Αρχική Ειδήσεις Τοπικά Ακρίβεια: Νέες ανατιμήσεις από το φθινόπωρο
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Ακρίβεια: Νέες ανατιμήσεις από το φθινόπωρο

από ΣΟΦΙΑ ΚΑΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Ακρίβεια: Νέες ανατιμήσεις από το φθινόπωρο

Καλπάζει το φυσικό αέριο πάνω από τα 200 ευρώ

Όσοι κάνουν λόγο για έναν δύσκολο χειμώνα, όλα δείχνουν ότι επιβεβαιώνονται και αυτό διότι εκτός από τα ενεργειακά προϊόντα των οποίων οι τιμές συνεχίζουν να παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, η ακρίβεια περνάει αργά αλλά σταθερά και στα υπόλοιπα βασική είδη, κυρίως διατροφής, κάνοντας το μίγμα εκρηκτικό.

Η τιμή στο φυσικό αέριο συνεχίζει να καλπάζει παραμένοντας σταθερά πάνω από τα 200 ευρώ η κιλοβατώρα, ενώ και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, άνω των 350 ευρώ η κιλοβατώρα. Το μόνο στοιχείο ενθαρρυντικό είναι η αποκλιμάκωση των τιμών στο πετρέλαιο, αλλά και εδώ είναι άγνωστο για πόσο θα αυτό θα διατηρηθεί. Αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη έχει να κάνει με την ακρίβεια στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, που αργά αλλά σταθερά σημειώνουν άνοδο επιβαρύνοντας το καλάθι της νοικοκυράς και μειώνοντας το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το κύμα ανατιμήσεων θα συνεχιστεί και τον επόμενο μήνα και πιθανότατα με μεγαλύτερη ένταση, ιδίως σε βασικά αγαθά διατροφής που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ.

Οι προμηθευτές ήδη έχουν αποστείλει προς τους υπεύθυνους των σούπερ μάρκετ νέους τιμοκαταλόγους τους οποίους και θα θέσουν σε ισχύ από τον επόμενο μήνα. Για την ώρα πάντως τα αγαθά δεν είναι πάρα πολλά και εκτιμάται ότι η επίπτωση δεν θα είναι τεράστια, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα μείνει εδώ, κάτι που κάθε άλλο παρά σίγουρο είναι.

Αναφορικά με το που θα «χτυπήσουν» οι αυξήσεις, δεν είναι απόλυτα σαφές. Εκείνο πάντως που προβληματίζει είναι τι θα συμβεί με τα γαλακτοκομικά, αφού παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις. H εγχώρια παραγωγή γάλακτος εμφανίζεται φέτος μειωμένη καθώς λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής των ζωοτροφών, πολλά ζώα υποσιτίζονται ενώ άλλα οδηγούνται σε σφαγή από τους κτηνοτρόφους, στην προσπάθειά τους να μειώσουν την ζημιά.

Η ακρίβεια πάντως, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, δεν σταμάτησε να καλπάζει και τον Ιούλιο. Συγκεκριμένα, άνοδο και μάλιστα διψήφια παρατηρήθηκε σε Ψωμί – Δημητριακά με 16,7%, Κρέατα 16,7%, γαλακτοκομικά 16,4%, Έλαια – Λίπη με 27,3% και λαχανικά με 13,4%.

Μικρές αυξήσεις παρατηρήθηκαν τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο σχεδόν στο σύνολο των ειδών διατροφής.


Έχει διαβαστεί 443 φορές