Αρχική Ειδήσεις Τοπικά Υπογραφή συμφωνητικού συνεργασίας μεταξύ Δήμου Αιγιαλείας και Co2gether, για την κατ’οίκον δωρεάν φροντίδα ευπαθών προσώπων
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Υπογραφή συμφωνητικού συνεργασίας μεταξύ Δήμου Αιγιαλείας και Co2gether, για την κατ’οίκον δωρεάν φροντίδα ευπαθών προσώπων

από ΜΑΝΤΩ ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗ
Υπογραφή συμφωνητικού συνεργασίας μεταξύ Δήμου Αιγιαλείας και Co2gether, για την κατ’οίκον δωρεάν φροντίδα ευπαθών προσώπων

Η ολιστική παρέμβαση στη δωρεάν κατ’οίκον φροντίδα ευπαθών ομάδων, όπως ασθενείς, άποροι, ηλικιωμένοι και χρόνια πάσχοντες, είναι το αντικείμενο του συμφωνητικού συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ Δήμου Αιγιαλείας και της «Co2gether ΑΜΚΕ»

το μεσημέρι της Τρίτης στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχιακού Καταστήματος (πρώην Δημαρχείου) Συμπολιτείας στη Ροδοδάφνη, επισφραγίζοντας την ήδη καλή συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων που έχει ως αποτέλεσμα να έχουν ήδη εξυπηρετηθεί τους τελευταίους μήνες συνολικά πάνω από 360 συμπολίτες, κυρίως σε οικισμούς απομακρυσμένους από τα αστικά κέντρα του Δήμου, ενώ έχει παραδοθεί υγειονομικό υλικό σε ιδρύματα και φορείς κόστους 35.000 ευρώ αλλά και μεγάλη ποσότητα τροφίμων σε δομές της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος συνεργασίας, ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος εξήρε το έργο της Πρόνοιας του Δήμου που επιβεβαιώνει την ευαισθησία της δημοτικής αρχής απέναντι σε ευπαθείς και αδύναμες μονάδες, καθώς προχωρά διαρκώς σε διάφορες δράσεις και πρωτοβουλίες για την υποστήριξη όσων συμπολιτών έχουν διάφορες ανάγκες, υλικές και όχι μόνο. «Είναι υποχρέωσή μας να βοηθάμε όσους χρειάζονται βοήθεια και οφείλω να ευχαριστήσω το προσωπικό της Πρόνοιας και των επί μέρους υπηρεσιών για τη συγκροτημένη και αποτελεσματική δουλειά. Οι πόρτες μας είναι πάντοτε ανοιχτές για συνεργασίες όπως αυτή με την Co2gether, ενώ πρέπει να τονίσω ότι δεν προκύπτει καμία οικονομική υποχρέωση στον Δήμο».

Αναφορά στις μέχρι τώρα δράσεις της Co2gether στον Δήμο Αιγιαλείας που αφορούν σε κατ’οίκον επισκέψεις, φροντίδα μικρών και μεγάλων αναγκών των ωφελούμενων, προσφορά υγειονομικού υλικού και τροφίμων από την ειδική τράπεζα με έδρα την Πάτρα, έκανε ο αντιδήμαρχος Υγείας-Πρόνοιας κ. Γιώργος Αγγελόπουλος, ο οποίος δεν παρέλειψε να συγχαρεί και την προκάτοχό του κα Διαμάντω Βασιλακοπούλου-Καρτσωνάκη για τις βάσεις που έθεσε επί της αντιδημαρχίας της. Για τη στήριξη του Δήμου στο να υλοποιούνται προτάσεις που πάνε ένα βήμα μπροστά τον τόπο και ανεβάζουν το επίπεδο διαβίωσης των δημοτών χωρίς διακρίσεις μίλησε ο προϊστάμενος της υπηρεσίας κ. Δημήτρης Καΐτσας. Τέλος οι κ.κ. Κατερίνα Αλεξοπούλου και Μαρία Ζαφειροπούλου, εκ μέρους της Co2gether, προχώρησαν σε μια σύντομη παρουσίαση του προγράμματος και των δράσεων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί από κοινού με τον Δήμο Αιγιαλείας, κάνοντας μνεία και στη λειτουργία ομάδων συνηγορίας για τα δικαιώματα των ηλικιωμένων, στη διεξαγωγή σεμιναρίων κ.α.. Υπεύθυνη εκ μέρους του Δήμου Αιγιαλείας για τη συνεργασία με την Co2gether ορίστηκε η υπάλληλος κα Κωνσταντίνα Μαγκλάρα.

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

H Co2gether υλοποιεί κατ’ οίκον παρεμβάσεις και παρεμβάσεις στην κοινότητα που σχετίζονται με την υγιεινή και την ασφάλεια στο σπίτι (ηλικιωμένοι, ΑμεΑ, χρόνιοι πάσχοντες, άποροι), σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνικές υπηρεσίες, Κέντρο Κοινότητας, Βοήθεια στο Σπίτι κλπ. Κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεων δίνονται συμβουλές φροντίδας και αυτοφροντίδας σε όλα τα μέλη της οικίας, υπάρχει δυνατότητα παραπομπής σε ψυχολόγο, υλοποιούνται εργονομικές παρεμβάσεις (π.χ. τοποθέτηση αυτοκόλλητων ταινιών και φωτάκια νυκτός για αποφυγή ατυχημάτων, ανυψωτές λεκάνης), συμβουλευτική στη χρήση φαρμάκων, στην αποθήκευσή τους και στην απόρριψη όσων είναι ληγμένα.

Επίσης μέσα από τις παρεμβάσεις υπάρχει η δυνατότητα να δοθεί δωρεάν υγειονομικό υλικό σε δομές υγείας και κοινωνικής πρόνοιας και βοηθήματα βάδισης και κίνησης όπως αναπηρικά αμαξίδια, περπατητήρες  - ηλεκτρικά κρεβάτια και σκούτερ - μάσκες, γάντια  - αποστειρωμένες γάζες - χειρουργικά σετ.

Επίσης η Co2gether λειτουργεί την Τράπεζα Τροφίμων Δυτικής Ελλάδας. Συνεπώς μέσα από τις παρεμβάσεις υπάρχει η δυνατότητα να δοθεί σε οικογένειες του Δήμου και Δομές, τρόφιμα μακράς διάρκειας, απορρυπαντικά κ.α..

Η ομάδα εργασίας της Co2gether απαρτίζεται από εξειδικευμένο προσωπικό με Γεροντολόγο, Νοσηλεύτρια καθώς και εξωτερικούς συνεργάτες (υγιεινολόγο, λογοθεραπεύτρια, κοινωνική λειτουργό, φυσικοθεραπεύτρια), Διοικητικό προσωπικό, Υπεύθυνη υπηρεσιών κοινωνικής καινοτομίας, Δημοσιογράφο, Κινηματογραφιστή & Δημιουργό ψηφιακού περιεχομένου.

Κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεων στην κοινότητα θα διεξαχθούν ενδεικτικά: 

-           Έλεγχος γεροντολογικής ευπάθειας

-           Εκπαιδεύσεις σε φροντίδα και αυτοφροντίδα ηλικιωμένων και φροντιστών τους 

-           Εργαστήρια νοητικής και σωματικής ενδυνάμωσης των ηλικιωμένων και των άτυπων φροντιστών τους

-           Εργαστήρια για θέματα συνηγορίας και προάσπισης δικαιωμάτων ασθενών

-           Εκπαιδεύσεις νέων μητέρων και παιδιών στις πρώτες βοήθειες, στην ασφάλεια στο σπίτι, στην αντιμετώπιση κρίσεων, στη σεξουαλικότητα.

-           Ασκήσεις προσομοίωσης με στολή γηριατρική   για ανάπτυξη της ενσυναίσθησης

-           Παραπομπή για δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη

-           Ομαδική συμβουλευτική από γεροντολόγο.

 

Τονίζεται ότι η παροχή όλων των υπηρεσιών είναι δωρεάν.


Έχει διαβαστεί 291 φορές