Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Αεροπορική απομόνωση για το Κατάρ, με τον Ερντογάν σε ρόλο ειρηνοποιού
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Αεροπορική απομόνωση για το Κατάρ, με τον Ερντογάν σε ρόλο ειρηνοποιού

από Αλέξανδρος Κογκόλης
Αεροπορική απομόνωση για το Κατάρ, με τον Ερντογάν σε ρόλο ειρηνοποιού

Με φόντο την τρομοκρατία

Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία και Μπαχρέιν κλείνουν τον εναέριο χώρο τους στις αεροπορικές εταιρείες του Κατάρ, καθώς βαθαίνει η κρίση στον Περσικό Κόλπο για τις σχέσεις του Κατάρ με την τρομοκρατία. 

Ήδη, οι πολίτες του Κατάρ που ζουν στο Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα έλαβαν προθεσμία δύο εβδομάδων να φύγουν.

Η Αίγυπτος έκλεισε ήδη τον εναέριο χώρο της «μέχρι νεωτέρας», ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνουν και άλλες χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι η Ντόχα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αεροπορικούς κόμβους στον Περσικό Κόλπο και η απόφαση θα επηρεάσει τις πτήσεις της Qatar Airways, Etihad Airways, Emirates και πολλών ακόμα εταιρειών.

Πάντως, ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλαχράμ αλ Θάνι, ο οποίος ασκεί καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών, υποβάθμισε το γεγονός, λέγοντας ότι η χώρα θα εξακολουθήσει να επικοινωνεί με τον υπόλοιπο κόσμο μέσω άλλων αεροπορικών διαδρομών ή από τη θάλασσα.

Είπε ακόμα ότι δε τίθεται θέμα αντιποίνων στις αποφάσεις του αραβικού κόσμου, ενώ το διάγγελμα που επρόκειτο να κάνει ο σεΐχης αναβλήθηκε.

Η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Υεμένη, η Λιβύη και το Μπαχρέιν διέκοψαν τις σχέσεις τους με το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία.

Η συντονισμένη αυτή κίνηση συνιστά δραματική κλιμάκωση μιας υποβόσκουσας διένεξης αναφορικά με την υποστήριξη που παρέχει το Κατάρ στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, το παλαιότερο στον κόσμο ισλαμιστικό κίνημα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ηγέτες του Κατάρ, της Ρωσίας, του Κουβέιτ και της Σαουδικής Αραβίας σε μια προσπάθεια μεσολάβησης για την εκτόνωση της κρίσης.

Οι ραγδαίες εξελίξεις στην περιοχή, τις οποίες πυροδότησε η τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο, έχουν προκαλέσει πανικό στο Κατάρ, όπου οι κάτοικοι σπεύδουν να αδειάσουν τα σούπερ μάρκετ, φοβούμενοι ελλείψεις.

Το Κατάρ εισάγει τρόφιμα από τη Σαουδική Αραβία, όπου ο δρόμος έκλεισε. Εξίσου κλειστός είναι ο ίδιος δρόμος για την εισαγωγή υλικών που χρησιμοποιούνται από τον κατασκευαστικό τομέα. Ο τελευταίος γνωρίζει άνθηση στο Κατάρ και λόγω της διοργάνωσης του Μουντιάλ ποδοσφαίρου το 2022. 

Από την άλλη, η χώρα εξάγει αέριο και πετρέλαιο, κυρίως διά της θαλάσσιας οδού, οπότε προς το παρόν, εκεί δεν υπάρχουν προβλήματα.

Πάντως, στις ασιατικές αγορές η τιμή του πετρελαίου έπεσε. Ο τύπος Brent έκλεισε στα 49,27 δολάρια το βαρέλι (-20 σεντς), ενώ το αμερικανικό αργό έκλεισε στα 47,21 δολάρια το βαρέλι (-18 σεντς).

Έχει διαβαστεί 1367 φορές