Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ (25 Μαΐου 2024)
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ (25 Μαΐου 2024)

από ΜΑΝΤΩ ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗ
 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ (25 Μαΐου 2024)

Η Παγκόσμια Ημέρα του Θυρεοειδούς (ΠΗΘ) εορτάζεται για 16ησυναπτή χρονιά από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Θυρεοειδούς (ΕΤΑ) ενώ από το 2010 έχει εγκριθεί και συνεορτάζεται από όλες τις παγκόσμιες «αδελφές» Εταιρείες Θυρεοειδούς όπως η Αμερικανική (ΑΤΑ)

η Λατινικής Αμερικής (LATS) και η Ασιατική και Ωκεανίας (ΑΟΤΑ).


Η ΠΗΘ είναι αφιερωμένη σε όλους όσους ασχολούνται με την αγωγή των ασθενών με παθήσεις του θυρεοειδούς, ιατρούς και νοσοκόμους, σε όσους είναι αφιερωμένοι στην έρευνα των παθήσεων του θυρεοειδούς, σε κλινικό και μοριακό επίπεδο, αλλά πάνω από όλα η ΠΗΘ είναι αφιερωμένη στις εκατοντάδες χιλιάδες ασθενών στην Ελλάδα και στα εκατοντάδες εκατομμύρια ασθενών στον κόσμο με παθήσεις του θυρεοειδούς. Σκοπός της ΠΗΘ είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για τις παθήσεις του θυρεοειδούς. Υπολογίζεται ότι σήμερα με την επιδείνωση του περιβάλλοντος και της ποιότητας της ζωής μας σε πολλά μέρη του πλανήτη, αυξάνονται σημαντικά οι παθήσεις του θυρεοειδούς, ιδιαίτερα η αυτοανοσία, και ο υποθυρεοειδισμός δηλ. παθήσεις που είναι αποτέλεσμα μιας γενετικής προδιάθεσης και περιβαλλοντικών παραγόντων που δρούνε επιγενετικά και πυροδοτούν την πάθηση. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς επίσης παρουσιάζει αύξηση σε μέρη με υψηλή λήψη ιωδίου, έλλειψη σεληνίου, αν και ορισμένα από τα διαγνωστικά αποτελέσματα μπορεί να είναι υπερεκτιμημένα. Επίσης διακριτή είναι και η αύξηση στα παιδιά, ακόμη και στην προεφηβική ηλικία, της θυρεοειδίτιδας και όζων του θυρεοειδούς.


Η ΠΗΘ είναι το επίκεντρο της εβδομάδας ενημέρωσης του θυρεοειδούς, μιας εβδομάδας που είναι αφιερωμένη στη πληροφόρηση του κοινού για τις παθήσεις αλλά και στην αναγκαιότητα τακτικού ελέγχου της λειτουργίας του θυρεοειδούς, ιδιαίτερα αν τα αποτελέσματα είναι οριακά και απαιτούν επανάληψη.  


Οι εξελίξεις στην μοριακή βιολογία και τα αποτελέσματα μεγάλων κλινικών μελετών, και ίσως με μια προσεχτική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, επιτρέψουν σύντομα μια ευρείας κλίμακας εξατομικευμένη θεραπεία των παθήσεων αλλά και ορισμένων μορφών καρκίνου του θυρεοειδούς.  


Φέτος η εβδομάδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τις παθήσεις του θυρεοειδούς είναι αφιερωμένη στα μη μεταδιδόμενα νοσήματα (ΜΜΝ). Τα χρόνια ΜΜΝ  όπως η καρδιαγγειακή νόσος, η  χρόνια αναπνευστική νόσος, ο σακχαρώδης διαβήτης και ο καρκίνος έχουν οριστεί ως ασθένειες που επηρεάζουν τα άτομα για μεγάλο χρονικό διάστημα και για τις οποίες δεν υπάρχουν γνωστοί αιτιολογικοί παράγοντες που μεταδίδουν την πάθηση σε άλλους. Σήμερα, τα ΜΜΝ είναι παγκοσμίως οι πιο κοινές αιτίες πρόωρου θανάτου, ενώ προκαλούν και  υψηλά επίπεδα αναπηρίας στους προσβεβλημένους. Ο αριθμός των θανάτων από αυτές τις ασθένειες αυξάνεται κατακόρυφα, φθάνοντας τα 41 εκατομμύρια το 2021, που ισοδυναμεί με το 71% όλων των θανάτων παγκοσμίως ωθώντας τον Διευθυντή του ΠΟΥ, στην τελευταία γενική συνέλευση, να χαρακτηρίσει τα ΜΜΝ ως « «καταστροφή αργής κίνησης». Η Παγκόσμια Έκθεση Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προσδιόρισε πέντε  παράγοντες κινδύνου για τα ΜΜΝ ανάμεσα στους δέκα κορυφαίους κινδύνους για την υγεία. Αυτοί είναι η αρτηριακή υπέρταση, η υπερχοληστεριναιμία, η χρήση καπνού, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλης και η παχυσαρκία.


Οι παθήσεις του Θυρεοειδούς για άγνωστους λόγους δεν ανήκουν στα ΜΜΝ και ούτε στους παράγοντες κινδύνου για τα ΜΜΝ ενώ είναι γνωστό ότι ο υποθυρεοειδισμός αλλά και ο υπερθυρεοειδισμός στους ηλικιωμένους αν μείνουν για μεγάλο διάστημα αδιάγνωστοι και καθυστερήσει η θεραπεία, αυξάνουν σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. 


Το παρόν έγγραφο μαζί με άλλα καλεί τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), ιδίως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να προωθήσoυν μια σταθερή δράση για τα ΜΜΝ με την καθιέρωση ενός Στρατηγικού Πλαισίου για την Πρόληψη των ΜΜΝ έως το 2030.

To Tμήμα Θυρεοειδούς της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας θα εορτάσει την ΠΗΘ με μια διαδραστική ημερίδα ενημέρωσης στην Αθήνα στη Λέσχη Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων σε συνεργασία με το Τμήμα Ενδοκρινολογίας και το Τμήμα Πυρηνικής του Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου (401) Αθηνών.


Καλή Παγκόσμια Ημέρα του Θυρεοειδούς!

Έχει διαβαστεί 485 φορές

  •