Με μεγάλη επιτυχία & συμμετοχή η πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων για τη Μάχη της Γρανίτσας
από Lepanto RTV
200 Χρόνια από τη Μάχη της Γρανίτσας – Μνήμες και Παράδοση Ζωντανεύουν
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Γρανίτσα, 19 Ιουλίου 2025
Με μεγάλη επιτυχία και θερμή συμμετοχή του κόσμου πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ανθόφυτο Ορεινής Ναυπακτίας η πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων μνήμης για τα 200 χρόνια από τη Μάχη της Γρανίτσας, τιμώντας την ιστορία και τις παραδόσεις του τόπου μας.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από την κυρία Ανδριάνα Νικολάου, μέλος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ναυπακτίας (ΟΣΥΝ), και στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Πρόεδρος του χωριού, κυρία Κατερίνα Φούντζουλα, καλωσορίζοντας όλους τους παρευρισκόμενους και δίνοντας έμφαση στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμό ο Δημοτικός Σύμβουλος Ναυπακτίας κ. Παναγιώτης Κεχαγιάς, ο κ. Χρήστος Βελέντζας από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΣΥΝ, καθώς και ο κ. Νίκος Βλαχόπουλος από τον Όμιλο Φίλων Παραδοσιακής Φορεσιάς και Οπλισμού.
Ξεχωριστή θέση στην εκδήλωση είχαν τα παιδιά από τον Σύλλογο ΑμεΑ «Αλκυόνη», που με τις δημιουργίες τους σε ζωγραφική και τραγούδι σκόρπισαν χαρά και συγκίνηση, συνοδεία της Ευαγγελίας Πλατάνου στο πιάνο.
Η Πρόεδρος του χωριού παρουσίασε ζωντανά την παραδοσιακή διαδικασία παρασκευής ψωμιού, ενώ οι παρευρισκόμενοι δοκίμασαν τοπικές παραδοσιακές γεύσεις, με κορυφαίο το χαρακτηριστικό βραστό αρνί της περιοχής.
Η ημέρα ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στον εσωτερικό χώρο του συλλόγου, όπου παρουσιάστηκε ένα μικρό λαογραφικό μουσείο με ιστορικά εκθέματα και παραδοσιακά αντικείμενα. Την ξενάγηση ανέλαβαν ο Νίκος Βλαχόπουλος από τον Όμιλο Φίλων Παραδοσιακής Φορεσιάς και Οπλισμού «ο Λιάρος» από την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, παρουσίασε και ανέδειξαν στοιχεία της τοπικής ιστορίας, συνδυάζοντας παράδοση, πολιτισμό και μνήμη.
Η εκδήλωση έκλεισε με γιορτινή ατμόσφαιρα και το μήνυμα ότι η Γρανίτσα τιμά το παρελθόν και συνεχίζει να μεταφέρει τις αξίες της στις νέες γενιές.
Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται αύριο, 20 Ιουλίου, και σας περιμένουμε όλους!
Με εκτίμηση,
Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ανθοφυταίων «Η Γρανίτσα»
Συνελήφθησαν, χθες το βράδυ, σε περιοχή της Δυτικής Αχαΐας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Δυτικής Αχαΐας, τρεις ημεδαποί άνδρες, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για κλοπή, φθορά ξένης ιδιοκτησί
Τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες και χρήσεις στα δύο νέα Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα σε Νότιες Κυκλάδες και Ιόνιο προσδιορίζουν οι δύο Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ) οι οποίες ετέθησαν χθες σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργε