Αρχική Ειδήσεις Τοπικά Συνάντηση της Αντιδημάρχου Λ. Πιλάλα-Τσακίρη με το νέο Διοικητή Π.Υ. Ν. Φωκίδας
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Συνάντηση της Αντιδημάρχου Λ. Πιλάλα-Τσακίρη με το νέο Διοικητή Π.Υ. Ν. Φωκίδας

από ΜΑΝΤΩ ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗ
Συνάντηση της Αντιδημάρχου Λ. Πιλάλα-Τσακίρη με το νέο Διοικητή Π.Υ. Ν. Φωκίδας

Ενημέρωση για τα μέτρα πρόληψης για την εκδήλωσης πυρκαγιάς

Συνάντηση γνωριμίας με το νέο Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νομού Φωκίδας, Πύραρχο Κωνσταντίνο Τσίκα, πραγματοποίησε η Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δελφών, κ. Λιάνα Πιλάλα-Τσακίρη.

Η Αντιδήμαρχος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δελφών, ευχήθηκε στο Διοικητή καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα, τονίζοντας πως Δήμος και Πυροσβεστική Υπηρεσία θα συνεχίσουν την άριστη συνεργασία στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.

Με αφορμή τη συνάντηση ο Δήμος Δελφών ενημερώνει για τις προβλέψεις της πυροσβεστικής διάταξης με θέμα «Καθορισμός μέτρων για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές, αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους».

Πιο συγκεκριμένα, επιτρέπεται η καύση υπολειμμάτων των κλαδεμάτων σε σωρό στις μόνιμες καλλιέργειες (δενδρώνες), συμπεριλαμβανομένων ελαιώνων και αμπελώνων κατά τη χρονική περίοδο από 1η Νοεμβρίου εκάστους έτους έως και την 30η Απριλίου του επομένου έτους, σε εκτάσεις που βρίσκονται σε δάση ή δασικές εκτάσεις ή σε ακτίνα 300 μέτρων από αυτές, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις και τα προληπτικά και λοιπά μέτρα και μέσα πυροπροστασίας:

· Ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να ενημερώνεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία την προηγούμενη ημέρα της καύσης για τις αναμενόμενες καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν την ημέρα της καύσης, προκειμένου να λάβει γνώση σχετικά με τη δυνατότητα διενέργειας αυτής.

· Η καύσης αποφεύγεται, όταν οι επικρατούσες τοπικές καιρικές συνθήκες την ημέρα της καύσης ευνοούν έναρξη και ταχεία εξάπλωσης πυρκαγιάς.

· Κατά το κόψιμο - κλάδεμα θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ώστε να μην προκαλούνται σπινθήρες από μηχανικά μέσα, όπως καταστροφείς, εξατμίσεις, κ.λπ.

· Τηρούνται ικανές αποστάσεις των προς καύση υλικών από, στύλους και πυλώνες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στύλους τηλεπικοινωνιών και φωτισμού,

εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, υγραερίου, υγρών καυσίμων, άλλων εύφλεκτων υλικών και όρια ιδιοκτησίας.

· Δημιουργείται ψιλή ζώνη με άροση ή προωθητήρα πλάτους τουλάχιστον 10 μέτρων γύρω από την υπό καύση περιοχή, όταν αυτή απέχει λιγότερο από 300 μέτρα από δάση ή/δασικές εκτάσεις και στις λοιπές περιπτώσεις ζώνη τουλάχιστον 3 μέτρων.

· Η υπό καύση έκταση τεμαχίζεται με άροση ή άλλο τρόπο, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ο έλεγχός της, όταν η περιοχή απέχει λιγότερο από 300 μέτρα από δάση ή δασικές εκτάσεις.

· Τηρείται απόσταση της εστίας φωτιάς τουλάχιστον 3 μέτρων από κτιριακές ή άλλες εγκαταστάσεις ή όρια ξένης ιδιοκτησίας.

· Υφίσταται επόπτευση καθ’ όλη τη διάρκεια της καύσης.

· Εξασφαλίζεται επαρκής ποσότητα νερού, τουλάχιστον 200 λίτρων νερού ή άλλων μέσων (υδροφόρων, γεωργικών ελκυστήρων, πτυοσκάπανων κ.λπ.), για την αποτελεσματική καταστολή της φωτιάς, εάν αυτό καταστεί δυνατό.

· Επακολουθεί σβήσιμο της φωτιάς, κάλυψη των υπολειμμάτων της καύσης με αδρανή υλικά και ενδελεχής έλεγχος για διαπίστωση πλήρους κατάσβεσης, ενώ όπου είναι δυνατό να ενσωματώνεται η στάχτη εντός δύο ημερών από την καύση.

Στους Παραβάτες επιβάλλονται τα Διοικητικά-Χρηματικά Πρόστιμα σύμφωνα με την 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη

Τονίζεται ότι σε κάθε περίπτωση που κατά της εκτίμηση των πολιτών μπορεί να προκύψει κίνδυνος να ενημερώνονται οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες (τηλ. επικοινωνίας 199).

Σε δήλωσή της με την ολοκλήρωση της συνάντησης, η Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δελφών, κ. Λιάνα Πιλάλα-Τσακίρη, σημείωσε: «Η άριστη συνεργασία μεταξύ Δήμου και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αποτελεί την εγγύηση επιτυχίας για σειρά σημαντικών θεμάτων που αφορούν την ανθρώπινη ζωή, την προστασία περιβάλλοντος και την περιουσία των πολιτών. Σημαντικό ρόλο όμως διαδραματίζει και η ευσυνείδητη συμπεριφορά όλων μας, γι’ αυτό καλό τους πολίτες να ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες που θωρακίζουν τον τομέα της πρόληψης».


Έχει διαβαστεί 224 φορές