Αρχική Ειδήσεις Τοπικά ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΡΙΓΑΝΙ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΡΙΓΑΝΙ

από ΣΟΦΙΑ ΚΑΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΡΙΓΑΝΙ

Εντυπωσιακές εικόνες

Εντυπωσιακές εικόνες καταγράψαμε με την κάμερα του λεπάντο χθες το πρωί. Όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, γίνεται η μεταφορά ανεμογεννήτριας για μεγάλη εταιρεία ενέργειας για το αιολικό πάρκο στο όρος Ριγάνι, το οποίο βρίσκεται στα όρια της τοπικής κοινότητας Βομβοκούς.

Πλήθος από ανεμογεννήτριες οριζόντιου άξονα με τρία ακτινωτά πτερύγια, αποτελούν το αιολικό πάρκο «Λούζες - Αγκαθάκι - Ριγάνι», στο όρος Ριγάνι της ορεινής Ναυπακτίας, το οποίο έχει αναπτυχθεί σε δασική περιοχή.

Η αιολική ενέργεια είναι από τις πλέον ανεπτυγμένες ανανεώσιμες πηγές και με συνεχώς αυξανόμενη συνεισφορά στην παραγωγή ενέργειας. Πρόκειται για μια «πράσινη επένδυση» η οποία αξιοποιεί έναν μη αναλώσιμο φυσικό πόρο δηλ. τον αέρα.

Τα αιολικά πάρκα με τις θεόρατες ανεμογεννήτριες τοποθετούνται σε περιοχές που διασφαλίζουν μεγάλη ταχύτητα ανέμου για μεγιστοποίηση την ενεργειακής απόδοσης.

Γενικά, τα αιολικά πάρκα δεν  επιβαρύνουν το περιβάλλον δεδομένου ότι δεν προκαλούν ρύπους και δεν δημιουργούν απόβλητα. Ωστόσο, σε αντίθεση με την παγκόσμια πρακτική της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών σε ομαλά εδάφη με χαμηλό υψόμετρο, στην Ελλάδα και δη την Αιτωλοακαρνανία παρατηρείται η τοποθέτηση αιολικών πάρκων σε μεγάλες και ψηλές κορυφές που προκαλούν ανεπανόρθωτη καταστροφή στο τοπίο, το οικοσύστημα, τη χλωρίδα και την πανίδα. Εκτός αυτού, σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται η εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως «καταφύγια άγριας ζωής» και σε απόσταση αναπνοής από προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Νatura 2000 όπου δημιουργούν ζημιογόνες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον.

Για τους λόγους αυτούς, τα αιολικά πάρκα δεν είναι ευρέως αποδεκτά και οι αντιδράσεις στους τοπικούς πληθυσμούς είναι έντονες, καθώς οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις αλλά και τα συνοδευτικά έργα όπως διανοίξεις δρόμων και πολλά χιλιόμετρα καλωδιώσεων δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στο οικοσύστημα.

Από την άλλη, η αίσθηση της επένδυσης κορυφαίων ιδιωτικών εταιρειών δημιουργούν μια προσμονή για κέρδος στις τοπικές κοινωνίες. Τα αντισταθμιστικά οφέλη στους ΟΤΑ(οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης), οι θέσεις εργασίας και κάποια  κοινωφελή έργα, όπως κοινοτικοί δρόμοι κ.α., από τους επενδυτές δημιουργούν ένα αισιόδοξο κλίμα για τη περιοχή.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ :

https://www.youtube.com/watch?v=3GLzgueXR3E

Έχει διαβαστεί 217 φορές