Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Ποιες αλλαγές εξετάζονται στα τέλη κυκλοφορίας
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.Το κατάλαβα
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Ποιες αλλαγές εξετάζονται στα τέλη κυκλοφορίας

από Αλέξανδρος Κογκόλης
Ποιες αλλαγές εξετάζονται στα τέλη κυκλοφορίας

Στο επικεντρο κυβισμός, παλαιότητα και ρύποι

Σχέδια επί χάρτου για τα νέα τέλη κυκλοφορίας του 2018 καταστρώνουν στο υπουργείο Οικονομικών, όπου όλοι γνωρίζουν ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει αν δεν πάρουν το πράσινο φως από τους δανειστές. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, με τον ετήσιο εισπρακτικό στόχο να παραμένει στα 1,1 δισ. ευρώ, τα σενάρια για τα νέα τέλη που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι πολλά. Ο κυβισμός του κινητήρα, οι εκπομπές ρύπων και η παλαιότητα θα κρίνουν για άλλη μία φορά το ύψος των τελών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές θα αφορούν κυρίως τα αυτοκίνητα με πρώτη άδεια κυκλοφορίας μετά την 1η Ιανουαρίου 2007 ή 2008, στα οποία το κόστος των ετήσιων τελών εξετάζεται να υπολογίζεται συνδυαστικά από τον κυβισμό του κινητήρα αλλά και τις εκπομπές ρύπων.

Η αγορά του αυτοκίνητου τηρεί προς το παρόν στάση αναμονής και περιμένει να δει τις διορθώσεις που ετοιμάζονται στα τέλη κυκλοφορίας.

Ορισμένες από τις αλλαγές που εξετάζονται από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών για τα τέλη κυκλοφορίας προβλέπουν:

1. Την αύξηση του αριθμού των κλιμακίων υπολογισμού των τελών βάσει του κυβισμού, έτσι ώστε τα τέλη να αυξάνονται ανά κλιμάκιο 100 κυβικών αντί περίπου 200 που είναι σήμερα.

2. Την αύξηση του αριθμού των κλιμακίων υπολογισμού των τελών με βάση τους ρύπους για τα οχήματα που έχουν πάρει πινακίδες κυκλοφορίας μετά την 31η Οκτωβρίου 2010.

3. Την αλλαγή των συντελεστών υπολογισμού των τελών με βάση τους ρύπους προκειμένου να μην υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των τελών που επιβαρύνουν οχήματα που πήραν πινακίδες για πρώτη φορά με διαφορά μερικών μηνών ή μερικών εβδομάδων.

Αυτοκίνητα 10ετίας

Για τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας στα οχήματα 10ετίας έχει ληφθεί υπόψη το μοντέλο της Πορτογαλίας, το οποίο συνδυάζει τον κυβισμό με τις εκπομπές ρύπων, με την εφαρμογή ειδικών συντελεστών.

Αν υιοθετηθεί το μοντέλο αυτό, τότε υπολογίζεται ότι θα επηρεαστούν πάνω από 1,1 εκατ. ιδιοκτήτες αυτοκινήτων οι οποίοι θα δουν τα τελικά ποσά των ετήσιων τελών κυκλοφορίας να αυξάνονται ή να μειώνονται ανάλογα με τον κυβισμό και τις εκπομπές CO2 του οχήματός τους.

Πορτογαλικό μοντέλο

Στην Πορτογαλία τα τέλη κυκλοφορίας σε οχήματα με πρώτη άδεια κυκλοφορίας μετά την 1η Ιανουαρίου 2007 αρχίζουν από τα 87,03 ευρώ για οχήματα με κινητήρες κάτω των 1.250 κυβικών εκατοστών που εκπέμπουν κάτω από 120 γρ. CO2.

Ακολουθούν τα οχήματα με κινητήρες από 1.251 έως και 1.750 κυβικά εκατοστά για τα οποία οι κάτοχοί τους επιβαρύνονται με 57,23 ευρώ για τον κυβισμό, ενώ αν εκπέμπουν από 121 έως και 180 γρ. πληρώνουν επιπλέον 87,68 ευρώ.

Επομένως για τη συγκεκριμένη κατηγορία αυτοκινήτων το σύνολο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας ανέρχεται σε 144,91 ευρώ. Η αμέσως επόμενη κατηγορία αφορά ΙΧ με κινητήρες από 1.751 έως και 2.500 κυβικά εκατοστά και αν εκπέμπουν από 181 έως και 250 γρ. CO2, τότε οι κάτοχοί τους πληρώνουν για ετήσια τέλη κυκλοφορίας 304,77 ευρώ.

Τα μεγάλα κυβισμού

Η τελευταία κατηγορία οχημάτων αφορά τα μεγάλου κυβισμού με κινητήρες από 2.501 κυβικά εκατοστά και άνω, τα οποία εκπέμπουν πάνω από 251 γρ. CO2.

Οι κάτοχοι των συγκεκριμένων οχημάτων πληρώνουν τον χρόνο 717,57 ευρώ, εκ των οποίων τα 391,38 αφορούν τον κυβισμό του κινητήρα και τα υπόλοιπα 326,19 ευρώ τις εκπομπές CO2.

Επειδή το μοντέλο αυτό δεν αναμένεται να φέρει στα δημόσια ταμεία τα προσδοκώμενα έσοδα, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν εναλλακτικά σενάρια για τα νεότερα αυτοκίνητα, όπως η αύξηση ή η μείωση των συντελεστών στις κατηγορίες κυβισμού αλλά και των εκπομπών CO2, με αποτέλεσμα το κόστος των τελών κυκλοφορίας σε κάποια μοντέλα να είναι υψηλότερο και σε κάποια άλλα χαμηλότερο σε σχέση με εκείνα που κυκλοφορούν στην Πορτογαλία.

Έχει διαβαστεί 949 φορές

Ακολουθήστε μας...