Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα «Θετική αύρα» στο Eurogroup για επιστροφή των θεσμών
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

«Θετική αύρα» στο Eurogroup για επιστροφή των θεσμών

από Αλέξανδρος Κογκόλης
«Θετική αύρα» στο Eurogroup για επιστροφή των θεσμών

Βήμα - βήμα η πρόοδος

Παρά την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την β' αξιολόγηση, την οποία όλες οι πλευρές διαπιστώνουν, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δεν δείχνουν ικανά για κλείσιμο συμφωνίας στο Eurogroup στη Βαλέτα. Ωστόσο, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, νωρίς το πρωί της Παρασκευής, μίλησε για «θετική αύρα», που φαίνεται να μεταφράζεται σε απόφαση (τουλάχιστον) για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου της ΕΕ, λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, σήμερα θα υπάρξει συμφωνία για επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, καθώς υπάρχει σημαντική πρόοδος.

Κατά τις πληροφορίες, η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια προκαταρκτικής συνάντησης των επικεφαλής των θεσμών και του ελληνικού οικονομικού επιτελείου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα πριν από το Πάσχα.

Μετά τη συνάντηση προετοιμασίας της συνεδρίασης με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, στις πιεστικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι υπάρχει μια «θετική αύρα», αλλα αρνήθηκε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Όπως είπε, πρώτα θα ενημερώσει τους υπουργούς Οικονομικών για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις και στη συνέχεια τους δημοσιογράφους.

«Έχουμε επιτύχει αποτελέσματα και θα ενημερώσω γι' αυτά τους υπουργούς. Εργαστήκαμε εντατικά την τελευταία εβδομάδα και θα ενημερώσω για τα αποτελέσματα τους υπουργούς Οικονομικών. Γιατί πέτυχαμε αποτελέσματα» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι σήμερα δε θα υπάρξει μια «συνολική πολιτική συμφωνία» που είναι «μεγαλύτερη» από το πακέτο των μέτρων που συζητιέται. 

Ερωτηθείς εάν μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, ανέφερε πως πρώτα πρέπει να ενημερωθούν οι υπουργοί και μετά να γίνουν οι ανακοινώσεις, δηλώνοντας, ωστόσο, πως είναι σε «θετική διάθεση». «Είμαι αισιόδοξος, γιατί σημειώθηκε πρόοδος» κατέληξε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. 

Η συνάντηση Τσακαλώτου - Ντάισελμπλουμ πραγματοποιήθηκε σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσουν οι διαπραγματευτικές θέσεις των θεσμών και της Ελλάδας, λίγο πριν από το Eurogroup που στόχο έχει μια καταρχήν συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει στους εκπροσώπους των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα το συντομότερο δυνατό για να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. 

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα χρειαστούν μερικές ακόμη μέρες για την επίτευξη συμφωνίας. 

Το μεγαλύτερο μέρος έχει καλυφθεί, αλλά πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των θεσμών για τα δημοσιονομικά μεγέθη του ελληνικού προγράμματος, σημείωσε. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών έκανε αναφορά στο ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι έχει προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα που είναι πάντα λίγο πιο απαισιόδοξες από της Κομισιόν.

«Το σημερινό Eurogroup είναι σημαντικό γιατί όλοι πρέπει να δεσμευτούν να κλείσουν τις παραμέτρους μιας καλής συμφωνίας» για την Ελλάδα δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Eurogroup.

Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρωζώνη έχουν ανάγκη από μια «καλή συμφωνία», για να σταματήσει το κλίμα αβεβαιότητας και όλοι αυτοί οι παράγοντες που απομακρύνουν τους επενδυτές, τόνισε ο κ. Μοσκοβισί. 

«Εδώ και εβδομάδες συζητάμε για ένα πλαίσιο - δημοσιονομικό πακέτο για την Ελλάδα», που θα της επιτρέψει να ξαναβρεί τη σταθερότητά της στην Ευρωζώνη και παράλληλα θα ανοίξει τον δρόμο για την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, πρόσθεσε ο γάλλος Επίτροπος.

Την ελπίδα ότι θα σημειωθεί «πρόοδος» κατά τη σημερινή συνεδρίαση, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόφσκις προσερχόμενος στο Eurogroup. 

«Eλπίζω ότι θα σημειώσουμε καλή πρόοδο σήμερα, σε ό,τι αφορά τις βασικές παραμέτρους για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να γίνει «σε σύντομο χρονικό διάστημα και το αργότερο μέχρι το επόμενο Eurogroup». 

Όπως εξήγησε, η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τους στόχους της για το 2015 και το 2016, ενώ είναι σε τροχιά επίτευξης των στόχων της γι' αυτή τη χρονιά. Τέλος, ανέφερε πως τα «ανοιχτά ζητήματα», που αφορούν τη δημοσιονομική πορεία για το 2018 και τα επόμενα χρόνια, επιλύονται. 

Κρίσιμη για την κατάληξη της συνεδρίασης του Eurogroup θα είναι, πάντως, η στάση του ΔΝΤ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

O Σόιμπλε συναντήθηκε την Πέμπτη με τον Ντάισελμπλουμ, ενώ είχε επικοινωνία και με το ΔΝΤ. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει υποβαθμίσει τις προσδοκίες για «λευκό καπνό» στη Μάλτα, αλλά επιθυμεί το ζήτημα να έχει κλείσει μέχρι τον Μάιο.

Από την πλευρά του το ΔΝΤ επισημαίνει ότι υπάρχει μεν πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο επισημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά ζητήματα ανοιχτά.

Επί της ουσίας, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρίσκεται το θέμα της δοσολογίας στα μέτρα για τις συντάξεις, καθώς το ΔΝΤ επιζητεί εφάπαξ περικοπή στην προσωπική διαφορά το 2019, ενώ η κυβέρνηση θέλει να τα «σπάσει» σε δύο δόσεις, το 2019 και το 2020.

Ως διαπραγματευτικό χαρτί, το ΔΝΤ φέρεται να ζητά εφαρμογή μέτρων ήδη από το 2018, υποστηρίζοντας ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ωστόσο, βασικό ατού της ελληνικής πλευράς, που εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη για το ενδεχόμενο να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα σήμερα, είναι η Κομισιόν, καθώς συντάσσεται με τις εκτιμήσεις της Αθήνας για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016.

Έχει διαβαστεί 1448 φορές