Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει σήμερα τα νέα μέτρα για το ρεύμα
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει σήμερα τα νέα μέτρα για το ρεύμα

από ΣΟΦΙΑ ΚΑΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει σήμερα τα νέα μέτρα για το ρεύμα

νέο μήνυμα στους πολίτες

Με νέο μήνυμα στους πολίτες, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, σήμερα, ο Πρωθυπουργός ανακοινώνει τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για τη μείωση των τιμών στο ρεύμα.

Είχε προηγηθεί μπαράζ συσκέψεων με τους αρμόδιους υπουργούς, προκειμένου να βρεθεί λύση στη δύσκολη εξίσωση που θα εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση των αυξήσεων στους λογαριασμούς, με κόστος που να το αντέχουν όμως τα δημοσιονομικά δεδομένα, και παράλληλα να μην προκληθούν ενστάσεις από την πλευρά της Ευρώπης.

Γιατί σήμερα οι ανακοινώσεις;

Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισπεύδει τις ανακοινώσεις, τις οποίες τις προηγούμενες ημέρες κυβερνητικά στελέχη διέρρεαν ότι θα γίνουν μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού από το ‘Αμπου Ντάμπι (ερχόμενη Δευτέρα) και πριν από την αναχώρηση του για τις ΗΠΑ στις 15 Μαΐου;

– Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με την κοινωνική “θύελλα” που έχουν ξεσηκώσει οι εξωφρενικές αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν είναι λίγες οι φωνές στο κυβερνητικό στρατόπεδο που πιστεύουν ότι “η παρέμβαση έπρεπε να γίνει… χτες, και εφόσον η Ευρώπη, στη Σύνοδο Κορυφής, αποφασίσει να απαντήσει ενιαία στο γιγαντιαίο αυτό πρόβλημα, να αξιοποιηθούν οι όποιες δυνατότητες.

– Το μέγεθος των αντιδράσεων καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις αλλά και στις καθημερινές επαφές κυβερνητικών και κομματικών στελεχών με τους πολίτες. Οι κοινωνικές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου, πόσο μάλλον που το πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης δεν έχει ορίζοντα τερματισμού.

-Σημαντικό ρόλο παίζει και το Συνέδριο της ΝΔ το οποίο ξεκινά αύριο. Δεδομένου ότι έχει καθαρά κομματικό χαρακτήρα, κρίθηκε ότι δεν προσφέρεται ώστε ο Πρωθυπουργός να αξιοποιήσει το βήμα έστω για να περιγράψει το πλαίσιο της σοβαρής αυτής κυβερνητικής παρέμβασης.

Επιπλέον υπήρχε και ο κίνδυνος το συνέδριο να επισκίαζαν τοποθετήσεις συνέδρων που θα αναδείκνυαν τον εφιάλτη των εξωφρενικών λογαριασμούς ρεύματος, “εγκαλώντας” ουσιαστικά την κυβέρνηση για καθυστέρηση στη στήριξη των πολιτών.

-Ο τέταρτος λόγος έχει να κάνει με την προσπάθεια της αντιπολίτευσης να “κεφαλαιοποιήσει” πολιτικά τη δυσαρέσκεια των πολιτών. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι ουσιαστικά η εκλογή του Προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, στο συνέδριο στις 15 Μαΐου, επιχειρείται από την Κουμουνδούρου να έχει χαρακτήρα… “δημοψηφίσματος” σε σχέση με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της ενεργειακής “καταιγίδας”.

-Βασικός λόγος και το γεγονός ότι οι διεργασίες που γίνονται στην Ε.Ε. δεν δείχνουν ότι θα βγει “λευκός καπνός’” στη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Μαΐου.

Σε προσωπικό τόνο το μήνυμα του Πρωθυπουργού

Στο μήνυμα του ο Πρωθυπουργός αναμένεται να απευθυνθεί σε προσωπικό τόνο στους πολίτες, να δεσμευτεί εκ νέου ότι η κυβέρνηση, στο μέγιστο του δυνατού, θα στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις όσο διαρκεί η κρίση, τονίζοντας παράλληλα ότι οι παρεμβάσεις πρέπει να κινούνται αυστηρά μέσα στα πλαίσια που αντέχει οικονομία. Αναμένεται να τονίσει ότι τυχόν δημοσιονομικός εκτροχιασμός θα έβαζε τη χώρα σε νέες περιπέτειες.

Άκρα μυστικότητα…

Όσον αφορά στο περιεχόμενο του Εθνικού Σχεδίου, είναι χαρακτηριστικό ότι η εντολή του Πρωθυπουργικού Ταμείου ήταν να μην υπάρξει η παραμικρή διαρροή πριν τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού.

Ωστόσο δεδομένο θεωρείται ότι το Σχέδιο θα έχει εξάμηνο ορίζοντα – δηλαδή το τέλος του 2022 – και το ύψος θα είναι στα 2,5 δισ. ευρώ (1 δισ. ευρώ θα αντληθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και 1,5 δισ. ευρώ από πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης).

Η στήριξη θα είναι οριζόντια για όλους τους καταναλωτές, και δεν αφορά μόνο, όπως σήμερα, στην πρώτη κατοικία και για κατανάλωση ως 300 κιλοβατώρες τον μήνα.

Οι τελευταίες πληροφορίες ήθελαν η νέα παρέμβαση να είναι μεικτή. Να αφορά και σε πλαφόν στη χονδρική τιμή του ρεύματος αλλά και σε συνέχιση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ευάλωτων νοικοκυριών.


Έχει διαβαστεί 586 φορές