Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Μπαλαντέρ της τρομοκρατίας ο 29χρονος «μάγειρας»
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Μπαλαντέρ της τρομοκρατίας ο 29χρονος «μάγειρας»

από Αλέξανδρος Κογκόλης
Μπαλαντέρ της τρομοκρατίας ο 29χρονος «μάγειρας»

Τα νέα άγνωστα στοιχεία

Έναν «βασικό παίκτη» στο χώρο της τρομοκρατίας στην Ελλάδα φαίνεται πως έχουν στα χέρια τους οι αστυνομικοί μετά τη σύλληψη του 29χρονου, για την αποστολή των τρομοπακέτων με αποδέκτες σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσά τους και ο Λουκάς Παπαδήμος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 29χρονος κινούνταν στο φιλικό περιβάλλον ενός ηγετικού μέλους των «Πυρήνων» και είχε στενές σχέσεις με την Πόλα Ρούπα, καθώς πολλά από τα ευρήματα στη γιάφκα του σχετίζονται με ευρήματα που είχαν εντοπιστεί στο κρησφύγετο της Ρούπα στην Ηλιούπολη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των «Νέων», πρόκειται για συνδετικό κρίκο, μπαλαντέρ ανάμεσα στις ενεργές τρομοκρατικές οργανώσεις, «μάγειρα» των εκρηκτικών μειγμάτων στα τρομοπακέτα - σκιές ή ακόμα και στις ισχυρές βομβιστικές επιθέσεις του τελευταίου χρόνου. Τα στοιχεία αυτά συνθέτουν το προφίλ του συλληφθέντος.

Πλέον, οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας προσπαθούν να συνδέσουν τα αποδεικτικά στοιχεία που έχουν βρεθεί με τις πληροφορίες που έχουν συλλέξει. Άλλωστε, οι αναλύσεις των ευρημάτων θα δώσουν τις τελικές απαντήσεις ρίχνοντας φως στα σκοτεινά σημεία της έρευνας και συμπληρώνοντας το παζλ της τρομοκρατίας.

Όπως προκύπτει από τα δεδομένα, κορυφαίοι ενεργοί πυλώνες τρομοκρατίας, όπως η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και ο «Επαναστατικός Αγώνας» έχουν ξεπεράσει το δόγμα των συγκοινωνούντων δοχείων, έχουν παραμερίσει επιμέρους διαφορές και πιθανότατα έχουν προχωρήσει σε σύμπραξη ή συνεργασία και στον επιχειρησιακό τομέα.

Όπως αναφέρουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., πρόκειται για «εξαιρετική» υπόθεση. Στοιχεία, όπως αποτυπώματα και βιολογικό υλικό, φαίνεται ότι συνδέουν τον 29χρονο με την επιχείρηση αποστολής τρομοπακέτων στον πρώην γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι και σε άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους.

Το αν είναι, όμως, ένας από τους κατασκευαστές ή ακόμα και ο βασικός κατασκευαστής των τρομοπακέτων μένει να αποδειχθεί. Το βέβαιο, μέχρι στιγμής, είναι ότι διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην αποστολή των παγιδευμένων φακέλων.

Το προφίλ του 29χρονου

Ο 29χρονος διατηρούσε συχνές επαφές με αναρχικούς από την Θεσσαλονίκη που είχαν συλληφθεί το 2013 για κατασκευές δεμάτων - βομβών με κύριο στόχο αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, ενώ ένα άτομο από την ίδια ομάδα συμμετείχε και στο σχέδιο «Γοργοπόταμος» με τον Χριστόδουλο Ξηρό, για την ανατίναξη των φυλακών Κορυδαλλού πριν τρία περίπου χρόνια.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Βήματος», ο συλληφθείς στο κέντρο της Αθήνας θεωρείται από τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ ότι «ήταν ο κατασκευαστής των εκρηκτικών μηχανισμών που τοποθετούσε ή έστελνε η «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» την τελευταία διετία με στόχο τον πρώην πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο, την εισαγγελέα Γεωργία Τσατάνη, όπως και Ευρωπαίους ηγέτες ή υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, οι επιτελείς των αρχών ασφαλείας αναμένουν - πιθανόν και σήμερα - την ολοκλήρωση των εξετάσεων στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλα ψηφιακά αρχεία που βρέθηκαν στα καταλύματα του, προκειμένου να διαπιστώσουν αν σε αυτά υπάρχουν τμήματα προκηρύξεων ένοπλων οργανώσεων ή ακόμη και στοιχεία για προηγούμενους ή μελλοντικούς στόχους της οργάνωσης.

Όπως αναφέρουν στελέχη της ΕΛΑΣ, ο 29χρονος διατηρούσε την τελευταία επταετία επαφές με μέλη ενόπλων οργανώσεων, συμμετέχοντας σε κινήματα συμπαράστασης μελών του «Επαναστατικού Αγώνα» αλλά προχωρώντας και σε επισκεπτήρια σε κρατούμενους - μέλη των «Πυρήνων».

Πρόκειται για άτομο που λόγω αποψίλωσης του επονομαζόμενου «επαναστατικού δυναμικού» και αποδυνάμωσης του εκτελεστικού βραχίονα των ενόπλων έπαιζε ρόλο «μπαλαντέρ».

Οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής παρακολουθούσαν αθόρυβα τον 29χρονο εδώ και αρκετούς μήνες, καθώς είχαν στοιχεία που τον ενέπλεκαν με τρομοκρατική δράση και αποφασίστηκε να προχωρήσουν στη σύλληψη του, καθώς κατάλαβαν ότι επρόκειτο να μεταφέρει οπλισμό.

Το ζητούμενο για την ΕΛ.ΑΣ. είναι ποια άλλα άτομα σχετίζονται με τις δραστηριότητες του 29χρονου, καθώς, από την μέχρι στιγμής έρευνα στο κρησφύγετο της πλατείας Αττικής, έχουν βρεθεί πολλά ρούχα για διαφορετικά άτομα, κάτι που δείχνει ότι έμεναν και άλλοι εκεί.

Oι Αρχές, ακόμη, ερευνούν τόσο τις σημειώσεις που βρέθηκαν στο σπίτι όπου είχε ενοικιάσει ο συλληφθείς, όσο και το κινητό του τηλέφωνο και τον φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή που είχε μαζί του κατά τη στιγμή της σύλληψης. Αυτό που στοχεύουν να εντοπίσουν είναι στοιχεία για πιθανά άλλα σπίτια που μπορεί να έχει νοικιάσει με πλαστά στοιχεία ο 29χρονος.

Μάλιστα, άμεσα αναμένεται να γίνει και δημοσιοποίηση της φωτογραφίας του και των πλαστών στοιχείων ταυτότητας που χρησιμοποιούσε, προκειμένου μπορέσουν οι πολίτες να προσφέρουν πληροφορίες για τη δράση του στην

Έχει διαβαστεί 1431 φορές