Η δήλωση του Προέδρου της Βουλής μετά την νίκη Τραμπ
Στα αποτελέσματα των εκλογών στις ΗΠΑ, τo Brexit, στην ξενοφοβική πολιτική στροφή σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, στη διάσκεψη των 47 προέδρων κοινοβουλίων στο Στρασβούργο και στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, κατά τον χαιρετισμό του στο συνέδριο του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, με θέμα: «Διλήμματα και συμφραζόμενα του προσφυγικού ζητήματος. Ιδέες, αξίες, ιστορία, πολιτικές», που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην αίθουσα της Γερουσίας.
«Η έκβαση των εκλογών στις ΗΠΑ εγγράφει το προσφυγικό ως κεντρικό ζήτημα στην πολιτική ατζέντα, όπως και στον κορμό των πολιτικών και ιδεολογικών συσχετισμών σε διεθνή κλίμακα, καθώς βρισκόταν στην ατζέντα σειράς δυνάμεων, εν προκειμένω του Ντόναλντ Τραμπ, τους προηγούμενους μήνες», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βούτσης. Κεντρικής σημασίας ήταν και στο Brexit, όπως και χθες, όταν για 2-3 ψήφους, δεν πήραν τα 2/3 στην ουγγρική Βουλή, για να περάσει η νομοθεσία εναντίον των μεταναστών και των προσφύγων, πρόσθεσε. Επίσης, ο κ. Βούτσης στάθηκε και στους θριαμβικούς τόνους από τις δηλώσεις της κ. Λεπέν, του κ. Φάρατζ και άλλων, οι οποίοι εκπροσωπούν αυτή την επιθετική ατζέντα εναντίον των προσφύγων.
Ο κ. Βούτσης υπογράμμισε, πως δίχως την παύση των πολεμικών εχθροπραξιών και την επιστροφή σε ένα καθεστώς ομαλότητας, οι προσφυγικές ροές δεν πρόκειται να εκλείψουν. Επισήμανε πως «πρέπει όλοι μας, από όποιο μετερίζι βρισκόμαστε, θεσμικά και εθελοντικά, με τις πολιτισμικές και ιστορικές παρακαταθήκες μας, αλλά και με τη συνδρομή της επιστημονικής μελέτης και έρευνας, να συνενώσουμε τις φωνές και τις δυνάμεις μας για την παύση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή και όπου γης, για την επικράτηση της ειρηνικής επίλυσης των διεθνών συγκρούσεων, καθώς και για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών». Συμπλήρωσε πως «η διεθνής κοινότητα και η Δύση, αντί να προχωρούν σε αναπτυξιακά προγράμματα ή σε ουσιαστικά μέτρα ενσωμάτωσης, δίνουν τη γνωστή βοήθεια: σάντουιτς και νερά, εδώ και χρόνια».
Αναφερόμενος στη συμμετοχή του στη Διάσκεψη των 47 προέδρων Κοινοβουλίων στο Στρασβούργο, με αντικείμενο τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, τόνισε πως «ναι μεν μιλάμε πλέον σε ευήκοα ώτα, σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, καθώς υπάρχει ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και όλοι έχουν έναν καλό λόγο να πουν για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, πλην όμως δεν υπάρχει κατατεθειμένη και οργανωμένη πολιτική βούληση αυτών των δυνάμεων, με την έμπνευση και τη στήριξη διεθνών οργανισμών, για να προχωρήσουν όλες οι χώρες αποφασιστικά στα μέτρα τα οποία έχουν συνομολογήσει».
Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε, τέλος, στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το ελληνικό κοινοβούλιο μέσα στο 2015 και το 2016, τόσο για την ευαισθητοποίηση των πολιτών, όσο και για την έμπρακτη στήριξη δομών υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Βουλή υποδέχθηκε 70 ασυνόδευτα παιδιά-πρόσφυγες, δράση που προγραμματίζεται να επαναληφθεί και φέτος τον Δεκέμβριο, δύο φορές. Επίσης, το Ίδρυμα της Βουλής οργάνωσε και παρουσίασε στο κοινό, από το καλοκαίρι μέχρι πρόσφατα, έκθεση φωτογραφίας, με τίτλο «Δρόμοι επιβίωσης», με ντοκουμέντα που απεικονίζουν το σκληρό και επικίνδυνο ταξίδι των προσφύγων.
Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024