Αρχική Ειδήσεις Τοπικά Δυτική Αχαΐα: Σαπίζουν τα καρπούζια στα χωράφια, κάθονται οι παραγωγοί
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Δυτική Αχαΐα: Σαπίζουν τα καρπούζια στα χωράφια, κάθονται οι παραγωγοί

από ΣΟΦΙΑ ΚΑΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Δυτική Αχαΐα: Σαπίζουν τα καρπούζια στα χωράφια, κάθονται οι παραγωγοί

Κακή χρονιά είναι η φετινή για τους παραγωγούς του καρπουζιού της Δυτικής Αχαΐας.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής τους για όσους πήραν την απόφαση για να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους παραμένει αδιάθετο, χωρίς να υπάρχει το ενδιαφέρον από τους εμπόρους για να το αγοράσουν.

Βασική αιτία για αυτό είναι το κύμα της ακρίβειας που έχει τις συνέπειες του. Οι έμποροι βλέποντας ότι η ζήτηση γενικότερα είναι χαμηλή στα είδη τροφίμων και ειδικότερα στα φρούτα, προχώρησαν σε μικρές παραγγελίες.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν πολλά από τα καρπούζια να μείνουν στα χωράφια. Οι μεσάζοντες άλλωστε που προχωρούσαν σε παραγγελίες από τους παραγωγούς της Δυτικής Αχαΐας μετρίασαν και αυτοί τις αγορές τους, ξέροντας ότι το ρίσκο που θα έπαιρναν δύσκολα θα τους έβγαινε και ότι η αύξηση των καυσίμων για την μεταφορά των καρπουζιών θα τους ελαχιστοποιούσε σε μεγάλο βαθμό τα κέρδη τους.

Την ίδια στιγμή οι εξαγωγές καρπουζιού που γίνονταν σε χώρες όπως η Ρωσία και η Ουκρανία πλέον δεν υπάρχουν, ενώ για τους ίδιους λόγους (κύμα ακρίβειας) έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό η ζήτηση και στις αγορές των Βαλκανίων, αλλά και της Δυτικής Ευρώπης.

Μια ακόμα αιτία που αφήνει δεκάδες τόνους από καρπούζια στα χωράφια της Δυτικής Αχαΐας έχει να κάνει με την έλλειψη εργατών γης. Όπως αναφέρουν οι παραγωγοί δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμοι εργάτες που θα μάζευαν τα καρπούζια από τα χωράφια για να τα βάλουν στα φορτηγά και παρά τις προσπάθειες που έχουν κάνει τα χέρια αυτά δεν βρίσκονται, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό μεταναστών έχουν αποχωρήσει από την Ελλάδα, ενώ οι Έλληνες δεν δείχνουν το ανάλογο ενδιαφέρον για αυτή την εργασία.

Όλα αυτά έχουν συντελέσει στην κάθετη πτώση της ζήτησης του προϊόντος. Όπως αναφέρουν οι παραγωγοί άλλοτε σε τέτοιες χρονικές περιόδους βρίσκονταν σε πυρετό εργασίας για να μαζέψουν τα καρπούζια από τα χωράφια και να διευθετήσουν τις παραγγελίες τους. Φέτος κάθονται…


Έχει διαβαστεί 483 φορές