Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Σε τρεις μήνες «έφυγαν» 4 δισ. ευρώ καταθέσεων
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Σε τρεις μήνες «έφυγαν» 4 δισ. ευρώ καταθέσεων

από Αλέξανδρος Κογκόλης
Σε τρεις μήνες «έφυγαν» 4 δισ. ευρώ καταθέσεων

Λόγω της αβεβαιότητας από την καθυστέρηση της αξιολόγησης

Διαρροή καταθέσεων ύψους 4 δισ. ευρώ καταγράφεται τους πρώτους τρεις μήνες του έτους λόγω των καθυστερήσεων στην αξιολόγηση και το ενδεχόμενο νέου εκτροχιασμού της οικονομίας.

Συγκεκριμένα από 132 δισ. ευρώ στο τέλος του 2016, το σύνολο των καταθέσεων γενικής κυβέρνησης, επιχειρήσεων και νοικοκυριών έχει υποχωρήσει, σύμφωνα με την Καθημερινή, στο επίπεδο των 128 δισ. ευρώ.

Όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόκειται για το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που είχαν επιστρέψει στο τραπεζικό σύστημα το 2016.

Εκφράζουν, μάλιστα, φόβους ότι η διαρροή καταθέσεων μπορεί να συνεχιστεί με ίδιους ή ακόμα και γρηγορότερους ρυθμούς καθώς στο σύστημα υπάρχουν περίπου 4 δισ. ευρώ νέο χρήμα που θα μπορούσε να αποχωρήσει άμεσα καθώς δεν υπόκειται στα capital controls, κάτι που θα οδηγούσε υποχρεωτικά σε αύξηση των ορίων του έκτακτου μηχανισμού ELA.

Στελέχη τραπεζών δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους: αν είχε κλείσει στο τέλος του 2016 η δεύτερη αξιολόγηση, τώρα θα συζητούσαμε για την ένταξη της χώρας στο QE και θα διαμορφώνονταν οι βάσεις για τη χαλάρωση των capital controls. Αντίθετα, εδώ που βρισκόμαστε με τις πιέσεις στις καταθέσεις, πιθανότερο είναι να δούμε το επόμενο διάστημα αύξηση του ELA, κάτι που μπορεί να θέσει ζήτημα αύξησης των περιορισμών.

Έχει διαβαστεί 1367 φορές