Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Bloomberg: Το ΔΝΤ πρέπει να διαγράψει το ελληνικό χρέος και να αποχωρήσει 
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Bloomberg: Το ΔΝΤ πρέπει να διαγράψει το ελληνικό χρέος και να αποχωρήσει 

από Αλέξανδρος Κογκόλης
Bloomberg: Το ΔΝΤ πρέπει να διαγράψει το ελληνικό χρέος και να αποχωρήσει 

"Καταστροφή η εμπλοκή του"

Η εμπλοκή του ταμείου στο ελληνικό ζήτημα ήταν καταστροφή γράφει ο αρθρογράφος του Bloomberg, Ασόκα Μόντι, επισημαίνοντας ότι η αποτυχία του να λάβει σοβαρά υπόψη κρίσιμα μαθήματα, προκάλεσε πολλά δεινά στον ελληνικό λαό. Προτείνει μάλιστα, κατά τη συνάντηση των μελών του διοικητικού του συμβουλίου τη Δευτέρα, «να συμφωνήσουν η διαγραφή των χρεών της Ελλάδας προς το Ταμείο και να αποχωρήσουν». 

Το τεράστιο λάθος του Ταμείου, κατά τον Μόντι, ο οποίος είναι πρώην διευθυντικό στέλεχος του ΔΝΤ, ήταν ότι συμφώνησε στην κατάρτιση ενός προγράμματος διάσωσης που, αντίθετα με τους κανονισμούς του Ταμείου, δεν επέβαλλε καμία απώλεια στους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, με το επιχείρημα ότι αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει μία παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. 

«Έτσι, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το ΔΝΤ δάνεισαν στην Ελλάδα ένα μεγάλο ποσό για να αποπληρώσει τους υπάρχοντες δανειστές της. Το χρέος της Ελλάδας παρέμεινε απαράλλαχτο και επονείδιστο, και οι πιο ευάλωτοι Έλληνες αναγκάστηκαν να αποδεχθούν αυστηρή λιτότητα για να αποπληρώσουν τους νέους επίσημους δανειστές της χώρας. Η οικονομία, γρήγορα και προβλέψιμα, πήρε την κάτω βόλτα», εξηγεί ο Μόντι. 

Αλλά το ΔΝΤ δεν πήρε ποτέ την ευθύνη, αντίθετα απαίτησε ακόμα περισσότερη λιτότητα το 2014. «Τον Δεκέμβριο ο λαός επαναστάτησε και έφερε στην εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ εξέλιξη που έκανε τις απαιτήσεις του ΔΝΤ πιο επίμονες. Σε αυτό το σημείο οι αποδείξεις ότι η στρατηγική αυτή έσπρωχνε την Ελλάδα στην οικονομική κατάρρευση εντείνονταν. Ήταν σαν να απαιτούσεες από έναν τραυματία να κάνει μια βόλτα στο τετράγωνο πριν να μπει στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Ωστόσο για αυτή την εξέλιξη η ευθύνη αποδόθηκε στην απροθυμία της Ελλάδας να συνεργαστεί» γράφει ο Μόντι. 

«Το κορυφαίο στάδιο παράνοιας ήρθε στα μέσα του 2015», επισημαίνει και εξηγεί: «Το ΔΝΤ έβγαλε μία έκθεση που ανέφερε απλά ότι με βάση τις τελευταίες προτάσεις λιτότητας της Ευρώπης, η Ελλάδα θα χρειαζόταν ένα θαύμα για να αποπληρώσει τα χρέη της. Τότε, η έρευνα του ΔΝΤ έδειχνε ότι η καλύτερη πορεία θα ήταν να χαριστεί το χρέος και να εγκαταλειφθεί η περαιτέρω δημοσιονομική λιτότητα. Αυτό θα επέτρεπε στη χώρα κάποια ελευθερία για να αναπτυχθεί ξανά και ενδεχομένως να προσελκύσει ακόμα και νέες επενδύσεις. Και όταν αυτή η διαδικασία θα ήταν σε εξέλιξη, η Ελλάδα θα ήταν ελεύθερη από τους επίσημους δανειστές της και θα βασιζόταν και πάλι στους ιδιώτες επενδυτές». 
«Η αγωνία αυτή δεν θα τελειώσει μέχρι το ΔΝΤ να επιβάλει τη θέση του για το θέμα. Ένα απλό mea culpa δεν είναι αρκετό. Πραγματική υπευθυνότητα σημαίνει να αποδεχθούν με έντιμο τρόπο τις απώλειες. Αυτό σημαίνει να διαγράψουν τα χρέη της χώρας και να αφήσουν τους Ελληνες και τους Ευρωπαίους να βρουν οι ίδιοι τη λύση σε αυτό το χάος. Αν συνεχιστεί η εμπλοκή του ΔΝΤ, το μόνο που θα πετύχει θα είναι να βλάψει ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία του», καταλήγει ο αρθρογράφος. 
 

Έχει διαβαστεί 1429 φορές