζί. Είναι κρίμα που δεν είναι σήμερα εδώ μαζί μας.
Στην εξέλιξη του Φεστιβάλ θα ήθελα να υπάρχουν και βραδιές όπου οι φοιτητές θα γνωρίσουν την Πάτρα. Μία βραδιά στα Βραχνέικα, μία στο Κάστρο, μία στην πλατεία Ελευθερίας… Θα ήθελα να ανοίξει και το Δημοτικό θέατρο, να υπάρχουν κάποιες εκδηλώσεις στον «Απόλλωνα», να γίνουν εκδηλώσεις στο Μεσολόγγι και το Αγρίνιο, να αξιοποιηθεί η βίλα Κόλλα με μία συναυλία στο Κουκούλι, να υπάρχει και ένα συνέδριο γιατί το Πανεπιστήμιο είναι παιδεία, πολιτισμός και ανάπτυξη. Θα ήθελα να εξελιχθεί τόσο το Φεστιβάλ που μετά από χρόνια θα ακούμε, «Φθινόπωρο, πάμε Πάτρα», τόνισε ο κ. Μπούρας.
Ανδρέας Φίλιας, Aντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικού Ελέγχου Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας: Στόχος είναι από του χρόνου να μιλάμε για έναν θεσμό
«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό γεγονός για την υποδοχή των πρωτοετών φοιτητών» τόνισε ο κ. Ανδρέας Φίλιας. «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δε θα μπορούσε να είναι απούσα από αυτή τη σημαντική διοργάνωση που σχετίζεται με την εξωστρέφεια της περιοχής και την νεολαία που έρχεται για να ζήσει στην Πάτρα για κάποια χρόνια και να συμβάλει στο παιδαγωγικό - εκπαιδευτικό αλλά και στον οικονομικό τομέα της πόλης και της Περιφέρειας. Δηλώνουμε παρόντες στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας.
Στόχος είναι από του χρόνου να μιλάμε για έναν θεσμό. Θα υποδεχθούμε τους φοιτητές, θα τους δείξουμε την πόλη και τις δυνατότητες που έχουμε μέσα σε αυτή. Θα τους καλωσορίσουμε και παράλληλα θα τους ευχαριστήσουμε γιατί επέλεξαν την πόλη και τη Δυτική Ελλάδα για να σπουδάσουν και να καταθέσουν μέσα από τις σπουδές τους την πνευματική τους δύναμη».
-Κώστας Πελετίδης, Δήμαρχος Πατρέων: Όλες οι υποδομές του Δήμου είναι στη διάθεση των νέων παιδιών
«Πρόκειται για μία πολύ καλή πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου και κάτι το οποίο δείχνει αγάπη προς τους νέους φοιτητές και όχι μόνο. Είναι ωραίο πράγμα να γνωρίζεις το Πανεπιστήμιο και την πόλη στην οποία θα ζήσεις για χρόνια. Όσοι σπουδάζουν σε δεύτερη πόλη αποκτούν πολλές φορές μια δεύτερη πατρίδα» επεσήμανε ο κ. Κώστας Πελετίδης. «Συνδέεσαι με την πόλη στην οποία σπουδάζεις και πιστεύουμε ότι πρέπει να είμαστε κοντά στους νέους ανθρώπους που ανοίγουν τα φτερά τους και είναι έτοιμοι να δημιουργήσουν. Όπως το Πανεπιστήμιο, έτσι κι εμείς ως Δήμος θα είμαστε δίπλα τους. Όλες οι υποδομές του Δήμου είναι στη διάθεση των νέων παιδιών και ό,τι μπορούμε να το προσφέρουμε θα το προφέρουμε για να κάνουν τη ζωή τους πιο εύκολη.
Συγχαίρουμε το Πανεπιστήμιο για την πρωτοβουλία και πιστεύουμε ότι μπορούμε να δώσουμε περισσότερα πράγματα στην πορεία μετά από ένα θετικό ξεκίνημα».
-Πλάτωνας Μαρλαφέκας, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας: Από τις πρωτοβουλίες που δείχνουν την καλή εικόνα της πόλης μας
«Είναι μία μέρα με ανάμεικτα συναισθήματα για εμένα. Είμαι χαρούμενος γιατί είναι μία πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου. Θέλω να συγχαρώ τον Πρύτανη γιατί πρόκειται για μία ιδέα του Νάσου Νασόπουλου, όμως η υλοποίηση της ιδέας είναι σημαντική» σχολίασε ο κ. Πλάτωνας Μαρλαφέκας.
«Είναι μία ιδέα που χαρίζει στους νέους που έρχονται ένα όμορφο και ανθρώπινο καλωσόρισμα στην πόλη και το πανεπιστήμιο. ‘Ένα τριήμερο εκδηλώσεων που είναι καλά σχεδιασμένο, είναι μία καλή αρχή και κάτι που στη συνέχεια θα εξελιχθεί.
Με λυπεί που δεν είναι μαζί μας ο Νάσος. Θα ήταν τελείως διαφορετικά με τον Νάσο παρόντα. Μιλούσαμε συχνά, μοιραζόμασταν ιδέες, όπως αυτή. Είναι από τις πρωτοβουλίες που δείχνουν την καλή εικόνα της πόλης μας. Ως Πατρινός και Αχαιός αισθάνομαι περήφανος για το Πανεπιστήμιο, για πολλούς λόγους. Χαίρομαι όταν ταξιδεύω και ακούω καλά λόγια. Ως Επιμελητήριο εδώ και χρόνια προσπαθούμε να πείσουμε τον εμπορικό κόσμο και τον Εμπορικό Σύλλογο να αγκαλιάσει τον φοιτητή με μία φοιτητική κάρτα που θα δίνει τη δυνατότητα να αγοράζουν με σταθερή έκπτωση όλο το χρόνο και τώρα μέσα από το Φεστιβάλ γίνεται η αρχή».
-Νίκος Ασπράγκαθος, Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Μελετών Έργων Πρασίνου, Καθαριότητας Ανακύκλωσης και Μηχανολογικού Εξοπλισμού Δήμου Πατρέων: Η πόλη μέσα στην οποία ζούμε έχει και αυτή τις αξίες της
«Είμαι συγκινημένος. Ήρθα ως φοιτητής στην Πάτρα και έμεινα 52 χρόνια. Η πανεπιστημιακή ζωή είναι μία διαδικασία για να παίρνουμε γνώσεις αλλά είναι σημαντικό το ότι δίνει τη δυνατότητα να ζήσουμε μέσα στον ακαδημαϊκό χώρο μέσα στον οποίο εξελίσσονται ιδέες, αξίες» τόνισε ο κ. Νίκος Ασπράγκαθος. «Η πόλη μέσα στην οποία ζούμε έχει και αυτή τις αξίες της, τους κατοίκους της που έχουν πολλά να προφέρουν και άρα πρέπει να τους γνωρίσουμε. Πρέπει να συμμετέχουμε στην κοινωνία που ζούμε γιατί αυτό μας δίνει ένα πλούτο. Μέσα από το Φεστιβάλ λοιπόν οι φοιτητές θα γνωρίσουν την πόλη και αυτό είναι σημαντικό».
Βαγγέλης Πολίτης –Στεργίου, Πρόεδρος του Ιδρύματος Τοπάλη: Θα δώσουμε στους φοιτητές τη δυνατότητα να γνωρίσουν σε πολύ σύντομο χρόνο αυτά που κάποιοι δεν μαθαίνουν ποτέ φεύγοντας από την πόλη»
«Συγχαίρω το Πανεπιστήμιο για την πρωτοβουλία που πήρε να υλοποιήσει αυτή την εξαιρετική ιδέα. Ελπίζω ότι θα γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έστω κι αν είναι η πρώτη φορά που υλοποιείται. Ελπίζω να ακολουθήσουν κι άλλα φεστιβάλ, ακόμα πιο επιτυχημένα, αφού θα έχουμε εντοπίσει τις αδυναμίες που θα προκύψουν» είπε ο κ. Βαγγέλης Πολίτης- Στεργίου.
«Ως Ίδρυμα Τοπάλη, δε θα μπορούσαμε να λείπουμε από την οργάνωση. Προτείναμε δύο εκδηλώσεις, τις οποίες αναλάβαμε. Πρόκειται για το Κινηματογραφικό κομμάτι και τη συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Δράμας. Θα προβληθούν βραβευμένες ταινίες ενώ θα πραγματοποιηθεί και ξενάγηση στην πόλη από τον ξεναγό και συντηρητή έργων τέχνης, Ξενοφώντα Παπαευθυμίου. Θα δώσουμε στους φοιτητές τη δυνατότητα να γνωρίσουν σε πολύ σύντομο χρόνο αυτά που κάποιοι δεν μαθαίνουν ποτέ φεύγοντας από την πόλη».
-Χριστόφορος Κροντηράς, Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής- Οι εκδηλώσεις δεν αφορούν μόνο τους νέους φοιτητές αλλά το σύνολο των φοιτητών και την επαφή τους με την πόλη
«Είναι το πρώτο βήμα μιας μακράς διαδρομής χρόνων. Η επιτυχία φαίνεται από το γεγονός ότι έχουμε υποστηρικτές, την Περιφέρεια, το Δήμο, το Επιμελητήριο και φυσικά το Πανεπιστήμιο Πατρών. Του χρόνου θα είναι ένα μεγαλύτερο Φεστιβάλ» τόνισε ο κ. Κροντηράς.
«Θα έλεγα ότι οι εκδηλώσεις δεν αφορούν μόνο τους νέους φοιτητές αλλά το σύνολο των φοιτητών και την επαφή τους με την πόλη.
Θεωρώ ότι είναι σημαντικό πως το πρώτο που θα γνωρίσουν είναι ο ιστορικός και πολιτιστικός ιστός της πόλης. Οι φοιτητές θα επισκεφτούν σημαντικά ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία και τοπόσημα της πόλης. Θα μάθουν και την ιστορία του Πανεπιστημίου καθώς στο κέντρο της πόλης, στην πλατεία Γεωργίου θα στηθεί ένα timeline που θα δείχνει την εξέλιξη του Πανεπιστημίου από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα. Στο αρχαιολογικό μουσείο οι φοιτητές θα ακούσουν αποφοίτους του Πανεπιστημίου μας που έκαναν τις ιδέες τους επιχειρηματικότητα. Στο taste the city συμμετέχουν 58 καταστήματα με ειδικές τιμές, αλλά και 130 εμπορικά καταστήματα συμμετέχουν δίνοντας ειδικές εκπτώσεις. Το Radio Taxi Express Patras έχει δημιουργήσει ένα qr code και ο κάθε πολίτης θα μπορεί να βλέπει ποια είναι αυτά τα καταστήματα, τα οποία έχουν διαμορφώσει για τους φοιτητές ειδικές τιμές».
-Μάρκος Μαραγκός, Αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας- Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής ΠΓΝΠ: Το Πανεπιστήμιο που για τα επόμενα χρόνια θα είναι το σπίτι τους
«Το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι το τρίτο μεγαλύτερο της χώρας, με έναν πολύ μεγάλο αριθμό φοιτητών. Αυτό το τριήμερο Φεστιβάλ είναι μία γιορτή γιατί οι νέοι φοιτητές θα γνωρίσουν και την πόλη και το Πανεπιστήμιο που για τα επόμενα χρόνια θα είναι το σπίτι τους» τόνισε ο κ. Μαραγκός.
«Είναι μία πρωτοβουλία που δεν έχει γίνει ξανά στην Ελλάδα. Είναι μία γιορτή που την αγκάλιασαν οι φορείς της πόλης. Πίστευα βέβαια ότι θα είχαμε περισσότερη υποστήριξη από κάποιους ανθρώπους της πόλης. Μία τέτοια εκδήλωση έχει αρκετά έξοδα, χρειάζονται χρήματα. Περίμενα μεγαλύτερη συμμετοχή. Υπήρχε θέληση αλλά και δισταγμός. Θεωρώ ότι η επόμενη χρονιά θα είναι καλύτερη».
-Έλλη Λεμονίδου, Επιστημονική υπεύθυνη του συνεδρίου για το 1922 και τη Μικρασιατική καταστροφή: Είναι σημαντικό που ο Πρύτανης είδε ως καθήκον του Πανεπιστημίου να διοργανωθεί ένα μεγάλο συνέδριο
«Είναι σημαντικό που ο Πρύτανης είδε ως καθήκον του Πανεπιστημίου να διοργανωθεί ένα μεγάλο συνέδριο με σημαντικούς ομιλητές. Είναι σημαντικό ότι το Πανεπιστήμιο αποφάσισε να το εντάξει σε αυτό το τριήμερο εκδηλώσεων γνωριμίας. Είναι μία επιστημονική εκδήλωση που θα παρακολουθήσουν οι φοιτητές. Μετά το τέλος του συνεδρίου θα υπάρχουν κι εργαστήρια», τόνισε η κ. Λεμονίδου.
Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024