Πυρετώδεις διαβουλεύσεις
Σε διάθεση εξεύρεσης λύσης για να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές, ακόμη κι αν χρειαστούν υποχωρήσεις, παρά προσφυγής στις κάλπες βρίσκεται το Μαξίμου λίγα 24ωρα μετά το Eurogroup που φανέρωσε σύμπλευση των θεσμών ως προς το κομμάτι της νομοθέτησης μέτρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ωστόσο ότι δεν θα γίνουν επώδυνοι συμβιβασμοί, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η τελευταία γραμμή υποχώρησης της ελληνικής πλευράς μπορεί να είναι - εφόσον υπάρξει φως στο τούνελ της διαπραγμάτευσης - η ψήφιση εντός του κόφτη δημοσιονομικής διόρθωσης μέτρων που θα περιγραφούν πιο αναλυτικά από το υπουργείο Οικονομικών.
Πρακτικά, δηλαδή, εάν η συμφωνία βρίσκεται προ των πυλών, υπάρχει πιθανότητα η κυβέρνηση να αποφασίσει την εξειδίκευση και των ποσοστών των περικοπών χωρίς να αναφέρεται αορίστως σε δαπάνες (μισθοί και συντάξεις) και αφορολόγητο.
Στην παρούσα φάση το Μαξίμου δεν βλέπει τις επόμενες ημέρες επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα θα πρέπει να έχει προηγηθεί μία άτυπη συμφωνία με τους δανειστές για τα σημεία υποχώρησης και μετά να ανάψει το πράσινο φως για την επανάκαμψη των τροϊκανών.
Την ίδια ώρα αρμόδιες πηγές αποκλείουν το σενάριο να ζητήσει η κυβέρνηση την ψήφιση των μέτρων στο Κοινοβούλιο από μία ευρύτερη πλειοψηφία των 180, σχολιάζοντας ότι πρόκειται για λύσεις που προτείνονται από κύκλους που δεν θέλουν την εξεύρεση της συμφωνίας. Το συγκεκριμένο σενάριο είχε αποκλεισθεί τις προηγούμενες ημέρες με κατηγορηματικό τρόπο και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο.
Στο εσωτερικό της κυβέρνησης δεν υπάρχουν ηχηρές φωνές υπέρ μίας εκλογικής αναμέτρησης σε περίπτωση αδιεξόδου. Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης διέψευσε τις σχετικές φήμες εκτιμώντας ότι θα υπάρξει συναινετική λύση για να μη διαλυθεί η Ευρώπη.
Στη βάση της παραδοχής από κυβερνητικά στελέχη πως το Μαξίμου δεν επιθυμεί εκλογές, ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του αναζητούν λύση που θα οδηγήσει σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης εγκαίρως, ει δυνατόν (κι αυτό παραμένει στόχος) στις 20 Φεβρουαρίου.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το σύρσιμο της αξιολόγησης και την άνοιξη μόνο ζημιά μπορεί να προκαλεί στη χώρα και την οικονομία και ως εκ τούτου τις επόμενες ημέρες θα σπρώξει την κατάσταση στην κατεύθυνση της αναζήτησης λύσης.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξερχόμενος του Eurogroup μίλησε για πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν τις επόμενες ημέρες. Το Μαξίμου περιμένει να καταλαγιάσει ο θόρυβος και να αποφασίσει με ποιον τρόπο θα δώσει νέα ώθηση στη διαπραγμάτευση.
Επιτελείς της κυβέρνησης αξιολογούν ως ιδιαίτερα σημαντική την 6η Φεβρουαρίου, ημερομηνία συνεδρίασης του ΔΣ του ΔΝΤ, περιμένοντας πως η δημοσιοποίηση της επίσημης έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μπορεί να δρομολογήσει εξελίξεις.
Μία αρχική εκτίμηση με βάση τα όσα έγιναν στο Eurogroup είναι πως το Ταμείο εξετάζει σοβαρά την αποχώρησή του από το πρόγραμμα, κάτι που θα σήμαινε ουσιαστικές ανατροπές στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Αυτό δεν αναμένεται να διασαφηνιστεί στις 6 Φεβρουαρίου, ωστόσο η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι θα βγουν χρήσιμα συμπεράσματα και για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που ενδεχομένως να αναθεωρήσουν τη στάση τους στη διαπραγμάτευση.
Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024