Αρχική Ειδήσεις Τοπικά Αποτελέσματα υποβρύχιας αυτοψίας στο λιμάνι Ναυπάκτου κι εκβάθυνση αυτού
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Αποτελέσματα υποβρύχιας αυτοψίας στο λιμάνι Ναυπάκτου κι εκβάθυνση αυτού

από Αλέξανδρος Κογκόλης
Αποτελέσματα υποβρύχιας αυτοψίας στο λιμάνι Ναυπάκτου κι εκβάθυνση αυτού

Αποκατάσταση προβλημάτων

Κοινοποιήθηκε στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπάκτου έγγραφο της Δ/νσης Αναστύλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων σε συνέχεια της από 19-5-2017 υποβρύχιας αυτοψίας που διενεργήθηκε στη θαλάσσια περιοχή του Λιμένα Ναυπάκτου.

Όπως επί λέξει αναφέρεται «σχετικά με την ύπαρξη σπηλαιώσεων στα ύφαλα του κρηπιδώματος λιμένα, διαπιστώθηκε με τη βοήθεια υποβρύχιας κάμερας βυθού, ότι είναι εκτεταμένες σε όλο μήκος που έγινε η έρευνα. Δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη εναλίων αρχαιοτήτων. Το μικρού πλάτους κρηπίδωμα είναι κατασκευασμένο από σκυρόδεμα σε όλο το μήκος του, εκτός από ένα μικρό τμήμα στα ανατολικά του λιμένος το οποίο είναι κατασκευασμένο από λιθοπλίνθους. Πάνω από τα κρηπιδώματα υψώνεται λιθόκτιστο τοιχίο το οποίο παρουσιάζει προβλήματα κατά τόπους, τόσο λόγω της καθίζησης των κρηπιδωμάτων, όσο και λόγω της κυκλοφοριακής επιβάρυνσης από τον κεντρικό δρόμο του λιμένα.

Επομένως αποτελεί αναγκαιότητα η άμεση αποκατάσταση των ανωτέρω προβλημάτων. Όσον αφορά στην πλήρωση των σπηλαιώσεων δεν θα είχαμε αντίρρηση να πραγματοποιηθεί με την τοποθέτηση αμμόσακων ή τσιμεντόσακων, επέμβαση που προτάθηκε από εκπροσώπους του λιμενικού ταμείο κατά τη διάρκεια της αυτοψίας.

Για την αρχιτεκτονική αποκατάσταση του λιμένα θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν, εν ευθέτω χρόνο η καθαίρεση των ακαλέσθητων κλιμάκων από σκυρόδεμα και η ανακατασκευή τους σε μικρότερες διαστάσεις και με υλικό που να συνάδει με τη μορφή και το χαρακτήρα του λιμένα».

Σχετικά με την εκβάθυνση της εισόδου και την απομάκρυνση προσχώσεων στη δυτική πλευρά της εισόδου του λιμένα Ναυπάκτου η Υπηρεσία συμφωνεί με την άποψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λευκάδος και Αιτ/νιας περί παρουσίας μεγάλης ρωγμής στο πλακόστρωτο και κρίνει σκόπιμο οι εργασίες να γίνουν με πλωτό μέσο.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπάκτου Αντώνιος Φράγκος, «η εκπόνηση μελέτης για την αποκατάσταση των σπηλαιώσεων του Λιμένα Ναυπάκτου πλέον είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Ωστόσο, η υποχρέωση για πρώτη φορά χρήσης πλωτού μέσου για την εκβάθυνση του λιμανιού την καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη και πολυδάπανη. Πλέον, εφόσον δρομολογηθεί θα πρέπει να επεκταθεί σε όλο το λιμάνι με ότι αυτό συνεπάγεται».

 

Έχει διαβαστεί 1624 φορές