Μετάβαση στο περιεχόμενο
Αρχική Ειδήσεις Τοπικά Αποκατάσταση των Νοτίων Θερμών στην Αρχαία Ολυμπία
  • Μεσολόγγι: Πρόγραμμα εορτασμού παραδοσιακού εθνικού-θρησκευτικού πανηγυριού Άη-ΣυμιούΟ Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου διαθέτει λεωφορείο για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών
  • Το 3 ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου στα βήματα της Τεχνητής ΝοημοσύνηςΗ διάχυση των αποκτηθεισών γνώσεων και εμπειριών συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό των διδακτικών πρακτικών.
  • Ενημερωτικές δράσεις για την οδική ασφάλεια σε μαθητές  σχολείων της ΑιτωλοακαρνανίαςΤις ομιλίες παρακολούθησαν περισσότεροι από -650- μαθητές
  • Δυναμική συμμετοχή στην ενημερωτική εκδήλωση του Επιμελητηρίου Αχαΐας στην Κάτω Αχαΐα για την πιστοποίηση του αχαϊκού ελαιολάδουΗ πιστοποίηση ΠΟΠ/ΠΓΕ αναμένεται να προσδώσει σημαντική προστιθέμενη αξία στο αχαϊκό ελαιόλαδο, ενισχύοντας την αναγνωρισιμότητα και την εξωστρέφειά του τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά.
  • Με συγκίνηση και τιμή πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Ντάπιας «Λουνέτα» στο ΜεσολόγγιΜε έκδηλη την ιστορική συγκίνηση, το αίσθημα πατριωτικού καθήκοντος και την ύψιστη συμβολική σημασία, πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 20 Μαΐου 2026, η τελετή των αποκαλυπτηρίων του μνημείου της Ντάπιας «Λουνέτα» στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο.
Μεσολόγγι: Πρόγραμμα εορτασμού παραδοσιακού εθνικού-θρησκευτικού πανηγυριού Άη-Συμιού1 Το 3 ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου στα βήματα της Τεχνητής Νοημοσύνης2 Ενημερωτικές δράσεις για την οδική ασφάλεια σε μαθητές  σχολείων της Αιτωλοακαρνανίας3 Δυναμική συμμετοχή στην ενημερωτική εκδήλωση του Επιμελητηρίου Αχαΐας στην Κάτω Αχαΐα για την πιστοποίηση του αχαϊκού ελαιολάδου4 Με συγκίνηση και τιμή πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Ντάπιας «Λουνέτα» στο Μεσολόγγι5

Αποκατάσταση των Νοτίων Θερμών στην Αρχαία Ολυμπία

από ΣΟΦΙΑ ΚΑΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Αποκατάσταση των Νοτίων Θερμών στην Αρχαία Ολυμπία

Πράσινο φως από το ΚΑΣ

Αποκαθίσταται το συγκρότημα των Νότιων Θερμών της Αρχαίας Ολυμπίας, έπειτα από πρόσφατη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).

Συγκεκριμένα, όπως πληροφορεί χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑτα μέλη του ΚΑΣ γνωμοδότησαν ομόφωνα θετικά επί της γεωλογικής και γεωτεχνικής μελέτης, της αρχιτεκτονικής προμελέτης και της στατικής προμελέτης αποκατάστασης των Νοτίων Θερμών της Αρχαίας Ολυμπίας, που εκπονήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο του έργου για την προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη των Ρωμαϊκών Μνημείων της Αρχαίας Ολυμπίας, το οποίο είναι σε εξέλιξη από το 2020.



Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι μελέτες διαμορφώθηκαν κατόπιν αξιολόγησης της παθολογίας, του βαθμού επικινδυνότητας και της αναγκαιότητας προβολής και ένταξης του μνημείου στην εμπειρία περιήγησης στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Προβλέπουν την αποκατάσταση των αρχιτεκτονικών καταλοίπων των Νοτίων Θερμών μέσω άμεσων στερεωτικών επεμβάσεων, την ανάδειξη και ενίσχυση της αναγνωσιμότητάς τους, τη διαμόρφωση διαδρομών επισκεπτών, προκειμένου να επιτρέπεται η περιήγηση εντός των ίδιων των μνημείων, καθώς και μέτρα για τη διευθέτηση των ομβρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΠΟΑ, το συγκρότημα των Νοτίων Θερμών στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας βρίσκεται εκτός του περιβόλου της Άλτεως. Πρόκειται για ένα οικοδόμημα που συνθέτει μια ιδιαίτερα πολύπλοκη κάτοψη, δύσκολα αναγνώσιμη από τον επισκέπτη.

Η επιλογή της θέσης ανέγερσης του μνημείου φαίνεται ότι προέκυψε βάσει της δυναμικής διαχρονικής εξέλιξης της Αρχαίας Ολυμπίας και η λειτουργία του εξυπηρετούσε τις αυξανόμενες ανάγκες των επισκεπτών.

Το μεγαλύτερο μέρος των διατηρούμενων αρχιτεκτονικών καταλοίπων των Νοτίων Θερμών ανήκει στην εποχή του Διοκλητιανού, γύρω στο 300 μ.Χ. Τα σωζόμενα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα συγκροτούν τρεις επιμέρους κτιριακές ενότητες. Η πρώτη και πιο εκτεταμένη καλύπτει τα 2/3 του συγκροτήματος προς βορρά, και ταυτίζεται με τη λειτουργία ρωμαϊκών λουτρών που διαρθρώνονται γύρω από ένα ευρύχωρο αίθριο.

Προς τα νότια διατηρούνται δύο επιμέρους κτιριακές ενότητες: η λεγόμενη «Οικία με τα ψηφιδωτά» και η «Οικία με τους τετραγωνισμένους λίθους». Η διαχρονική χρήση του μνημείου επηρεάστηκε από εξωγενείς παράγοντες όπως σεισμοί, πλημμύρες, πολεοδομικές μεταβολές που συντελέστηκαν στον χώρο της Ολυμπίας και οι οποίες έχουν προκαλέσει διάρρηξη της συνοχής των τοιχοποιιών με κίνδυνο κατάρρευσης τμημάτων τους.



Έχει διαβαστεί 1235 φορές

Ροή Ειδήσεων

Πολιτισμός

Με συγκίνηση και τιμή πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Ντάπιας «Λουνέτα» στο Μεσολόγγι

Με έκδηλη την ιστορική συγκίνηση, το αίσθημα πατριωτικού καθήκοντος και την ύψιστη συμβολική σημασία, πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 20 Μαΐου 2026, η τελετή των αποκαλυπτηρίων του μνημείου της Ντάπιας «Λουνέτα» στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο.