Αρχική Ειδήσεις Τοπικά Αχαΐα: Φουντώνουν τα τζάκια το ένα μετά το άλλο - Πάνω από 40 περιστατικά μέσα σε ένα μήνα-Τι να προσέχουμε
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Αχαΐα: Φουντώνουν τα τζάκια το ένα μετά το άλλο - Πάνω από 40 περιστατικά μέσα σε ένα μήνα-Τι να προσέχουμε

από Lepanto RTV

Χρήσιμες συμβουλές από την Πυροσβεστική

Περίπου 45 κλήσεις για φωτιά σε καμινάδες έλαβε η πυροσβεστική από τα μέσα Νοεμβρίου έως σήμερα στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή, ευτυχώς ωστόσο χωρίς στις περισσότερες περιπτώσεις να προκληθούν σημαντικές ζημιές, όπως τονίζει στο thebest.gr o Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αχαΐας Νίκος Ρουμελιώτης.

Εξαίρεση ωστόσο αποτέλεσε μια περίπτωση σπιτιού στο Καλαμάκι Δυτικής Αχαΐας, όπου η φωτιά επεκτάθηκε στη σκεπή και προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές.Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως η επέμβαση της πυροσβεστικής δεν επιτρέπει την επέκταση της φωτιάς.

Λόγω της οικονομικής κρίσης και της αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης τα τελευταία χρόνια οι πολίτες έχουν στραφεί σε διαφορετικούς τρόπους θέρμανσης του χώρου τους, με περισσότερη χρήση τζακιών θερμαστρών, αερόθερμων κλπ.

Γι΄αυτό και έχουν αυξηθεί τα περιστατικά πρόκλησης πυρκαγιών από θερμαντικά σώματα με τραγικές πολλές φορές συνέπειες.

Ο Διοικητής της Π.Υ. Αχαΐας Νίκος Ρουμελιώτης επισημαίνει ορισμένες περιπτώσεις κατά τις οποίες χρειάζεται να προσέχουμε ώστε να μην κινδυνεύσουμε."Είναι απαραίτητο να προσέχουμε πολύ τη χρήση τζακιών, να υπάρχουν προστατευτικά, να μη χρησιμοποιούνται οινόπνευμα και άλλα εύφλεκτα υγρά για την ενίσχυση της φωτιάς και να τα σβήνουμε καλά όταν φύγουμε από το σπίτι. Ομοίως για τα θερμαντικά, χρειάζεται να μην ακουμπάνε σε υλικά (πχ κουρτίνες , ρούχα κλπ) , πρέπει να είναι καλά τοποθετημένα για να μην ανατραπούν και να μη μας κλείσουν την έξοδο διαφυγής. Τα κλείνουμε και αυτά όταν φεύγουμε. Επίσης χρειάζεται πολλή  προσοχή στη χρήση ρεσώ, κεριών κλπ. Ειδικά αν στο σπίτι υπάρχουν παιδιά".

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στη χρήση αυτοσχέδιων μαγκαλιών "γιατί αν δεν υπάρχει αερισμός ελλοχεύει ο κίνδυνος διαρροής μονοξειδίου του άνθρακα , ειδικά αν κοιμόμαστε πιθανόν να μην το καταλάβουμε κι αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με σόμπα που δε δουλεύει".

Υπενθυμίζεται ότι η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και η Πυροσβεστική έχουν ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης σχετικά με την αποφυγή πυρκαγιών από θερμαντικά σώματα και τζάκια καθώς παρατηρείται αύξηση των συμβάτων τα τελευταία χρόνια. Σε συνέντευξη τύπου στα μέσα Δεκεμβρίου αναφέρθηκε ότι την τελευταία πενταετία, σημειώνεται τους μήνες των εορτών μια σημαντική αύξηση των αστικών πυρκαγιών σε καταλύματα , λόγω της εκδήλωσης περιστατικών από τη χρήση θερμαντικών σωμάτων και τζακιών. Μόνο την περσινή χρονιά, ο αριθμός αυτών των πυρκαγιών ανήρθε στα 972 περιστατικά σε σύνολο 5.241 περιστατικών για ολόκληρο το έτος. Δείτε οδηγίες στην επίσημη ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Έχει διαβαστεί 1491 φορές