Φαίνεται πώς η Πάτρα πρωταγωνιστεί στα κυκλώματα πειρατείας συνδρομητικών καναλιών, αφού ένα ακόμη κύκλωμα εξαρθρώθηκε, με τα «δίχτυα» του να απλώνονται από την αχαϊκή πρωτεύουσα στο Γύθειο, στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας.
Πρόκειται για την τρίτη περίπτωση σε χρονικό διάστημα τριών ετών.
Οι Αρχές αποκάλυψαν στην Πάτρα ένα από τα πιο οργανωμένα και επικερδή κυκλώματα διακίνησης παράνομου τηλεοπτικού περιεχομένου που έχουν εντοπιστεί ποτέ στη χώρα. Το συγκεκριμένο δίκτυο, που επεκτεινόταν εντός κι εκτός συνόρων, είχε αποκομίσει παράνομο κέρδος περίπου 25 εκατ. ευρώ, προκαλώντας ταυτόχρονα ζημία σχεδόν 100 εκατ. ευρώ σε μεγάλες συνδρομητικές πλατφόρμες.
Με εντολή των εισαγγελικών και οικονομικών αρχών «πάγωσαν» οι λογαριασμοί και τα περιουσιακά στοιχεία των βασικών εμπλεκομένων, ενώ η έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Σύμφωνα με στελέχη που συμμετείχαν στις έρευνες, πρόκειται ίσως για μεγάλο κύκλωμα της εγχώριας πειρατείας, καθώς η εντατικοποίηση των ελέγχων, η νομική αυστηροποίηση αλλά και η στροφή του κοινού σε προσιτές συνδρομητικές λύσεις οδηγούν σταδιακά στην κάμψη του φαινομένου. Η εξάρθρωση του κυκλώματος φέρνει ξανά στο προσκήνιο τη διαχρονική και εξελισσόμενη ιστορία της πειρατείας στη χώρα μας – μια ιστορία που, από τα «χειροποίητα» πειρατικά των παλιών δεκαετιών, περνά στην ψηφιακή εποχή με φόντο εκατομμύρια ευρώ, κρυπτονομίσματα και διεθνή δίκτυα διανομής.
ΚΕΡΔΗ… ΜΑΜΟΥΘ
Πρόκειται για ένα κύκλωμα που, σύμφωνα με τα στοιχεία της ανάκρισης, φέρεται να αποκόμισε συνολικό παράνομο όφελος ύψους 24.898.000 ευρώ, προκαλώντας εκτιμώμενη ζημία ύψους 99.594.000 ευρώ στους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς και στους νόμιμους παρόχους περιεχομένου.
Η υπόθεση έχει ήδη φτάσει στη Δικαιοσύνη, με την παραπομπή των εμπλεκομένων στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, ενώ το μέγεθος και η οργάνωση της εγκληματικής δραστηριότητας προκαλούν αίσθηση. Τα ευρήματα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες είναι αποκαλυπτικά για τη μεθοδικότητα και την πολυπλοκότητα με την οποία λειτουργούσε το κύκλωμα. Σύμφωνα με τη δικογραφία και την εντολή δέσμευσης του Ανακριτή του 14ου Τμήματος Πλημμελειοδικών Αθηνών, Ανδρέα Αθανασίου, τα μέλη της οργάνωσης ενήργησαν συντονισμένα, με δομή, ιεραρχία και διακριτούς ρόλους. Η δράση τους είχε οργανωμένα χαρακτηριστικά, με τουλάχιστον 7.000 πελάτες-συνδρομητές, οι οποίοι πλήρωναν μηνιαίες εισφορές σαφώς χαμηλότερες από τις επίσημες τιμές των νόμιμων συνδρομητικών παρόχων.
Το κύκλωμα είχε αναπτύξει δίκτυο μεταπωλητών και εκτεταμένη οικονομική δραστηριότητα, μέσω της οποίας «ξέπλεναν» τα χρήματα που αποκόμιζαν από την παράνομη λειτουργία τους.
Ο φερόμενος ως αρχηγός της οργάνωσης Δ.Ρ. και ο υπαρχηγός Π.Τ. είχαν υπό την εποπτεία τους τούς υπόλοιπους κατηγορούμενους, οι οποίοι είτε λειτουργούσαν ως μεταπωλητές και εγκαταστάτες των παράνομων συσκευών, είτε είχαν ρόλο εισπρακτόρων. Η εγκληματική δομή θύμιζε εταιρικό σχήμα, με ιεραρχική κατανομή καθηκόντων, ξεκάθαρους ρόλους και συντονισμό που υποδήλωνε μακροχρόνια προετοιμασία.
Η μέθοδος ήταν απλή, αλλά εξαιρετικά αποδοτική: πουλούσαν εξειδικευμένες συσκευές -τα λεγόμενα «μαύρα κουτιά»- και λογισμικό με σκοπό να παρέχουν πρόσβαση σε συνδρομητικές τηλεοπτικές πλατφόρμες, χωρίς την άδεια των νόμιμων παρόχων. Οι πελάτες πλήρωναν απευθείας στο κύκλωμα με «συνδρομές» που κατέληγαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς των κατηγορουμένων, οι οποίοι πλέον έχουν δεσμευτεί από τις αρμόδιες Αρχές. Οι εγκαταστάσεις των συσκευών γίνονταν οργανωμένα στα σπίτια των πελατών, με εγγυήσεις τεχνικής υποστήριξης και συντήρησης, ώστε να δημιουργείται η ψευδαίσθηση ενός νόμιμου παρόχου υπηρεσιών.
Η ζήτηση αυξανόταν κατακόρυφα σε περιόδους με μεγάλα αθλητικά γεγονότα, όπως τα ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος ή οι διεθνείς διοργανώσεις. Τα τηλέφωνα των μεσαζόντων δεν σταματούσαν να χτυπούν, ενώ οι παραγγελίες για «μαύρα κουτιά» πολλαπλασιάζονταν. Ολόκληρες πολυκατοικίες συμμετείχαν σε ένα άτυπο δίκτυο παρακολούθησης premium περιεχομένου τζάμπα. Σαββατόβραδα με τζάμπα θέαση και πίτσα έγιναν σχεδόν… έθιμο σε κάποιες γειτονιές.
Από την ανάλυση των τραπεζικών στοιχείων προέκυψε ότι σημαντικό μέρος των παράνομων εσόδων επενδύθηκε σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα, κατατέθηκε σε στοιχηματικές εταιρείες ή και τοποθετήθηκε σε θυρίδες θησαυροφυλακίων, τις οποίες πλέον απαγορεύεται να ανοίξουν οι εμπλεκόμενοι.
Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες εντόπισε σοβαρές ενδείξεις ξεπλύματος χρημάτων μέσω ανάμειξης των παράνομων εσόδων με νόμιμα περιουσιακά στοιχεία. Για τον λόγο αυτόν διατάχθηκε η δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και ακινήτων, καθώς και η απαγόρευση μεταβίβασης περιουσίας. Οι δεσμεύσεις περιλαμβάνουν τόσο μεμονωμένους λογαριασμούς όσο και κοινούς, με συνδικαιούχους ή πληρεξούσιους, καθώς και θυρίδες θησαυροφυλακίου. Ο στόχος είναι να αποτραπεί η απομάκρυνση ή μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αποδεικτικά στοιχεία.
πηγή:gnomip.gr