Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Έκθεση Σαρηγιάννη: Lockdown για να μη φτάσουμε στα 30.000 κρούσματα
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Έκθεση Σαρηγιάννη: Lockdown για να μη φτάσουμε στα 30.000 κρούσματα

από ΣΟΦΙΑ ΚΑΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Έκθεση Σαρηγιάννη: Lockdown για να μη φτάσουμε στα 30.000 κρούσματα

Τί λέει αναλυτικά

Εφιαλτικές προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, σε περίπτωση που στις αρχές του έτους δεν ληφθούν αυστηρά περιοριστικά μέτρα, όπως ένα γενικό lockdown, περιλαμβάνει η νέα έκθεση του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

Στην έκθεση, την οποία ο καθηγητής έχει δηλώσει ότι θα την κοινοποιήσει επικαιροποιημένη και στο Μέγαρο Μαξίμου, αναφέρεται ότι, αν δεν υπάρξει lockdown, τότε στις 16 Ιανουαρίου τα ημερήσια κρούσματα μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 30.000, οι διασωληνωμένοι τους 1.500 και οι νεκροί τους 150.

«Με βάση τις προβλέψεις του μοντέλου CORE, η ανοδική τάση αναμένεται να εδραιωθεί από την επόμενη εβδομάδα, η μετάλλαξη ‘‘Ομικρον’’ αναμένεται να κυριαρχήσει (έστω και οριακά) μετά τις 27 Δεκεμβρίου, με τον αριθμό των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) να ξεπερνά τα 5.500 στις 31 Δεκεμβρίου, οι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ να είναι 590 και οι θάνατοι (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) 80. Εάν δεν ληφθούν επιπλέον δραστικά μέτρα, στις 16 Ιανουαρίου ο αριθμός των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) θα πλησιάσει τα 30.000, με 1.500 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ και 150 θανάτους ημερησίως», τονίζει ο καθηγητής στην ανάλυση του υπολογιστικού του μοντέλου, βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων μέχρι και την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου, που απέστειλε στη Realnews.

Σαρηγιάννης

«Εάν μετά τις 3 Ιανουαρίου εφαρμοστεί γενικευμένο lockdown, τότε ο αριθμός των κρουσμάτων θα αρχίσει να μειώνεται μετά από μερικές ημέρες και στις 16 Ιανου αρίου θα είναι κάτω από 5.000, οι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ θα είναι 830 και οι θάνατοι 107», προσθέτει στην ανάλυσή του ο καθηγητής. Παράλληλα, ο Δ. Σαρηγιάννης αναφέρεται και στις περιοχές όπου η πανδημία εμφανίζει εκθετική άνοδο.

«Εντονα ανοδική τάση έχουν τα Χανιά, ενώ ακολουθούν η Πρέβεζα, η Λακωνία, η Πέλλα, το Ρέθυμνο, η Κέρκυρα και η Εύβοια. Οσον αφορά τη Μακεδονία, προβληματίζουν επιπλέον οι περιοχές με ανοδική τάση, όπως η Πέλλα, ή επιβράδυνση της πτωτικής πορείας, όπως η Κοζάνη, η Δράμα και τα Γρεβενά. Συνιστάται εντατικοποίηση των αλληλουχήσεων των δειγμάτων που λαμβάνονται από τις περιοχές αυτές, για ταχεία ανίχνευση πιθανής διασποράς της μεταλλαγής ‘‘Ομικρον’’ (ιδιαίτερα στη Λακωνία, στα Χανιά, στο Ρέθυμνο, στην Εύβοια και στην Αττική)».

Μέτρα άμεσης εφαρμογής Τη λήψη νέων μέτρων εισηγήθηκε η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, σε μια προσπάθεια να περιορι στεί η εξάπλωση της πανδημίας μέσα στις γιορτές, υπό τον κίνδυνο της μετάλλαξης «Ομικρον». Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, οι ειδικοί αποφάσισαν την εφαρμογή μέτρων με άμεσο αλλά και βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα, που θα ισχύσουν, αν γίνουν δεκτά από την κυβέρνηση, από τις 3/1/2022. Τα μέτρα που θα έχουν άμεση εφαρμογή αφορούν τη ματαίωση όλων των μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοιχτούς χώρους, όπως χριστουγεννιάτικα φεστιβάλ και εκδηλώσεις, και κλείσιμο των γηπέδων για τους θεατές.

Παράλληλα, όσοι ταξιδιώτες έρχονται στην Ελλάδα θα υποβάλλονται τη δεύτερη και την τέταρτη ημέρα μετά την άφιξή τους σε υποχρεωτικά τεστ. Η χρήση της μάσκας θα καθίσταται υποχρεωτική τόσο σε ανοιχτούς όσο και κλειστούς χώρους, ενώ σε σούπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς θα επιτρέπεται η είσοδος με διπλή μάσκα ή μάσκα υψηλής προστασίας KN-95. Παράλληλα, οι ειδικοί εισηγήθηκαν και μέτρα που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ μετά τις 3 Ιανουαρίου, καθώς κρίθηκε ότι μέχρι στιγμής δεν είναι απαραίτητα. Τα μέτρα αυτά αφορούν περιορισμούς στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης, καθώς και επιβολή περιορισμού ατόμων ανά τ.μ. στους κλειστούς χώρους. Επίσης, όπως όλα δείχνουν, δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί για ακόμα μία φορά το μέτρο της τηλεργασίας.


Έχει διαβαστεί 860 φορές
">

  •