Ασχημα είναι τα νέα για τους δύο έλληνες στρατιωτικούς
Οι Τούρκοι παίζουν παιχνίδια στις πλάτες των δύο στρατιωτικών. Τους κατηγορούν για παράνομη είσοδο σε στρατιωτική περιοχή αλλά μπορεί και να αλλάξουν το κατηγορητήριο
Ασχημα είναι τα νέα για τους δύο έλληνες στρατιωτικούς που βρίσκονται στα χέρια των Τούρκων. Πληροφορίες από τη γειτονική χώρα που διαρρέονται από δικαστικές πηγές, αναφέρουν ότι οι δύο Ελληνες βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης που μπορεί να φτάσει τα δύο έτη. Αν κι επισήμως δεν έχει απαγγελθεί κατηγορία, οι δικαστές φέρεται να τους κατηγορούν για παράνομη είσοδο σε στρατιωτική περιοχή με το επιπλέον επιβαρυντικό ότι είναι στρατιωτικοί και δεν έπρεπε να χάσουν τον προσανατολισμό τους.
Η ποινή τους μπορεί να φτάσει τα δύο χρόνια σε περίπτωση που η Αγκυρα συνεχίσει να κινείται στη λογική της ρήξης των σχέσεών της με την Ελλάδα. Κι αυτό γιατί παρόμοια περιστατικά εισόδου τούρκων στρατιωτών σε ελληνικό έδαφος αντιμετωπίζονταν ως «σύνηθες περιστατικό» και λύνονταν μέσα σε λίγες ώρες.
Παρά το γεγονός ότι στην πρόσφατη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε περισσότερο αισιόδοξος, εντούτοις, αν ισχύουν όλα όσα διαρρέονται από την Τουρκία, φαίνεται ότι η εξέλιξη δεν θα είναι καλή.
Επιβεβαιώνεται και το ρεπορτάζ των «Νέων Σαββατοκύριακου» που ανέφερε ότι εκφράζονταν φόβοι για παρατεταμένη κράτησή τους. Το ευχάριστο είναι ότι φαίνεται να εγκαταλείπεται το σενάριο της κατασκοπείας, ωστόσο, όλα θα κριθούν όταν οι δικαστικές αρχές αποφασίσουν να απαγγείλουν κατηγορίες κατά των δύο Ελλήνων.
Κι εδώ οι Τούρκοι φαίνεται να παίζουν παιχνίδι στις πλάτες των δύο καθώς απειλούν ότι μπορεί να αλλάξουν κατηγορητήριο.
Ο εισαγγελέας της υπόθεσης, στην τοποθέτησή του, μίλησε για «παρουσία ισχυρής υποψίας του εγκλήματος της εισόδου τους σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη». Ζήτησε δε τη συνέχιση της εξέτασης των κινητών των δυο Ελλήνων στρατιωτικών. Και αυτό δεν αποκλείεται να αλλάξει την κατηγορία σε βάρος των Μητρετώδη και Κούκλατζη. «Λόγω της συνέχισης της εξέτασης του ψηφιακού υλικού, είναι πιθανό να αλλάξει η κατηγορία», διεμήνυσε.
Κατά τον Τούρκο εισαγγελέα, η παραβίαση συνόρων διαπράχθηκε από στρατιωτικούς που θα έπρεπε να είχαν την ελάχιστη γνώση πορείας στη συγκεκριμένη περιοχή αυξάνει τις πιθανότητας διάπραξης του εγκλήματος. «Λόγω του γεγονότος ότι το κατώτατο όριο της ποινής που προβλέπεται για το συγκεκριμένο έγκλημα είναι τουλάχιστον δύο έτη, στην παρούσα φάση κρίνεται σκόπιμη η συνέχιση της κράτησής τους», ανέφερε ο εισαγγελέας.
Ο ίδιος στάθηκε και στο γεγονός πως οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί (παρά τις ενέργειες της ελληνικής πλευράς) δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία. «Λόγω της μη ύπαρξης μόνιμης κατοικίας στην Τουρκία, καθώς και το ότι είναι πολίτες μιας ξένης χώρας, υπάρχουν βάσιμες υποψίες διαφυγής τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Δεν είχα την πρόθεση για διάπραξη κάποιου αδικήματος», είπε στην κατάθεση του ενώπιον του τουρκικού δικαστηρίου στην Αδριανούπολη ο Άγγελος Μητρετώδης, ενώ ο Δημήτρης Κούκλατζης είπε: «Επαναλαμβάνω την ίδια κατάθεση. Δεν έχω να σημειώσω κάτι. Δεν υπήρχε πρόθεση για διάπραξη κάποιου αδικήματος».
Αυτές ήταν οι καταθέσεις των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται εδώ και τέσσερις μήνες στις τουρκικές φυλακές της Αδριανούπολης με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.
Ωστόσο, ο Τούρκος εισαγγελέας υποστήριξε ότι υπάρχει «ισχυρή υποψία του εγκλήματος της εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» και ζήτησε τη συνέχιση της εξέτασης του σχετικού ψηφιακού υλικού σημειώνοντας ότι το γεγονός ότι «η παραβίαση συνόρων διαπράχθηκε από στρατιωτικούς που θα έπρεπε να είχαν την ελάχιστη γνώση πορείας στη συγκεκριμένη περιοχή αυξάνει τις πιθανότητας διάπραξης του εγκλήματος».
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Σκάι, ο Τούρκος εισαγγελέας ανέφερε επίσης ότι «λόγω του γεγονότος ότι το κατώτατο όριο της ποινής που προβλέπεται για το συγκεκριμένο έγκλημα είναι τουλάχιστον δύο έτη, στην παρούσα φάση κρίνεται σκόπιμη η συνέχιση της κράτησής τους».
Τέλος, παρά τις ενέργειες της ελληνικής πλευράς για δήλωση μόνιμης κατοικίας των δυο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία ο εισαγγελέας έθεσε το θέμα «της μη ύπαρξης μόνιμης κατοικίας στην Τουρκία, καθώς και το ότι είναι πολίτες ξένης χώρας», και όπως είπε «υπάρχουν βάσιμες υποψίες διαφυγής τους».
Πάντως, σήμερα αίρεται το καθεστώς έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία που τυπικά σημαίνει ότι όσοι βρίσκονται στη φυλακή χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, δεν μπορούν να κρατούνται.
Εν τω μεταξύ συνάντηση με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς είχε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία πρέσβης Κρίστιαν Μπέργκερ.
Στη συνέχεια ο πρέσβης επικοινώνησε με τον ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη και τον ενημέρωσε ότι ύστερα από επανειλημμένες προσπάθειες αρκετών εβδομάδων κατάφερε να λάβει άδεια από τις τουρκικές αρχές για να τους επισκεφθεί στις φυλακές της Αδριανούπολης. Στη συνάντηση ο πρέσβης διαπίστωσε ότι οι δύο στρατιωτικοί βρίσκονται σε αρκετά καλή κατάσταση. Ο κύριος Κεφαλογιάννης του επισήμανε, ότι οι δύο στρατιωτικοί είναι Ευρωπαίοι πολίτες που φυλούσαν ευρωπαϊκά σύνορα και πρέπει να ενταθούν οι ευρωπαϊκές προσπάθειες και ενέργειες για την άμεση απελευθέρωσή τους.
ΠΗΓΗ: in.gr
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024