Αρχική Ειδήσεις Τοπικά Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ, ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ Γ.Γ. ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ, ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ Γ.Γ. ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

από ΜΑΝΤΩ ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗ
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ, ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ Γ.Γ. ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Η Δημοτική Αρχή, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη, μετέβη σήμερα στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Υπουργείο Εσωτερικών

προκειμένου να συναντηθεί με την Υπουργό, Νίκη Κεραμέως, να συζητήσει μαζί της και να της παραδώσει υπόμνημα με τα αιτήματα του Δήμου Πατρέων, που αφορούν τα θέματα των συμβασιούχων, των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, καθώς και της οικονομικής κατάστασης του Δήμου που έχει προκύψει.

 

Στο πλευρό της Δημοτικής Αρχής ήταν οι Δήμαρχοι Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος και Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος, καθώς και η Αντιδήμαρχος Πετρούπολης, Ξένια Γιώγου, που έθεσαν και αυτοί αντίστοιχα αιτήματα καθώς αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα με την Πάτρα.

 

Η κυρία Κεραμέως ωστόσο, απουσίαζε ακόμα μία φορά όπως το «συνηθίζει», όταν της απευθύνεται η Δημοτική Αρχή της Πάτρας και της ζητά συνάντηση, για να μεταφέρει λαϊκά προβλήματα, που απασχολούν τον Δήμο.

Η αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Πατρέων, συναντήθηκε με τον Γ.Γ. Δημόσιας Διοίκησης, Δημήτρης Κιρμικίρογλου, ο οποίος ενημερώθηκε εκτενώς από τον Δήμαρχο για τα ζητήματα, παρέλαβε το σχετικό υπόμνημα και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα απαντήσει το επόμενο διάστημα.

 

ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Κα Υπουργέ,

Σε συνέχεια των πολλαπλών παρεμβάσεων του Δήμου μας, τόσο για το σοβαρό ζήτημα της οικονομικής του κατάστασης του,  όσο και για το θέμα των προσλήψεων τακτικού μόνιμου προσωπικού, σας καταθέτουμε τα αιτήματα μας και ζητούμε την ικανοποίηση τους, γιατί είναι δίκαια και θα διευκολύνουν τη λειτουργία μας.

Σε αυτά κατέληξε και η κινητοποίηση της πόλης μας στις 12/04/2024.

 

Σας ενημερώνουμε ότι σήμερα απασχολούνται στο Δήμο Πατρέων 474 άτομα από προσωρινές διαταγές του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λασιθίου, από προηγούμενα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας και  συγκεκριμένα των ετών 2017, 2019, 2020 που εκδικάζονται στις 17/04/2024 στο Λασίθι. Την ίδια στιγμή 550 Συμβασιούχοι  έχουν προσφύγει στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών για λήψη νέας προσωρινής διαταγής.

Μέχρι σήμερα οι δαπάνες μισθοδοσίας του συνόλου των εργαζομένων στα κοινωφελή, που παρέμειναν με δικαστικές αποφάσεις ξεπερνούν τα 17 εκατ. ευρώ, που για να διασφαλιστούν χρειάστηκε η  ακύρωση πραγματοποίησης προϋπολογισθέντων τεχνικών έργων.

Ο Δήμος οδηγείται σε οικονομική καταστροφή. Οι ΚΑΠ του 2023 ήταν 25 εκατ. ενώ η μισθοδοσία του προσωπικού έφτασε τα 31,5 εκατ. ευρώ.

 

Κα Υπουργέ,

Με τις προσωρινές διαταγές ορίζεται ο Δήμος Πατρέων να καταβάλλει τις αποδοχές των συμβασιούχων, που κατά την υλοποίηση του προγράμματος μέχρι την ολοκλήρωση του, ήταν υποχρέωση του Υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ.

Ο Δήμος με τα οικονομικά που διαθέτει είναι αδύνατο να ανταποκριθεί. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να καλύψει αυτή τη δαπάνη.

 

Οι κυβερνήσεις που προωθούν την πολιτική διαχείριση της ανεργίας, των ελαστικών σχέσεων εργασίας και της προσωρινότητας, φέρνουν σε απόγνωση τους εργαζόμενους, τους κρατούν σε ομηρία, τους αναγκάζουν να μπαινοβγαίνουν στα δικαστήρια, να μη μπορούν να  ικανοποιήσουν τις βασικές τους ανάγκες.

Ο δε Δήμος, δεν μπορεί σε αυτό το περιβάλλον να σχεδιάσει σωστά τη λειτουργία των υπηρεσιών του και να έχει οικονομική δυνατότητα να λειτουργήσει.

 

Η προτεινόμενη λύση σε όλο αυτό, δεν είναι άλλη παρά η προκήρυξη μόνιμων θέσεων εργασίας στους Δήμους με βάση τις ανάγκες τους και τη κάλυψη της μισθοδοσίας τους από το κρατικό προϋπολογισμό.

 

Η ικανοποίηση των αιτημάτων μας είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία.

·        Να δοθεί εδώ και τώρα η χρηματοδότηση που δικαιούται ο Δήμος Πατρέων, σύμφωνα με το Νόμο «Καλλικράτη», καθώς και τα παρακρατηθέντα (οι Δήμοι, ενώ θα έπρεπε να μοιράζονται 7,5 δισ. μοιράζονται 1,8 δισ.).

·        Εδώ και τώρα έκτακτη επιχορήγηση του Δήμου Πατρέων για την κάλυψη της μισθοδοσίας και της ασφάλισης των συμβασιούχων του ΟΑΕΔ που παραμένουν στο Δήμο με δικαστικές αποφάσεις.

·        Άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων του δήμου μέσω ΑΣΕΠ, μοριοδότηση όλων όσων εργάστηκαν στο Δήμο (μέσω ΟΑΕΔ κ.λπ.) και απέκτησαν εμπειρία.

·        Να καταργηθεί ο νόμος που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Όπως και ο νόμος Βορίδη που επιβάλλει τη υποχρεωτική  κατάθεση έφεσης και εξάντλησης όλων των ενδίκων μέσων σε περίπτωση θετικής πρωτόδικης δικαστικής απόφασης για τους εργαζόμενους.

·        Μισθός και δικαιώματα, σύμφωνα με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ανάλογα με την ειδικότητα των συμβασιούχων μέσω προγραμμάτων.

 


Έχει διαβαστεί 322 φορές