Αρχική Ειδήσεις Τοπικά ΚΟΠΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΜΑΚΑΡΟΝΟΠΙΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΓΥΙΑΣ – ΤΕΡΨΙΘΕΑΣ.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

ΚΟΠΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΜΑΚΑΡΟΝΟΠΙΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΓΥΙΑΣ – ΤΕΡΨΙΘΕΑΣ.

από ΜΑΝΤΩ ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗ
ΚΟΠΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΜΑΚΑΡΟΝΟΠΙΤΑΣ  ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΓΥΙΑΣ – ΤΕΡΨΙΘΕΑΣ.

Μια διαφορετική, «αγυιώτικη» πρωτοχρονιάτικη πίτα έκοψε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγυιάς – Τερψιθέας, την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024, στις 11.30 το πρωί στο 16ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών.

Ο σύλλογος θέσπισε μια νέα τελετή, την κοπή μακαρονόπιτας με διανομή μπύρας, προς τιμήν των εργαζόμενων Αγυιωτών στον κλάδο της παραγωγής ζυμαρικών και ζύθου.

Συνοπτικά, η Αγυιά αποτέλεσε έδρα της γνωστής εταιρείας ζυμαρικών «ΜΙΣΚΟ» από το 1953 έως τα τέλη του 2000, και απασχολούσε κυρίως κατοίκους της περιοχής. Λιγότερο γνωστή, αλλά σημαντική για την τοπική ιστορία, είναι η μακαρονοποιΐα «ΠΑΠΑΧΡΥΣΑΝΘΟΥ & ΚΑΜΠΕΡΟΣ», η οποία προϋπήρχε στην Αγυιά και λειτουργούσε ήδη στις εγκαταστάσεις του μετέπειτα παραχωρήθηκαν στη «ΜΙΣΚΟ» λόγω ενοποίησης των δύο εταιρειών. Ιδιαίτερη βαρύτητα για συνοικία είχε, επίσης, η ζυθοποιία του «ΜΑΜΟΥ», της οποίας απομεινάρια δεσπόζουν μέχρι σήμερα.

Έτσι, με μια ιστορία ενός αιώνα στην παραγωγή ζυμαρικών και ζύθου, η τοπική κοινωνία επηρεάστηκε δραστικά, καθώς το είδος και ο τρόπος παραγωγής διαμόρφωσαν καθοριστικά τον οικογενειακό πολιτισμό των ντόπιων εργαζόμενων, τη σχέση των κατοίκων μεταξύ τους και γενικότερα την πολιτιστική φυσιογνωμία της συνοικίας.

Ο πρόεδρος του συλλόγου, Γιώργος Μαγιάκης, παρουσίασε το σκεπτικό της κοπής μακαρονόπιτας στα περισσότερα από 300 συγκεντρωμένα μέλη, και επεσήμανε ότι: «ο σύλλογος προσπαθεί να καθιερώσει νέους θεσμούς με στόχο τη δημιουργία κοινοτικών εμπειριών που θα φέρνουν κοντά τους κατοίκους και θα αναδείξουν την αλληλεγγύη ως αξία προόδου και ευτυχίας της κοινωνίας. Εκτός αυτού, σημαντική είναι και η πάλη για τα πραγματικά προβλήματα που δυσκολεύουν την καθημερινότητα των παιδιών, της νεολαίας και των κατοίκων της γειτονιάς για τα οποία ο σύλλογος αγωνίζεται συνεχώς στην πρώτη γραμμή.»

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, Δημήτρης Μαρμούτας που εξέφρασε τη χαρά του για τον τρόπο με τον οποίο ο σύλλογος τιμά την εργατική τάξη στη γειτονιά του. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι: «το Εργατικό Κέντρο μαζί με σωματεία και συλλόγους οφείλουν να μπαίνουν μπροστά και να υπερασπίζονται τα δικαιώματα και τις περιουσίες τους που τσακίζονται». Στη συνέχεια κάλεσε τα παρευρισκόμενα μέλη του συλλόγου στην απεργία της 28ης Φεβρουαρίου, καθώς όπως τόνισε «έρχονται βάρβαρα μέτρα για τα νοικοκυριά», φέρνοντας ως παράδειγμα τους 800 πλειστηριασμούς που επίκεινται στην Πάτρα.

Μετά την παρουσίαση των δράσεων του συλλόγου, μοιράστηκαν δωρεάν κομμάτια μακαρονόπιτας και ποτήρια μπύρας με αυτοκολλητάκια που ανέγραφαν «Στην Αγυιά σου!». Τέλος, ακολούθησε «ένας χορός για το καλό», συνοδεία μουσικών παραδοσιακών οργάνων: Πένυ Γεωργοπούλου – σαντούρι, Κώστας Στεφανόπουλος – λαούτο, Βαγγέλης Μακρυγιώργος – κλαρίνο και Κατερίνα Σκαρπέλου - νταούλι

Ως δώρα στα φλουριά της μακαρονόπιτας, δόθηκαν από το σύλλογο δύο χειροκίνητες συσκευές παρασκευής ζυμαρικών.

https://lepantortv.gr/media/images/--1-2.jpg

https://lepantortv.gr/media/images/--7.jpg

https://lepantortv.gr/media/images/--5.jpg

https://lepantortv.gr/media/images/--8.jpg

Έχει διαβαστεί 466 φορές