Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΠΙΛΗΨΙΑΣ_ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΠΙΛΗΨΙΑΣ_ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

από ΜΑΝΤΩ ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΠΙΛΗΨΙΑΣ_ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

Δυναμική η συμμετοχή της χώρας μας στην Παγκόσμια Ημέρα Επιληψίας

Δυναμική είναι η συμμετοχή της χώρας μας στην Παγκόσμια Ημέρα Επιληψίας / International Epilepsy Day, όπως έχει οριστεί η 12η Φεβρουαρίου 2024, μέσω των δράσεων που υλοποιούν και φέτος η Ελληνική Εθνική Ένωση κατά της Επιληψίας (Ε.Ε.Ε.Ε.) και ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος κατά της Επιληψίας (Π.Ε.Σ.Ε.).

Η Ε.Ε.Ε.Ε. και ο Π.Ε.Σ.Ε. έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους με τα Παγκόσμια Γραφεία Επιληψίας (International Bureau for Epilepsy και International League Against Epilepsy) και μέσω της Παγκόσμιας Ημέρας Επιληψίας έχουν κύριο σκοπό την σωστή ενημέρωση, ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την επιληψία.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Επιληψίας, αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, ώστε τα άτομα με επιληψία να αποτελούν ισότιμα μέλη του κοινωνικού συνόλου με ίσα δικαιώματα στην εργασία, στη διασκέδαση και σε κάθε άλλη έκφραση της ζωής τους.

Εξάλλου, η επιληψία είναι μια συχνή εγκεφαλική διαταραχή, που, από μόνη της, αν δεν υπάρχουν άλλες διαταραχές, δεν μπορεί να εμποδίσει τα άτομα να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή.

Ειδικότερα, με σύνθημα «Δώσε το ΣΤΙΓΜΑ σου, μην ΣΤΙΓΜΑΤΙΖΕΙΣ», ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας, διοργανώνονται μια σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες.

Αρχικά, για να γίνει η μαθητική κοινότητα «κοινωνός» της προσπάθειας για ευαισθητοποίηση και εξάλειψη του στίγματος, για το 2024 δημιουργήθηκε ένα επεξηγηματικό animation spot για την επιληψία και τις πρώτες βοήθειες στο σχολείο. Μέσω του εν λόγω spot, οι μαθητές μαθαίνουν τι είναι η επιληψία και πως θα πρέπει να αντιδράσουν σε περίπτωση εμφάνισης επεισοδίου από κάποιον συμμαθητή τους.

Παράλληλα, δημιουργήθηκε infographic - αφίσα με σημαντικές πληροφορίες για την επιληψία, με σκοπό να αναρτηθεί στους πίνακες ανακοινώσεων των σχολείων.

Όλα τα παιδιά μπορεί να βιώσουν εκφοβισμό και διακρίσεις σε κάποια μορφή. Ωστόσο, τα άτομα με επιληψία μπορεί να αποτελέσουν εύκολο στόχο.

Η έγκαιρη εκπαίδευση των μαθητών σχετικά με τις κατάλληλες πρώτες βοήθειες για τις κρίσεις και την επιληψία μπορεί να μειώσει το στίγμα, να μειώσει το φόβο και να βελτιώσει τη συνολική αποδοχή των παιδιών με επιληψία.


Φωταγωγήσεις

Οι δράσεις όμως, δεν σταματούν εδώ. Το βράδυ της Δευτέρας, 12ης Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων, το σιντριβάνι της Ομόνοιας θα φωταγωγηθεί συμβολικά με μωβ χρώμα, το οποίο έχει καθιερωθεί ως χαρακτηριστικό της διεθνούς εκστρατείας ευαισθητοποίησης για την επιληψία. Παράλληλα, στην Πλατεία Ομονοίας θα φωταγωγηθεί το γλυπτό «Πεντάκυκλο», με πρωτοβουλία του Ιδρύματος «Γεωργίου Ζογγολόπουλου».

Την ίδια στιγμή, στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του ίδιου Ιδρύματος και σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, το διάσημο γλυπτό «Ομπρέλες» που κοσμεί τη νέα Παραλία, θα φωτιστεί σε μωβ απόχρωση.

Στη δράση συμμετέχουν και άλλοι Δήμοι της χώρας, φωταγωγώντας Δημαρχεία και κτίρια ανά την Ελλάδα και στέλνοντας μηνύματα ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, καταπολέμησης και εξάλειψης των διακρίσεων και του στιγματισμού.

Ειδικότερα, ο Δήμος Ιωαννιτών θα φωταγωγήσει το ιστορικό κτίριο του Δημαρχείου Ιωαννίνων, ο Δήμος Πατρέων το ιστορικό κτίριο του Δημοτικού Θέατρου «Απόλλων», ο Δήμος Χανίων τον Αιγυπτιακό Φάρο, σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο και το κτίριο του θεάτρου «Μίκης Θεοδωράκης» στο Ενετικό Λιμάνι.


Οι πολίτες

Στην πανελλήνια αυτή δράση καλούνται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο και οι πολίτες. Μέσω facebook, twitter και instagram και χρησιμοποιώντας το hashtag #greeceforepilepsy μπορούν στείλουν το δικό τους μήνυμα, κοινοποιώντας τη δική τους ιστορία ή φωτογραφία.

https://lepantortv.gr/media/images/EPILEPSY-INFOGRAPHIC.png

Έχει διαβαστεί 80 φορές