Αρχική Ειδήσεις Τοπικά Σημαντική Διάκριση του Πανεπιστημίου Πατρών
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Σημαντική Διάκριση του Πανεπιστημίου Πατρών

από Lepanto RTV
Σημαντική Διάκριση του Πανεπιστημίου Πατρών

Δείτε:

Το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι κατόπιν συμμετοχής του στο πρόγραμμα QS Stars της εταιρείας QS Quacquarelli Symonds Ltd, γνωστής για το QS Rakings (Top Universities), έλαβε τη διάκριση των τεσσάρων αστέρων στα πέντε. Με αυτή τη διάκριση το Πανεπιστήμιο Πατρών, το πρώτο ίδρυμα στην χώρα που αξιολογείται από διεθνή οίκο εγνωσμένης αξίας, αποδεικνύει άλλη μια φορά ότι αποτελεί έναν υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικό και ερευνητικό πυλώνα για την χώρα μας. Το σύστημα βαθμονόμησης (rating) QS Stars είναι ένας έλεγχος της απόδοσης ενός Πανεπιστημίου, αξιολογώντας το με βάση τέσσερεις κατηγορίες δεικτών, βλ. κύρια κριτήρια (π.χ. διδασκαλία), προηγμένα κριτήρια (π.χ. καινοτομία), μαθησιακό περιβάλλον και ειδικά κριτήρια (π.χ. δυναμική προγράμματος σπουδών). Οι κατηγορίες αυτές αναλύονται περαιτέρω και το ίδρυμα μας αξιολογήθηκε σε δείκτες που ανήκουν στους τομείς της διδασκαλίας, απασχολησιμότητας, έρευνας, διεθνοποίησης, υποδομών, καινοτομίας, συμπερίληψης και σε ειδικά θεματικά κριτήρια προγραμμάτων σπουδών. Το QS Stars δεν σχετίζεται με το σύστημα κατάταξης (rankings) άμεσα, αφού ένα ίδρυμα δεν συγκρίνεται με άλλα προκειμένου να λάβει μια θέση σε μια κλίμακα κατάταξης, αλλά αξιολογείται πολύπλευρα για να διαμορφωθεί ένας βαθμός της συνολικής του απόδοσης. Είναι μια σαφώς πιο ποιοτική ένδειξη της λειτουργίας του ιδρύματος που δεν εδράζεται μόνο σε γενικά ποσοτικά στοιχεία, αλλά βασίζεται σε μια αυστηρή μεθοδολογία με πλήθος αποδεικτικών στοιχείων. Εξετάζει λεπτομερώς όψεις της λειτουργίας του, όπως ενδεικτικά ο αριθμός των διδασκόντων με διδακτορικό δίπλωμα, οι αθλητικοί και πολιτιστικοί χώροι, η μέριμνα για φοιτητές με αναπηρίες, οι ερευνητικές επιδόσεις, η συμμετοχή στην επώαση νεοφυών επιχειρήσεων, κ.α. Η συμμετοχή του Πανεπιστημίου Πατρών στο εν λόγω πρόγραμμα θα είναι πενταετής και η σήμανση των τεσσάρων αστέρων καλύπτει για το τρέχον έτος όλα τα Τμήματα και όλα τα Προγράμματα Σπουδών. Στόχος του ιδρύματος είναι σύντομα, με την εφαρμογή ενός πλάνου στοχευμένων παρεμβάσεων, είναι να ανέβει στην υψηλότερη βαθμίδα.


Κυκλοφόρησε η επανέκδοση του Λευκώματος του Πανεπιστημίου Πατρών
Με ιδιαίτερη χαρά σας ενημερώνουμε ότι κυκλοφόρησε το Λεύκωμα του Πανεπιστημίου Πατρών με τίτλο:  Πανεπιστήμιο Πατρών 1964 - 2021 : 50+7 Χρόνια μετά: Προϊστορία - Ίδρυση - Ανάπτυξη – Προοπτική και συγγραφέα τον Ομότιμο Καθηγητή του Ιδρύματος κ. Σ. Μπουζάκη. Η νέα έκδοση είναι επικαιροποιημένη και εμπλουτισμένη επανέκδοση παλαιού Λευκώματος, το οποίο αφορούσε το διάστημα 1964 - 2014. Μαζί με την ελληνική έκδοση κυκλοφορεί, για πρώτη φορά και αγγλική έκδοση του Λευκώματος. Η Πρυτανική Αρχή ευχαριστεί θερμά τον κ. Σήφη Μπουζάκη για τη κοπιώδη εργασία του, έτσι ώστε να έχουμε αυτό το εξαίρετο και άριστο αποτέλεσμα, καθώς και τους εργαζόμενους του Πανεπιστημίου που βοήθησαν στην επανέκδοση.


RouteLab | Patras ecosystem: Thriving Global | Συνάντηση μεταφοράς γνώσης στην Πάτρα στις 15 & 16 Σεπτεμβρίου 
Με γενικό θέμα Patras Ecosystem Thriving Global, το RouteLab το διήμερο 15-16 Σεπτεμβρίου χαρτογραφεί τα σημαντικά στοιχεία για τη φυσιογνωμία, τις προκλήσεις και τα προβλήματα του οικοσυστήματος βάζοντας στο "κάδρο" το δυναμικό οικοσύστημα της Πάτρας μέσα από δράσεις μεταφοράς τεχνογνωσίας με στόχο την ανάπτυξη διαύλων μέσα από συνέργειες και συνεργασίες. Το πρόγραμμα του RouteLab περιλαμβάνει στοχευμένες ομιλίες, Case studies, Workshops, Forums, Meet labs από διακεκριμένα πρόσωπα της πολιτικής, της επιχειρηματικότητας, της τεχνολογίας, του πολιτισμού, της οικονομίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και ενδιαφέρουσες διαδραστικές συζητήσεις. Σε αυτή τη συνάντηση μεταφοράς γνώσης στην Πάτρα, δυναμικό παρόν δίνει το Πανεπιστήμιο Πατρών. Στις 15 Σεπτεμβρίου στο Meet Lab "University: An innovation & technology hub" αναδεικνύονται δράσεις του Πανεπιστημίου Πατρών που έχουν ως στόχο της διασύνδεση της Πανεπιστημιακής κοινότητας με την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Ειδικότερα παρουσιάζονται: α) το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, β) η Υποστήριξη Δράσεων Στήριξης της Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Ωρίμανσης για την Αξιοποίηση της Ερευνητικής Δραστηριότητας και των Νέων Προϊόντων και Υπηρεσιών που αναπτύσσονται στο Πανεπιστήμιο Πατρών –  Πρόγραμμα ΜΕΤΩΝ και γ) οι Μονάδες/Εργαστήρια Παροχής Υπηρεσιών. Στις 16 Σεπτεμβρίου στο Forum με θέμα «Το περιβάλλον ανάπτυξης του οικοσυστήματος της περιοχής», ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Kαθ. κ. Μπούρας συζητά, με σημαίνοντα πρόσωπα της πολιτικής και επιχειρηματικής κοινότητας, για ζητήματα όπως το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των startups, η διασύνδεση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας με την Πανεπιστημιακή κοινότητα και η διασύνδεση της έρευνας στο χώρο του Πανεπιστημίου με το επιχειρείν.


Λειτουργία συστήματος συχνών ερωτήσεων και πληροφόρησης «Αθηνά»
Στο Πανεπιστήμιο Πατρών λειτουργεί αυτοματοποιημένο σύστημα υποστήριξης και πληροφόρησης σε μία σειρά από θέματα που απασχολούν συχνά τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και ειδικά τις φοιτήτριες και τους φοιτητές. Στόχος είναι η γρήγορη, αποτελεσματική και αξιόπιστη παροχή οδηγιών σε θέματα υποστήριξης & επίλυσης κοινών προβλημάτων και αναζήτησης πληροφοριών για τη λειτουργία του Πανεπιστημίου.

Το περιεχόμενο εμπλουτίζεται συνεχώς, ώστε να είναι επίκαιρο, χρήσιμο και αποτελεσματικό. Το σύστημα είναι προσβάσιμο από τη διεύθυνση: https://athena.upatras.gr


Εκδήλωση του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης
Το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης του Πανεπιστημίου Πατρών θα πραγματοποιήσει ημερίδα παρουσίασης των αποτελεσμάτων του έργου, την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 14.00 στο Αμφιθέατρο της Πρυτανείας. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας οι φοιτητές-τριες θα ενημερωθούν για την πρακτική άσκηση, θα έρθουν σε επαφή με φορείς απασχόλησης και θα λάβουν αναμνηστικά του προγράμματος.


Συμμετοχή του Τμήματος Φυσικοθεραπείας στο 2οΦεστιβάλ Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας
Το Τμήμα Φυσικοθεραπείας συμμετείχε στο 2ο Φεστιβάλ Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022 στα Παλαιά Σφαγεία της Πάτρας, με αξιολόγηση φυσικής δραστηριότητας σε παιδιά, χρήσιμες οδηγίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και ενημέρωση για τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας στα παιδιά. Ιδιαίτερη συμμετοχή και ενδιαφέρον από τους επισκέπτες υπήρξε για την υπερηχογραφική καταγραφή μυϊκής μάζας, αξιολόγηση ισορροπίας, μυϊκής δύναμης και όρασης σε παιδιά και ενήλικες που πρόσφεραν μέλη ΔΕΠ του Τμήματος. Σε συνεργασία με τη Special Olympics Hellas δόθηκαν δύο παρουσιάσεις για το πρόγραμμα “Υγιείς Αθλητές” και «FUNfitness» σε άτομα με διανοητική αναπηρία από τους κ. Πάνο Ευσταθίου (Αντιπρ. Special Olympics Hellas & Συντονιστής Προγράμματος) και κ. Ανδρέα Μπατιστάτο (Φυσικοθεραπευτή, International Clinical Director FUNfitness program). Συγχαρητήρια στα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Μπανιά Θεοφανή και Μπίλη Ευδοκία που συντόνισαν τη δράση αυτή, στους καθηγητές του Τμήματος (μέλη ΔΕΠ και ΕΔΙΠ)  Ματζάρογλου Χαράλαμπο, Πετροπούλου Γιαννίτσα, Μακρυνιώτη Δήμητρα, Τσεκούρα Μαρία, Τραχάνη Ευτυχία και Λαμπροπούλου Σοφία που συμμετείχαν με οργάνωση σταθμών, αλλά και σε όλους τους εθελοντές φοιτητές (προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς) που η ενεργή παρουσία τους ανέδειξε για άλλη μια φορά το Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Πατρών. https://physio.upatras.gr/allannouncements/generalannouncements/dynamiki-symmetochi-tou-tmimatos-fysikotherapeias-sto-2o-festival-foreon-koinonikis-frontidas/


Παράσταση του Θεάτρου Ελλήνων Γενεύης στις 2 & 3 Οκτωβρίου στην Πάτρα
Το Θέατρο Ελλήνων Γενεύης θα περιοδεύσει στην Ελλάδα στις αρχές Οκτωβρίου 2022, με πέντε παραστάσεις του έργου Ιωάννης Καποδίστριας, δόξα και μοναξιά. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο θεατρικό έργο, το οποίο γράφτηκε επ’ ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση και αναδεικνύει μεταξύ άλλων τους άρρηκτους ιστορικούς δεσμούς φιλίας μεταξύ της Ελλάδας και της Ελβετίας. Παρουσιάστηκε ήδη οκτώ φορές στην Ελβετία (Γενεύη, Λωζάννη, Φριβούργο). Συγγραφέας και σκηνοθέτης του ιστορικού έργου είναι η Ιωάννα Παπανδροπούλου Berthoud, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Γενεύης κι Επίτιμη Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών. Στόχος της συγγραφέως, η οποία είναι από πολλά χρόνια ενεργό μέλος του Θεάτρου Ελλήνων Γενεύης, ήταν να αναδείξει το ρόλο του Καποδίστρια στην ευρωπαϊκή διπλωματία του 19ου αιώνα, την δράση του για την ανεξαρτησία και την διαρκή ουδετερότητα της Ελβετίας, καθώς και την αποτελεσματική συμβολή του στον Αγώνα των Ελλήνων κατά του οθωμανικού ζυγού και την μετέπειτα επανίδρυση του ελληνικού κράτους. Το έργο είναι αποτέλεσμα λεπτομερούς έρευνας και δραματουργικής επεξεργασίας πάνω σε ιστορικές πηγές: επιστολές, αυτοβιογραφίες, ποιητικά εμβόλιμα του Ύμνου εις την Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού, αυθεντικές συζητήσεις του Καποδίστρια με προσωπικότητες όπως ο τσάρος Αλέξανδρος Α’, η πριγκίπισσα Ρωξάνδρα Στούρτζα, ο Μέττερνιχ, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο φιλέλληνας Ελβετός τραπεζίτης Ιωάννης Γαβριήλ Εϋνάρδος, κ ά. Κατά συνέπεια, το έργο είναι διαπολιτισμικό και δίγλωσσο, ενώ στα σημεία όπου υπάρχουν γαλλικοί διάλογοι, αυτοί συνοδεύονται από την ταυτόχρονη μετάφραση και προβολή τους σε υπέρτιτλους στην ελληνική γλώσσα. Η περιοδεία του Θεάτρου Ελλήνων Γενεύης στην Ελλάδα ξεκινάει την 1η Οκτωβρίου 2022 από την Κέρκυρα, γενέτειρα του Καποδίστρια, θα συνεχιστεί με δύο παραστάσεις στην Πάτρα στις 2 και 3 Οκτωβρίου και θα λήξει μετά από δύο παραστάσεις στην πρωτεύουσα στο θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών στις 5 και 6 Οκτωβρίου. Η διάρκεια του έργου είναι δύο ώρες (συμπεριλαμβανομένου διαλείμματος 20’ λεπτών). Η είσοδος είναι ελεύθερη. Περισσότερα: www.theatregrec.ch


Εκδηλώσεις στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο


Σύστημα συχνών ερωτήσεων και πληροφόρησης «Αθηνά»
https://athena.upatras.gr/ 


Υπηρεσία δεδομένων αιθουσιολογίου του Πανεπιστημίου Πατρών
https://maps.classrooms.upatras.gr 


Έχει διαβαστεί 423 φορές