Αρχική Ειδήσεις Τοπικά Αίτημα ανάληψης της υποχρέωσης διαχείρισης των ζώων συντροφιάς και των μη δεσποζόμενων ζώων από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων και τις φιλοζωϊκές οργανώσεις.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Αίτημα ανάληψης της υποχρέωσης διαχείρισης των ζώων συντροφιάς και των μη δεσποζόμενων ζώων από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων και τις φιλοζωϊκές οργανώσεις.

από ΜΑΝΤΩ ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗ
Αίτημα ανάληψης της υποχρέωσης διαχείρισης των ζώων συντροφιάς και των μη δεσποζόμενων ζώων από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων και τις φιλοζωϊκές οργανώσεις.

Το ΔΣ της Π.Ε.Δ.Δ.Ε. στην συνεδρίασή του την Πέμπτη 11 Απριλίου συζήτησε για τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην προσπάθεια των Δήμων να διαχειριστούν το πρόβλημα των ζώων συντροφιάς και των μη δεσποζόμενων ζώων.

Το ΔΣ θεωρεί ότι οι Δήμοι, εσφαλμένα σε σχέση με τι αντικειμενικές συνθήκες που ισχύουν, έχουν επιφορτιστεί με την αποκλειστική αρμοδιότητα της συλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων. Το θέμα ξεπερνά κατά πολύ τις οικονομικές δυνατότητες ιδίως των μικρότερων Δήμων να διαχειριστούν τα χιλιάδες αδέσποτα ζώα που διαβιούν στην έκτασή τους σε οικισμούς, αγροτικές και δασικές εκτάσεις.

Εξέφρασε τις επιφυλάξεις του ότι η χρηματοδότηση για την προμήθεια εξοπλισμού θα αποβεί άκαρπη, άσκοπη και αναποτελεσματική διάθεση πόρων των φορολογουμένων, με δεδομένο ότι στους μικρότερους Δήμους της περιφέρειας δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό για την συγκρότηση συνεργείων περισυλλογής και στελέχωση κυνοκομείων, ενώ καμία φιλοζωϊκή οργάνωση δεν δραστηριοποιείται σε πρακτικό επίπεδο με ότι συνεπάγεται από την καθημερινή διαχείριση των παραπάνω αρμοδιοτήτων (πχ. καθαρισμός και συντήρηση ζώων).

Ομόφωνα αποφάσισε να ζητήσει την άρση της εν λόγω  αρμοδιότητας από τους Δήμους. Προτείνει στο Υπουργείο Εσωτερικών να εξετάσει την εναλλακτική δυνατότητα της διαχείρισης των μη δεσποζόμενων ζώων από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τη συγκρότηση συνεργείων σε Περιφερειακό επίπεδο, με δεδομένη την αδυναμία ανάληψης της υποχρέωσης αυτής από τους Δήμους, καθώς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απασχολεί κτηνίατρους σε όλη την χώρα.

Τέλος ζητάει συνάντηση εργασίας προκειμένου να παρουσιαστούν τα επιχειρήματα και από κοινού να σχεδιαστεί μια ολοκληρωμένη εναλλακτική λύση.

 

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΗΣ Π.Ε.Δ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

 


Έχει διαβαστεί 288 φορές