Αρχική Ειδήσεις Τοπικά Αποφασισμένη για την αξιοποίηση του παλιού σκουπιδότοπου του Ριγανόκαμπου η ΕΤΑΔ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Αποφασισμένη για την αξιοποίηση του παλιού σκουπιδότοπου του Ριγανόκαμπου η ΕΤΑΔ

από Lepanto RTV
Αποφασισμένη για την αξιοποίηση του παλιού σκουπιδότοπου του Ριγανόκαμπου η ΕΤΑΔ

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Κογκόλης

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Κογκόλης

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σχετικά με τη απόδοση του Ριγανόκαμπου στον Δήμο Πατρέων, όπως προκύπτει από το μπαράζ επιστολών που έχει ανταλλαγεί, μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, μεταξύ της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου και Δήμου Πατρέων. Η διορία του ενός μήνα που η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Ανώνυμη Εταιρεία (ΕΤΑΔ) είχε δώσει στη Δημοτική Αρχή για απομάκρυνση των Ρομά που διαμένουν εκεί έχει λήξει και ακολουθεί η δικαστική οδός, όπως αναγράφεται σε σχετική επιστολή. Επιπροσθέτως, ουσιώδης παράμετρος είναι η χρήση του χώρου, εφόσον προκύψει η απόδοση. Θα υπάρξει δηλαδή μια ήπια ανάπλαση ή αξιοποίηση της περιοχής; Πάμε όμως να τα δούμε όλα βήμα – βήμα.

Οι επιστολές

-Στις 21 Φεβρουαρίου του 2021 η ΕΤΑΔ, μετά τη σχετική συνάντηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της, Στέφανου Βλαστού, με την βουλευτή Αχαΐας της ΝΔ Χριστίνα Αλεξοπούλου, η οποία έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών για το συγκεκριμένο θέμα, βάσει των οποίων προέκυψαν οι αποφάσεις για καθαρισμό, περίφραξη και περιφρούρηση, επεσήμανε στον Δήμο Πατρέων ότι: Η περιοχή αποτελεί ανθυγιεινή εστία από τους εκεί διαμένοντες και πως η υδροδότησή τους δεν είναι νόμιμη. Ως εκ τούτου ζητήθηκε η εκκένωση του χώρου. Η εν λόγω επιστολή κοινοποιήθηκε και στην Αστυνομία.

– Στις 5 Μαρτίου ο Δήμος Πατρέων ζητούσε παραχώρηση, μη αρνούμενος στην ουσία ότι υδροδοτεί τους Ρομά και όπως σημείωνε η ΕΤΑΔ ότι προκαλείται πρόβλημα υγείας και της σωματικής ακεραιότητας πολιτών. Η επιστολή του δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη είχε κοινοποιηθεί και στον Πρωθυπουργό, με την Εταιρεία να απαντά, επίσης με κοινοποίηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι, υπάρχει αμετάκλητη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου που είναι αντίθετη με τη δικαστική απόφαση που επικαλείται ο Δήμος Πατρέων, κατόπιν προσφυγής των χρηστών ώστε να μπορούν να διαμένουν εκεί.

– Στις 9 Ιουνίου, οι Σύλλογοι της περιοχής ενημέρωσαν την ΕΤΑΔ, τον Δήμο και την Αστυνομία  ότι τα παραπήγματα αυξήθηκαν κατά επτά. Η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου επανήλθε στις 17 του ίδιου μήνα και ζήτησε εκ νέου από τον Δήμο την εκκένωση της περιοχής, δίνοντας περιθώριο ενός μήνα, αλλιώς ακολουθεί η δικαστική οδός. Σημειωτέον πως οι Ρομά διαμένουν σε χώρο που ανήκει κατά το ήμισυ στην ΕΤΑΔ και στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

-Επιπροσθέτως, στις 23 Ιουνίου η Κτηματική Υπηρεσία είχε ζητήσει από την Αστυνομία στοιχεία για τη διοικητική αποβολή των χρηστών των παραπηγμάτων, τα οποία όμως με τον πάροδο του χρόνου είτε έπεσαν, είτε κάηκαν και έχει μείνει μόνο το ένα.

Η πυρκαγιά επανέφερε το ζήτημα

Η πυρκαγιά της προηγούμενης εβδομάδας στην περιοχή φαίνεται ότι αποτέλεσε αφορμή για να κινητοποιηθούν εκ νέου οι αρμόδιοι φορείς. Κι αυτό γιατί ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ, Στέφανος Βλαστός, με επιστολή του στις 21 Ιουλίου προς τον συντονιστή των συλλόγων της περιοχής, Δημήτρη Δημητρόπουλο, αναγνώρισε εκ νέου το πρόβλημα της αυθαίρετης κατάληψης του χώρου από σκηνίτες Ρομά, μετά από σχετική αυτοψία επί του χώρου, ζητώντας την «ανάληψη σχετικών ενεργειών για την αποβολή και απομάκρυνση των αυθαίρετων χρηστών». Παράλληλα, ο κ. Βλαστός διαβεβαίωσε πως η ΕΤΑΔ θα συνεχίζει να πράττει ό,τι οφείλει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων, των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών της ως ιδιοκτήτης. Υπενθυμίζεται ότι, η απομάκρυνση των σκηνιτών Ρομά από την περιοχή, αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων και των συλλόγων του Ανατολικού Διαμερίσματος της Πάτρας, καθώς οι περίοικοι καταγγέλλουν παραβατική δραστηριότητα από μέρος των σκηνιτών.

Η λογική της αξιοποίησης

Πάντως, διαφορετικές λογικές φαίνεται πως υπάρχουν για την «επόμενη μέρα». Η δημοτική Αρχή επιμένει στην ανάπλαση, αλά Νότιο Πάρκο, με βουλευτές να μιλούν για αξιοποίηση προς όφελος της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας.

Χαρακτηριστική είναι η άποψη της κ. Αλεξόπουλου, η οποία υποστηρίζει πως ο κ. Πελετίδης υποκρίνεται ότι θέλει να δώσει λύση στο πρόβλημα και δεν συνεργάζεται με τους αρμόδιους φορείς. «Έχει μια λογική ή μου το δίνεται για μια απλή ανάπλαση ή αφήνω εκεί τους Ρομά», αναφέρει η Χριστίνα Αλεξοπούλου. «Κεντρικός στόχος είναι η αξιοποίηση της περιοχής, με τρόπους που μπορούμε να εξετάσουμε. Οι διαμένοντες εκεί πρέπει με ευθύνη του Δήμου να ενταχθούν κοινωνικά. Όπως συμβαίνει σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Υπάρχει πρόγραμμα από την Περιφέρεια που χρηματοδοτεί με 5 ευρώ το τετραγωνικό οικίες. Γιατί ο Δήμος δεν τον αξιοποιεί; Υπάρχουν προγράμματα επαγγελματικής ένταξης. Αλλά τίποτα ο κ. Πελετίδης. Τους αφήνει εκεί να ζουν υπό απάνθρωπες συνθήκες», καταλήγει η βουλευτής Αχαΐας.

Εάν φύγει ο καταυλισμός

Πηγές του «Νεολόγου», αναφέρουν πως, τόσο στην ΕΤΑΔ, όσο και στο Υπουργείο Οικονομικών, υπάρχει η βούληση για παραχώρηση και αξιοποίηση, όμως πρώτα από όλα θα πρέπει να επιλυθεί το πρόβλημα με τους διαμένοντες εκεί. Αλλιώς εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να γίνει παραχώρηση, αφού ο αριθμός των Ρομά φτάνει τους 200.

Σε πρόσφατη συνέλευσή τους οι κάτοικοι της περιοχής τόνισαν πως θα λάβουν δυναμικότερη δράση, πιέζοντας για λύση τη δημοτική αρχή, αφού πολλοί από τους διαμένοντες στον καταυλισμό προκαλούν καθημερινά προβλήματα.

Βέβαια, ούτε για τη δημοτική αρχή είναι εύκολη η μετεγκατάσταση των συνανθρώπων αυτών, όμως έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων στον εν λόγω τομέα. Για αρκετούς φαίνεται πως οι Ρομά εκτός από αγκάθι στο όλο ζήτημα αποτελούν και σάκο του μποξ, ανάμεσα σε Δήμο και ιδιοκτήτη του χώρου. Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως, από τη μεριά του το πανεπιστήμιο Πατρών συμφωνεί με την μετεγκατάσταση των Ρομά.

(από την εφημερίδα “Νεολόγος”).


Έχει διαβαστεί 931 φορές