Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Η επανάσταση στον αγροδιατροφικό τομέα ξεκίνησε από την Ελλάδα
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Η επανάσταση στον αγροδιατροφικό τομέα ξεκίνησε από την Ελλάδα

από Αλέξανδρος Κογκόλης
Η επανάσταση στον αγροδιατροφικό τομέα ξεκίνησε από την Ελλάδα

Ποια είναι η Centaur Analytics

Μια ελληνική εταιρεία από το Βόλο, με έδρα πλέον την Καλιφόρνια, τεχνογνωσία από τη Silicon Valley και χρηματοδότηση από το ισραηλινό επενδυτικό κεφάλαιο OurCrowd First, έφερε επανάσταση στον αγροδιατροφικό τομέα, καθώς άλλαξε τα δεδομένα στην παρακολούθηση και την προστασία της παραγωγής μετά τη συγκομιδή. Πέτυχε την αύξηση της απόδοσης κάθε σοδειάς, τη σημαντική μείωση της σκάρτης παραγωγής και το κυριότερο, να περιορίσει τις ζημιές από ακατάλληλη παραγωγή, που σήμερα υπολογίζονται σε 1 τρισ. δολ. σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τρείς φίλοι, ο Σωτήρης Μπαντάς, ο Βασίλης Σωτηρούδας και ο Διογένης Δεβλέτογλου ίδρυσαν το 2014 την Centaur Analytics, μια ελληνική startup στον αγροτικό τομέα του Internet Of Thing (IoT) και συγκεκριμένα της Αγροτικής Τεχνολογίας (AgTech).

Η μέθοδος της Centaur Analytics είναι η ακόλουθη: Αισθητήρες τελευταίας τεχνολογίας είναι τοποθετημένοι μέσα στα σιλό, τα κοντέϊνερς, τους αποθηκευτικούς χώρους. Οι αισθητήρες, που είναι αποθηκευμένοι σε ζωτικά προϊόντα, στην ουσία είναι μετρητές της υγρασίας, της θερμοκρασίας και των αερίων. Παρακολουθούν τη σοδειά από την στιγμή της αποθήκευσης μέχρι τη στιγμή που θα φτάσει στο ράφι και ανά πάσα ώρα μεταφέρουν τα δεδομένα στους υπολογιστές, τα κινητά και τα tablets των αρμοδίων να παρακολουθούν τη διαδικασία αποθήκευσης ή μεταφοράς, ώστε η κατάλληλη παρέμβαση να είναι άμεση και ακριβής.

Μέσω αυτής της διαδικασίας επιτυγχάνονται τα ακόλουθα δύο πράγματα:

1) Πρόληψη και πρόβλεψη αλλοιώσεων. Η υψηλή υγρασία και οι υψηλές θερμοκρασίας αλλοιώνουν το προϊόν. Με τον εντοπισμό των επικίνδυνων συνθηκών, ο παραγωγός ή ο επιχειρηματίας αποτρέπει την αλλοίωση, καθώς επαναφέρει τις ιδανικές συνθήκες συντήρησης του προϊόντος.

2) Αποτροπή της προσβολής από έντομα. Στα σιλό και στα φορτηγά οι απεντομώσεις γίνονται με συγκεκριμένα αέρια. Οι αισθητήρες ήρθαν για να μετρήσουν την ποσότητα των αερίων απεντόμωσης. Δηλαδή, ο παραγωγός ή ο επιχειρηματίας γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πόσα αέρια, πότε και για πόσο χρονικό διάστημα (σ.σ. διάρκειας το πολύ μιας εβδομάδας) θα απελευθερώσει μέσα στο χώρο αποθήκευσης. Ειδικά για την αέρια φωσφίνη, το πλέον δεδομένο εντομοκτόνο για αποθηκευμένα προϊόντα και βιομηχανικούς χώρους, οι αισθητήρες παρακολουθούν τη συγκέντρωσή της, αυτόματα, σε πραγματικό χρόνο και με ασφάλεια για τον άνθρωπο.

Μέχρι σήμερα και οι δυο προηγούμενες ενέργειες γίνονταν κατά προσέγγιση. Οι αστοχίες τελικά οδηγούσαν στην αλλοίωση και την καταστροφή του προϊόντος.

Με την τεχνολογία της Centaur, η οποία στο ερευνητικό πεδίο είχε τη στήριξη του Καθηγητή κ. Χρήστου Αθανασίου του Εργαστηρίου Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας, του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,  διασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή ποιότητα του προϊόντος, μέχρι να ακολουθήσει το δρόμο της πώλησης. Ο παραγωγός ή ο επιχειρηματίας, χρήστης της σύγχρονης τεχνολογίας της Centaur Analytics, μέσω της πλατφόρμας της, έχει διαθέσιμα όλα τα δεδομένα όπου κι αν βρίσκεται και ανά πάσα στιγμή στην οθόνη του υπολογιστή του, του tablet ή του κινητού του. Ο παραγωγός ή ο επιχειρηματίας λαμβάνει άμεσες ειδοποιήσεις με πληροφορίες για τον κίνδυνο που διατρέχουν τα προϊόντα και την ανάγκη τροποποίησης των συνθηκών αποθήκευσης τους.

«Πριν οι μέθοδοι ελέγχου ήταν απαρχαιωμένοι. Οι παραγωγοί κινούνταν στο σκοτάδι. Με το σύστημα είναι σαν να τους ανοίξαμε το φως και βλέπουν. Οι στόχοι που θέτουμε είναι πολύ υψηλοί, καθώς και η αξία που απελευθερώνουμε – περί το 1 τρις δολ. ετησίως σε απώλεια αγροτικών αγαθών – είναι ένα τεράστιο μέγεθος» λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Centaur Analytics κ.  Σωτήρης Μπαντάς.

Η πλέον εξελιγμένη υπηρεσία στον αγροδιατροφικό τομέα προσφέρεται σήμερα σε αλευροβιομηχανίες (Μύλοι Ασωπού), εμπόριο σιτηρών, δημητριακών, ρυζιού, βαμβακιού, αποξηραμένων φρούτων και ξηρών καρπών, εμπόριο και μεταφορά καπνού. Εκτός από 10 εταιρείες –πελάτες στην Ελλάδα, η εταιρεία έχει πελάτες σε Γερμανία, Ολλανδία και Λίβανο.

Η Centaur Analytics, τον περασμένο Σεπτέμβριο προσέλκυσε χρηματοδότηση 1,3 εκατ. δολ. από την παγκόσμια κοινότητα, καθώς βασικός επενδυτής της είναι το ισραηλινό fund OurCrowd First, ένα ελληνικό fund και επενδυτές από τις ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, στο σχήμα συμμετέχει το PJ Tech Catalyst Fund, που είναι το venture capital επενδυτικό ταμείο που έχει δημιουργήσει η Τράπεζα Πειραιώς με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, ενώ συμμετέχει και ο angel investor Avi Reichental, ο οποίος έχει ιδρύσει την XponentialWorks και έχει αναλάβει πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Centaur Analytics.

H συμμετοχή δύο venture capital, ενός από το Ισραήλ (OurCrowd First) και ενός από την Ελλάδα (PJ Tech Catalyst) στον επενδυτικό γύρο της Centaur Analytics, αναμένεται ότι θα ανοίξει ένα δίαυλο για μελλοντική συνεργασία φορέων από τα δύο κράτη. Αυτό μάλιστα έχει πρόσφατα αναδειχθεί και στην ατζέντα διακρατικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, αν και στην περίπτωση της Centaur συντελέστηκε με αμιγώς ιδιωτική πρωτοβουλία. Οι πιθανές συνέργειες είναι σημαντικές: Το Ισραήλ πρωτοπορεί στον τομέα του AgTech, ενώ η Ελλάδα προσφέρει πεδίο εφαρμογής για λύσεις που μπορούν να εξαχθούν οπουδήποτε στον κόσμο.

                                                 

 

 

Έχει διαβαστεί 1443 φορές