Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Ελλάς – Γαλλία συμμαχία και στα αγροτικά Αυγενάκης και Fesneau συμφώνησαν στην εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών- Προτεραιότητα οι αλλαγές στην ΚΑΠ που προτείνει η χώρα μας
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Ελλάς – Γαλλία συμμαχία και στα αγροτικά Αυγενάκης και Fesneau συμφώνησαν στην εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών- Προτεραιότητα οι αλλαγές στην ΚΑΠ που προτείνει η χώρα μας

από ΜΑΝΤΩ ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗ
Ελλάς – Γαλλία συμμαχία και στα αγροτικά  Αυγενάκης και Fesneau συμφώνησαν στην εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών- Προτεραιότητα οι αλλαγές στην ΚΑΠ που προτείνει η χώρα μας

Αυγενάκης: Η αγροτική οικονομία είναι δυναμικό στοιχείο της ευρωπαϊκής οικονομίας και γι’ αυτό απαιτείται ευελιξία στις αποφάσεις της ΕΕ

Την εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας στον τομέα της αγροδιατροφής, συμφώνησαν ο ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης και ο Γάλλος ομόλογός του, Marc Fesneau, με τον οποίο συναντήθηκαν στο Παρίσι το πρωί της Τετάρτης.

Η συνάντηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα. Συμφωνήθηκε η περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών για να ενισχυθούν συμμαχίες στο εσωτερικό της ΕΕ που θα οδηγήσουν σε αλλαγές στην ΚΑΠ, που ήταν και το κύριο αντικείμενο της συνάντησης. Συζητήθηκε και η υπόθεση της λειτουργίας του θεσμού των αγροτικών επιμελητηρίων στην οποία η Γαλλία έχει μακρά παράδοση και ο  Λευτέρης Αυγενάκης προσκάλεσε τον Marc Fesneau στην Κρήτη.

Στη συνάντηση οι υπουργοί Ελλάδας και Γαλλίας συμφώνησαν στις προτάσεις που έχει καταθέσει η χώρα μας για αλλαγές στην ΚΑΠ και ιδιαίτερα στις τέσσερις βασικές που πρέπει να προωθηθούν πριν από τις ευρωεκλογές και σε κάθε περίπτωση πριν από την αλλαγή της Επιτροπής τον Οκτώβριο.  Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών εντός της ομάδας των μεσογειακών χωρών EUMED-9 και αποφασίσθηκε να υπάρξουν συντονισμένες ενέργειες.

Οι προτάσεις για αλλαγές στην ΚΑΠ στην οποίες δίνεται προτεραιότητα στην παρούσα φάση είναι:

1.      Να διατίθεται το 2% του ετήσιου προϋπολογισμού της ΚΑΠ για την αντιμετώπιση κλιματικών κρίσεων για ειδικές ενισχύσεις έπειτα από κλιματικές καταστροφές.

2.      Να δίνεται ευελιξία στα κράτη - μέλη να μπορούν να τροποποιήσουν το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ και να μεταφέρουν πόρους μεταξύ των δύο Πυλώνων ή από έτος σε έτος.

3.      Να υπάρχει ευελιξία στην εφαρμογή των λεγόμενων οικολογικών σχημάτων και ευελιξία παρεκκλίσεων στην εφαρμογή τους στις περιπτώσεις που απαιτείται. 

 

Το τελευταίο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας, ενέκρινε, όπως είχε προτείνει η χώρα μας, αλλαγές στα πρότυπα καλών γεωργικών και περιβαλλοντικών συνθηκών (GAEC). Εισάγεται μια γενική διάταξη που επιτρέπει στα κράτη μέλη να χορηγούν προσωρινές και στοχευμένες παρεκκλίσεις από ορισμένες απαιτήσεις όρων σε περίπτωση απρόβλεπτων κλιματικών συνθηκών που εμποδίζουν τους αγρότες να συμμορφωθούν με αυτές.

Η εγκεκριμένη αναθεώρηση εξαιρεί επίσης τις μικρές εκμεταλλεύσεις έκτασης κάτω των 10 εκταρίων  (100 στρέμματα) από ελέγχους και κυρώσεις που σχετίζονται με τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις όρων βάσει της ΚΑΠ.

Ο ΥπΑΑΤ επισήμανε ότι αν δεν υπάρξουν άμεσες αλλαγές κανένα κράτος δεν θα μπορέσει να απορροφήσει το 100% των πόρων που αναλογούν στους αγρότες της χώρας του.

Εκτίμηση του Έλληνα υπουργού είναι ότι πρέπει να γίνει κοινή αντίληψη μεταξύ των κρατών – μελών ότι η αγροτική παραγωγή δεν είναι κάτι στατικό. Είναι ένας δυναμικός παράγοντας της ευρωπαϊκής οικονομίας και γι’ αυτό το λόγο, όπως είπε, απαιτείται ευελιξία στις αποφάσεις και πραγματικό ενδιαφέρον για την επίλυση των προβλημάτων των αγροτών.

Στη συνάντηση συζητήθηκε και το πρόβλημα των ανεξέλεγκτων εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες, εκτός ΕΕ και συμφωνήθηκε ότι πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, ώστε να αποτραπεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος των ευρωπαϊκών προϊόντων.

Εκτενής συζήτηση έγινε και για το ζήτημα των Αγροτικών Επιμελητηρίων, θεσμός ο οποίος στη χώρα μας βρίσκεται στα πρώτα του βήματα με την λειτουργία Αγροτικών Τμημάτων εντός των Επιμελητηρίων. Στο συγκεκριμένο ζήτημα η Γαλλία έχει μακρά εμπειρία καθώς λειτουργούν εδώ και περίπου έναν αιώνα περί τα 100 Αγροτικά Επιμελητήρια σε όλη τη χώρα.

Επίσης έγινε συζήτηση για ανταλλαγή τεχνογνωσίας, ενώ συζητήθηκε και το σύστημα ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής, καθώς η Γαλλία διαθέτει μικτό σύστημα στο οποίο συμβάλλει και ο ιδιωτικός τομέας. Κοινή εκτίμηση, πάντως, είναι ότι θα πρέπει στην κάλυψη των αγροτικών ασφαλίσεων να συμβάλλει και η ΚΑΠ.

Σε ό,τι αφορά στη Μεσογειακή συνεργασία οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω και μάλιστα και με τις χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ, ιδιαίτερα δε με τις χώρες της Βορείου Αφρικής.

·         Αύριο, Πέμπτη, το πρωί, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  Λευτέρης Αυγενάκης θα συναντηθεί στη Λιουμπλιάνα, με την υπουργό Γεωργίας, Δασών και Τροφίμων της Σλοβενίας κυρία Mateja Čalušić.

Σημειώνεται ότι υπάρχει στενή συνεργασία της χώρας μας με τη Σλοβενία για δέσμευση του 2% της ΚΑΠ κάθε χώρας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, καθώς και αυτή υπέστη καταστροφές από θεομηνίες, τον περασμένο Αύγουστο με τις ζημιές στον αγροτικό τομέα να  φθάνουν στα 237 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που το Γεωργικό Αποθεματικό της ΕΕ για το σύνολο των 27 χωρών, φθάνει μόλις στα 450 εκατ. ευρώ.


Έχει διαβαστεί 523 φορές
">

  •