Αρχική Ειδήσεις Τοπικά Ανατροπή στην πολύκροτη υπόθεση θανάτου του Χ. Αναγνωστόπουλου στην Εφύρα – Ομόφωνα αθώος ο αδελφός του θύματος
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Ανατροπή στην πολύκροτη υπόθεση θανάτου του Χ. Αναγνωστόπουλου στην Εφύρα – Ομόφωνα αθώος ο αδελφός του θύματος

από ΜΑΝΤΩ ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗ
Ανατροπή στην πολύκροτη υπόθεση θανάτου του Χ. Αναγνωστόπουλου στην Εφύρα – Ομόφωνα αθώος ο αδελφός του θύματος

Απολογούμενος ο 71χρονος επανέλαβε και όσα είχε καταθέσει από την πρώτη στιγμή, εμμένοντας στην αθωότητά του, κάτι που αποδείχθηκε με την κρίση του Δικαστηρίου.

Μεγάλη ανατροπή σημειώθηκε στη εκδίκαση της υπόθεσης για τον θάνατο του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου το Σεπτέμβριο του 2022 στην Εφύρα Ηλείας, καθώς χθες το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πατρών αθώωσε τον κατηγορούμενο για ανθρωποκτονία και αδελφό του θύματος με ομόφωνη απόφασή του, συμφωνώντας με την αθωωτική πρόταση του Εισαγγελέα της έδρας Ιωάννη Παΐσιου.

Πρόκειται για μια υπόθεση στην οποία από την αρχή μέχρι το πέρας της κύριας ανάκρισης υπήρξαν πολλά αναπάντητα ερωτήματα, απαντήσεις για τα οποία είχαν δώσει οι συνήγοροι υπεράσπισης του κατηγορούμενου, Θοδωρής Αντωνόπουλος και Διονύσης Ζησιμόπουλος, αναδεικνύοντας συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία και ένορκες μαρτυρικές καταθέσεις, που σε καμία περίπτωση δεν τοποθετούσαν τον εντολέα τους στον τόπο και κυρίως στον χρόνο όπου φέρεται να έλαβε χώρα η επίδικη υπόθεση.

Άλλωστε, και το κατηγορητήριο, που κατονόμαζε τον αδερφό του θύματος ως ανθρωποκτόνο, αποδόμησε πλήρως χθες, ο Εισαγγελέας της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πατρών Ιωάννης Παΐσιος, με μια απολύτως τεκμηριωμένη και εμπεριστατωμένη αγόρευση, η οποία διήρκησε σχεδόν μιάμιση ώρα.

 Ο εισαγγελικός λειτουργός αναφερόμενος στον αθωωθέντα και στις ενέργειες που του αποδίδονται στο κατηγορητήριο, έπειτα από την εύρεση της σορού του 68χρονου εντός της οικίας τους στην Εφύρα του Δήμου Ήλιδας, τόνισε πως το γεγονός ότι έπλυνε και καθάρισε τα αίματα του θύματος, δε σημαίνει ότι απέκρυψε ίχνη, καθώς σημασία είχε ότι η σορός ήταν μέσα στην οικία και τα τραύματά του ήταν ανέγγιχτα και εμφανή, το κρεβάτι και ο καναπές είχαν αίματα και δεν έγινε καμία απόκρυψη, την μπλούζα και το σεντόνι με τα αίματα τα έπλυνε και τα άπλωσε στα μανταλάκια και δεν τα έκρυψε. Επίσης, κατά τη μακρά αγόρευσή του, η οποία ολοκληρώθηκε με την αθωωτική ως προς την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση πρότασή του, ο κ. Παΐσιος επεσήμανε μεταξύ άλλων πως δεν βρέθηκε θανατηφόρο όπλο, τα τραύματα συνιστούν σε απλές σωματικές βλάβες και όχι σε βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην ψυχιατρική κατάσταση του θύματος. Βαρύνουσα σημασία έχει ακόμη και το σχόλιο που έκανε ο προεδρεύον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πατρών, Πρόεδρος Πρωτοδικών Πατρών Ευάγγελος Κωστακιώτης, ο οποίος απευθυνόμενος προς τον κατηγορούμενο που αθωώθηκε σημείωσε ότι: «είναι αποκλειστική μας ευθύνη που σου αποδόθηκε αυτή η κατηγορία και αποκλειστική ευθύνη μας που προφυλακίστηκες».

Υπενθυμίζεται ότι με ομόφωνη απόφαση του Ανακριτή και Εισαγγελέα Αμαλιάδας στις 31 Ιουλίου 2023 ο 71χρονος είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος.

Η απολογία του αδελφού

Απολογούμενος ο 71χρονος επανέλαβε και όσα είχε καταθέσει από την πρώτη στιγμή, εμμένοντας στην αθωότητά του, κάτι που αποδείχθηκε με την κρίση του Δικαστηρίου.

«Το βράδυ βρισκόμουν στο Τζαμί, πήγα σπίτι, είδα τον αδερφό μου κάτω και το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν, επειδή το σκυλί έγλυφε τα αίματα, να καθαρίσω γύρω γύρω και να βάλω το κεφάλι του σε ένα μαξιλάρι γιατί δεν ήθελα να το βλέπω κάτω, να του πλύνω το πρόσωπο, να βγάλω τη μπλούζα του και να δω μήπως έχει τραυματιστεί σε κάποιο άλλο σημείο» είπε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της απολογίας του, ενώ αναφέρθηκε και στη φροντίδα που παρείχε στον αδελφό του για περισσότερα από είκοσι χρόνια, τουλάχιστον από το 2000 όπου συγκατοικούσαν, εξαιτίας της βαριάς ψυχιατρικής του κατάστασης και της ισχυρής φαρμακευτικής αγωγής που λάμβανε, γεγονός που επιβεβαίωσαν τόσο τα πολλά ιατρικά έγγραφα που προσκομίστηκαν, όσο και μάρτυρες κατά την εξέτασή τους από το Δικαστήριο, όπως και το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες μέρες η κατάσταση της ψυχικής υγείας του θύματος είχε επιδεινωθεί, με επαναλαμβανόμενα ψυχοσωματικά επεισόδια.

Η κομβική κατάθεση του γείτονα

Στην κατάσταση αυτή αναφέρθηκε και ένας από τους βασικούς μάρτυρες, γείτονας του θανόντος, που κατέθεσε, όπως και προανακριτικά, πως την ώρα 22:40, που τοποθετείται από την ΕΛ.ΑΣ. ως αφετηρία της τέλεσης της δικαζόμενης υπόθεσης, ο 68χρονος ήταν ζωντανός και φέρεται να υπέστη ένα σοβαρό ψυχωτικό επεισόδιο.

Ειδικότερα, ο γείτονας εξεταζόμενος κατέθεσε πως άκουσε φωνές και πιο συγκεκριμένα διακεκομμένους μονολόγους που προέρχονταν από τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο. Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου αυτού, ο 68χρονος αυτοτραυματίστηκε καθώς σε μεγάλες πέτρες που βρίσκονταν στην αυλή εντοπίστηκαν δύο μεγάλες κηλίδες αίματος που ανήκουν στον 68χρονο, όπως κηλίδες αίματος του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου βρέθηκαν σε πολλά σημεία στο σπίτι και κυρίως σε έπιπλα.

Εξίσου σημαντική για την αθωωτική κρίση του Μ.Ο.Δ. Πατρών στάθηκε και η κατάθεση του γνωστού ιατροδικαστή Σωτήρη Τσαντίρη, που είχε οριστεί από τη νομική πλευρά της υπεράσπισης του κατηγορουμένου, δεν απέδωσε τον θάνατο σε αιμορραγία, αλλά στην κακή κατάσταση της καρδιάς του θύματος και πως εξαιτίας του αυτοτραυματισμού του ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος προδόθηκε από την καρδιά του.

Δήλωση συνηγόρου υπεράσπισης Θοδωρή Αντωνόπουλου

«Βαριά κατηγορία με ελαφρά αιτιολόγηση. Υποθέσεις, εικασίες και αυθαίρετες ερμηνείες. Ένας κλασικός αυτοτραυματισμός υπό το κράτος μιας χρόνιας και βαριάς σχιζοφρένειας, μη υποστηριζόμενης από την αναγκαία ιατρική και φαρμακευτική αγωγή μετατράπηκε χωρίς κανένα υπόβαθρο σε ανθρωποκτονία.

Οι διωκτικές αρχές αυτοπαγιδεύτηκαν και εγκλωβίστηκαν σε έναν εξαρχής έωλο ισχυρισμό έτσι ώστε ένα έγκλημα που δεν διαπράχτηκε ποτέ και από κανένα να αναζητεί οποιονδήποτε δράστη ως αναγκαίο συμπλήρωμα μιας αστυνομικής “επιτυχίας”.

Το πιο τραγικό είναι ότι ως “δράστης” επελέγη το πιο προσφιλές και πιο οικείο πρόσωπο του θανόντος. Δηλαδή ο αδερφός του, που τον προστάτευε και τον φρόντιζε επί 23 περίπου χρόνια. Ως δικηγόρος που ασχολούμαι πολλά χρόνια με το ποινικό δίκαιο ποτέ δεν έχω ακούσει τόσο εμβληματική και εμπεριστατωμένη εισαγγελική αγόρευση που να αποδομεί με τόσο υψηλού επιπέδου νομική και ουσιαστική επιχειρηματολογία ένα τόσο βαρύ κατηγορητήριο.

Μου μένουν στη μνήμη και συγκρατώ δια παντός τα τελευταία λόγια του κ. Προέδρου του Κακουργιοδικείου προς τον κατηγορούμενο: ” Φταίμε εμείς κ. κατηγορούμενε που έφτασες μπροστά μας με μια τόσο βαριά κατηγορία. Φταίμε εμείς επίσης για το γεγονός ότι προφυλακίστηκες για αυτή”.

Όπως επίσης και τα λόγια του κ. Εισαγγελέα ο οποίος απευθυνόμενος στον κατηγορούμενο του είπε: ” Η σημερινή δικαίωσή σου, σου δίνει επί τέλους το δικαίωμα να θρηνήσεις τον χαμό του αδελφού σου, κάτι που μέχρι σήμερα σου είχε απαγορευτεί”. Συγχαίρω τον συνάδελφό μου κ. Διονύσιο Ζησιμόπουλο, Δικηγόρο Αμαλιάδος, με τον οποίο μαζί σηκώσαμε το βάρος αυτής της υπόθεσης από την αρχή μέχρι το αίσιο τέλος της, καθώς και τον συνάδελφο δικηγόρο Αθηνών κ. Μιχάλη Δημητρακόπουλο με τον οποίο συνεργαστήκαμε αρμονικά επ’ αγαθώ της ορθής απονομής του δικαίου».

Δήλωση συνηγόρου υπεράσπισης Διονύση Ζησιμόπουλου

«Δώσαμε ένα δυνατό αγώνα για να αποδειχθεί η αθωότητα ενός συμπολίτη μας που κατηγορήθηκε τόσο άδικα. Συγκεντρώσαμε το απαραίτητο υλικό , παραθέσαμε τα επιχειρήματα μας και οχυρώσαμε μια ακατάβλητη υπερασπιστική γραμμή. Μόνο με βάση την αλήθεια και το δίκαιο. Αισθάνομαι υπερήφανος που το λειτούργημα μου, μου έδωσε τη δυνατότητα, μαζί με τους συνεργάτες μου, να συντελέσουμε στην ηθική και στην κοινωνική αποκατάσταση ενός πολλαπλώς βαλλόμενου ανθρώπου.

Η δικαίωση του εντολέα μου, αποτελεί και δικαίωση του καλού αγώνα που δώσαμε μαζί με τους συνεργάτες μου. Η ομόφωνη δικαστική απόφαση, τεσσάρων λαϊκών και τριών τακτικών δικαστών, όπως και η σύμφωνη εισαγγελική πρόταση δεν επιδέχονται καμίας αμφισβήτησης. ‘’Δικαιοσύνη για όλους’’»

Έχει διαβαστεί 495 φορές