Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Νέα έκτακτη Γενική Συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Νέα έκτακτη Γενική Συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου

από ΜΑΝΤΩ ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗ
Νέα έκτακτη Γενική Συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου

Να μην καταργηθεί το Εφετείο....

Νέα έκτακτη Γενική Συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη και ώρα 12:00 μ.μ. με τα εξής θέματα Ημερησίας Διάταξης:

  1. Διεκδίκηση διατήρησης του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδος με έδρα στην πόλη του Αγρινίου,
  2. Διεκδίκηση διατήρησης των υπαρχόντων Πρωτοδικείων (Αγρινίου, Μεσολογγίου, Λευκάδος),
  3. Ίδρυση Βιομηχανικών Φυλακών στο Αγγελόκαστρο Αιτωλ/νίας,
  4. Διατήρηση του υφισταμένου πλαισίου αποχής σύμφωνα με την από 8-12-2023 απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδος ή τροποποίηση αυτής σε καθολική.

Να σημειωθεί ότι στην έκτακτη Γενική Συνέλευση έχουν προσκληθεί και οι Πρόεδροι των Διοικητικών Συμβουλίων των Δικηγορικών Συλλόγων Μεσολογγίου και Λευκάδος.

Μάλιστα πριν την έναρξη της θα λάβει χώρα συμβολική δράση έξωθεν του Δικαστικού Μεγάρου επί της οδού Πολυζωίδη καθώς και δηλώσεις των Προέδρων των Διοικητικών Συμβουλίων των Δικηγορικών Συλλόγων Αγρινίου, Μεσολογγίου και Λευκάδος.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αγρινίου:

Καταγγέλλει απερίφραστα την διαδικασία που ακολουθήθηκε για την σύνταξη του πορίσματος για την αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη. Η Ομάδα Εργασίας συγκροτήθηκε αρχικά χωρίς εκπρόσωπο της Ολομέλειας, οι συνεδριάσεις ελάμβαναν χώρα χωρίς προκαθορισμένη ημερήσια διάταξη, ουδέποτε ορίστηκαν εισηγητές επί των ειδικότερων θεμάτων ώστε να υπάρχουν έγγραφες εισηγήσεις και ουδέποτε οι διαφορετικές θέσεις που εκφράστηκαν, τέθηκαν σε ψηφοφορία ώστε να καταγραφούν ονομαστικά οι πλειοψηφίες και οι μειοψηφίες.

Το πόρισμα δεν αιτιολογεί για ποιο λόγο δεν υφίστανται σήμερα οι λόγοι που οδήγησαν στην ίδρυση των προς συγχώνευση ή κατάργηση δικαστηρίων μετά μάλιστα την προηγούμενη γνώμη των αρμόδιων δικαστικών σχηματισμών ( Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ως προς τα Εφετεία και της Ολομέλειας των οικείων Εφετείων ως προς τα λοιπά δικαστήρια, σύμφωνα με το άρθρο 2 ν. 1756/88) και την μετέπειτα επεξεργασία του σχετικού σχεδίου ΠΔ από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στο περιεχόμενο του πορίσματος, το οποίο αντίκειται στις πάγιες θέσεις μας ως κλάδος.

Πρόταγμα για το δικηγορικό σώμα αποτελεί η ταχεία και ορθή απονομή της δικαιοσύνης.

Όχι στην κατάργηση οποιουδήποτε Εφετείου ή Πρωτοδικείου της Χώρας

Η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας έχει έκταση 5423 τ. χλμ. και πληθυσμό 191.727 κατοίκους  στην τελευταία απογραφή, αποτελούμενη σε μεγάλο μέρος της από ορεινό όγκο.

Η απόλυτη πρόσβαση του πολίτη στη δικαιοσύνη είναι συνταγματικό δικαίωμα του.

Η Πολιτεία οφείλει να διευκολύνει και όχι να παρεμποδίζει το δικαίωμα παροχής δικαστικής προστασίας των πολιτών, λαμβάνοντας πρωτίστως υπόψιν την αρχή της εγγύτητας και της ευχέρειας πρόσβασης, την ιδιαιτερότητα της χώρας ως νησιωτικής και ορεινής, τις ιδιαίτερες συνθήκες ως προς την άσκηση του δικαστικού και δικηγορικού λειτουργήματος και τις συνέπειες τυχόν κατάργησης ή συγχώνευσης στις τοπικές κοινωνίες.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αγρινίου είναι κατηγορηματικά αντίθετος στην κατάργηση οποιουδήποτε Εφετείου ή Πρωτοδικείου της Χώρας.

ΠΗΓΗ : https://neaait.gr

Έχει διαβαστεί 148 φορές