Αρχική Ειδήσεις Τοπικά Πάτρα: "Χτίζουν" στη θάλασσα! Καταπάτηση εκατοντάδων μέτρων αιγιαλού καταγγέλλει η ΟΙΚΙΠΑ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.Το κατάλαβα
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Πάτρα: "Χτίζουν" στη θάλασσα! Καταπάτηση εκατοντάδων μέτρων αιγιαλού καταγγέλλει η ΟΙΚΙΠΑ

από Αλέξανδρος Κογκόλης
Πάτρα: "Χτίζουν" στη θάλασσα! Καταπάτηση εκατοντάδων μέτρων αιγιαλού καταγγέλλει η ΟΙΚΙΠΑ

Ζητείται η Παρέμβαση των φορέων

H Οικολογική Κίνηση Πάτρας κατέθεσε στις αρμόδιες αρχές (Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Αχαΐας και Δήμο Πατρέων) αναφορά για μια ιδιαιτέρως θρασεία και περιφρονητική για το νόμο και το δημόσιο συμφέρον περίπτωση καταπάτησης και κακοποίησης αιγιαλού: την καταπάτηση του αιγιαλού του Δήμου Πατρέων στην περιοχή Καστελοκάμπου και σε μήκος πολλών δεκάδων, αν όχι εκατοντάδων μέτρων.

Η καταπάτηση δημόσιας γης είναι γνωστό ότι άνθησε και ανθεί στην χώρα μας. Είναι μια παθογένεια του δημοσίου βίου μας που μειώνει το επίπεδο ποιότητας ζωής όλων, υποβαθμίζει τα δημόσια αγαθά και αποτρέπει την ορθολογική χρήση τους για οικονομική ανάπτυξη, με παράλληλο σεβασμό των διατάξεων για την προστασία του περιβάλλοντος.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι οι καταπατήσεις του αιγιαλού και της παραλίας, οι οποίες, εν όψει της μεγάλης αξίας που έλαβαν τα τμήματα αυτά του εδάφους της χώρας λόγω της αξιοποίησής τους για τουρισμό ή αναψυχή, αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα για το δημόσιο συμφέρον. Αυτό μάλιστα συμβαίνει όταν συνδυάζονται με παρεμπόδιση της πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα για αναψυχή.

Κατά τον ισχύοντα νόμο 2071/2001 «Αιγιαλός είναι η ζώνη της ξηράς, που βρέχεται από τη θάλασσα από τις μεγαλύτερες και συνήθεις αναβάσεις των κυμάτων της». Επίσης ρητά ο νόμος ορίζει ότι  «ο αιγιαλός, η παραλία, η όχθη και η παρόχθια ζώνη εί­ναι πράγματα κοινόχρηστα και ανήκουν κατά κυριότητα στο Δημόσιο, το οποίο τα προστατεύει και τα διαχειρίζε­ται». Θεμελιώδης είναι και η διάταξη που ορίζει ότι «Ο κύριος προορισμός των ζωνών αυτών (του αιγιαλού και της παραλίας) είναι η ελεύ­θερη και ακώλυτη πρόσβαση προς αυτές…»

Στην προκειμένη περίπτωση, άπληστοι συμπολίτες, κάτοχοι παραλιακών οικοπέδων, στην περιοχή μεταξύ των οδών Κοιμήσεως Θεοτόκου και Φειδίου αλλά και μετά (βορείως) από την οδό αδελφών Φέγγου, τα επέκτειναν με φυτεύσεις πάνω στην αμμουδιά και στην συνέχεια έκαναν περίφραξη με πασσάλους και πλέγμα, μπηγμένους στην άμμο (αν όχι μέσα στο νερό)  και κατασκεύασαν επί του αιγιαλού βαριά φράγματα από τσιμεντοκατασκευές, βάρβαρες και ακαλαίσθητες.

Αυτά έχουν ως βαριά επίπτωση για όλους μας την διακοπή της συνέχειας της ακτογραμμής, τον αποκλεισμό μας από τη χρήση της ακτής και της θάλασσας, την αλλοίωση ως και καταστροφή του παρακτίου οικοσυστήματος, την απώλεια δυνατοτήτων χρήσεων αναψυχής και τουρισμού, τον ωμό σφετερισμό δημοσίων αγαθών.

Οι περιπτώσεις που περιγράφουμε είναι «σκαστές». Όμως είμαστε (έστω και με προβλήματα) κράτος δικαίου, όχι Φαρ- Ουέστ.

Ζητούμε επομένως, και δημόσια, από τις αρμόδιες υπηρεσίες να επέμβουν ταχέως και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ με στόχο την νόμιμη οριοθέτηση και αποκατάσταση του αιγιαλού στο πλάτος που προκύπτει από τα ακριβώς δίπλα, από την μια και την άλλη πλευρά τμήματα.

Πέραν αυτού: απαιτούμε από όλους τους αρμόδιους, Διεύθυνση Δημόσιας περιουσίας Αχαΐας , Δήμο Πατρέων, Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, όποια άλλη αρχή είναι συναρμόδια ένα ΓΕΝΙΚΟ έλεγχο της ακτογραμμής του Δήμου Πατρέων με σκοπό την ΠΛΗΡΗ καταγραφή αναλόγων φαινομένων όπου αλλού υπάρχουν (πχ Άγιος Βασίλειος), την επιβολή κυρώσεων και προπαντός την σαρωτική αποκατάσταση της νομιμότητας και της συνέχειας της ακτογραμμής ΟΛΩΝ μας, χωρίς καθυστερήσεις και προσχήματα.

Εμείς θα είμαστε παρόντες και ενεργοί, θα επαγρυπνούμε και θα επιμείνουμε. 

Έχει διαβαστεί 1450 φορές

Ακολουθήστε μας...