Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Αξιολόγηση: Ύστατη προσπάθεια της κυβέρνησης εν όψει Eurogroup
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Αξιολόγηση: Ύστατη προσπάθεια της κυβέρνησης εν όψει Eurogroup

από Αλέξανδρος Κογκόλης
Αξιολόγηση: Ύστατη προσπάθεια της κυβέρνησης εν όψει Eurogroup

Στις Βρυξέλλες Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου

Σε μια ύστατη προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις, εν όψει του Eurogroup της Παρασκευής, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Γιώργος Χουλιαράκης και η Εφη Αχτσιόγλου βρίσκονται σήμερα, Τρίτη, στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός συνεχίζει το μπαράζ επαφών με ευρωπαίους αξιωματούχους και θεσμικούς παράγοντες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ελληνική αντιπροσωπεία θα έχει το βράδυ δείπνο εργασίας με εκπροσώπους των δανειστών, προκειμένου να κλείσουν στα ανοιχτά θέματα και να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που έρχεται υπό την πίεση της άρνησης εκ μέρους των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα, παρά τις περί του αντιθέτου προσδοκίες που καλλιέργησε η κυβέρνηση τις προηγουμενες ημέρες.

Πάντως, το ελληνικό ζήτημα θα βρίσκεται χαμηλά στην ατζέντα της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την ερχόμενη Παρασκευή, στη Μάλτα, όπως ακριβώς έγινε στο προηγούμενο Eurogroup. 

Aυτό σημαίνει ότι αν δεν υπάρξει ουσιαστικό σημείο προσέγγισης στις επαφές των υπουργών στις Βρυξέλλες τις επόμενες ώρες, οι προσδοκίες της ελληνικής πλευράς θα εξαντληθούν σε μια αναγνώριση προόδου στις διαπραγματεύσεις και στην υποστήριξη εκ μέρους της Ευρώπης στη διελκυστίνδα με το ΔΝΤ.

Παράλληλα, όπως μεταδίδεται από το Μαξίμου, ο πρωθυπουργός επιδίδεται σε μπαράζ επαφών με ευρωπαίους αξιωματούχους και θεσμικούς παράγοντες. «Υπάρχουν διαρκείς επαφές σε υψηλό επίπεδο» ανέφερε στα «ΝΕΑ» κορυφαία κυβερνητική πηγή. 

Προς επίρρωση, πηγές του Μαξίμου ανέφεραν χθες το βράδυ ότι «η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, πραγματοποιεί κύκλο επαφών σε όλα τα επίπεδα. Καταστροφολογικά σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα», προοιωνιζόμενες παράλληλα ανακοινώσεις με την ολοκλήρωση των επαφών. 

Κατά πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε τηλεφωνικά μεταξύ άλλων με τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ζητούμενο είναι η επαφή του με την Ανγκελα Μέρκελ, καθώς ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του φαίνεται να εκτιμούν πως η στάση της καγκελαρίου μπορεί να ξεκλειδώσει τις εξελίξεις. 

Κοινός τόπος στις υψηλές επαφές είναι να καμφθούν οι «παράλογες απαιτήσεις» του ΔΝΤ και να υπερνικηθούν να εμπόδια που φαίνεται να βάζει το Βερολίνο στην ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας.

Η κυβέρνηση προκρίνει τη λύση-πακέτο, η οποία θα περιλαμβάνει και τα μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να υπαναχωρήσει από τις θέσεις του είτε το ΔΝΤ είτε το Βερολίνο, το οποίο διά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για το χρέος. 

Σήμερα, εξάλλου, αναμένεται να γίνει συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για το ελληνικό πρόγραμμα (παρόντος του Πιερ Μοσκοβισί αλλά απόντος του Γερούν Νταϊσελμπλούμ), ενώ αύριο, Τετάρτη, φτάνει στην Αθήνα ο Ντόναλντ Τουσκ. 

Προσδοκία του Μαξίμου είναι ακόμη μία θετική δήλωση από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως αυτή πριν από μερικές ημέρες για τα εργασιακά και το ευρωπαϊκό κεκτημένο στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης. 

Την Παρασκευή, σχεδόν ταυτόχρονα με τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα, στην Αθήνα θα βρίσκεται ο γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ. 

Έχει διαβαστεί 1394 φορές