Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Πολιτική θύελλα μετά την παραίτηση Ράικου
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Πολιτική θύελλα μετά την παραίτηση Ράικου

από Αλέξανδρος Κογκόλης
Πολιτική θύελλα μετά την παραίτηση Ράικου

Νέο επεισόδιο στη Δικαιοσύνη

Το βραχυκύκλωμα που προκάλεσε στην κυβέρνηση η παραίτηση της Ελένης Ράικου πολλαπλασιάζει τα ερωτηματικά όχι μόνο για τους πραγματικούς λόγους που ώθησαν την Εισαγγελέα Διαφθοράς στην αιφνιδιαστική κίνησή της, αλλά και για το περιεχόμενο των ανοικτών φακέλων που βρίσκονται στα χέρια της. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, νομικοί κύκλοι σχολίαζαν με νόημα χθες το βράδυ ότι η ταχύτητα με την οποία θα διερευνηθούν και θα αξιοποιηθούν δικαστικά αυτά τα στοιχεία, θα αποτελέσει ίσως τη σημαντικότερη παράμετρο και θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις επιλογές για την αντικατάσταση της Ελένης Ράικου στη νευραλγική υπηρεσία. 

Παράλληλα, η νέα δίνη στην οποία στροβιλίζεται ο χώρος της Δικαιοσύνης προκαλεί παρενέργειες και σύγχυση στους κόλπους των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι αναζητούν εξηγήσεις για το νέο μέτωπο που φαίνεται να ανοίγει η κυβέρνηση, βάζοντας στο στόχαστρο μια εισαγγελέα που διαχειριζόταν καυτές υποθέσεις σε δικαστικό και πολιτικό επίπεδο.

Δικαστικές πηγές αντιμετωπίζουν τη στοχοποίηση της Ελένης Ράικου ως έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα της υπονόμευσης δικαστικών λειτουργών - η οποία έλαβε σε ορισμένες περιπτώσεις και χαρακτηριστικά προσωπικών διώξεων. Είναι προφανές ότι η παραίτηση Ράικου δεν αποσυνδέεται από μια σειρά συγκρούσεων της κυβέρνησης με δικαστικούς λειτουργούς, τους οποίους επεδίωξε να «απενεργοποιήσει». 

Από την εισαγγελέα Γεωργία Τσατάνη στην υπόθεση της MIG, την πειθαρχική δίωξη του Ισίδωρου Ντογιάκου και τη -νομοθετική- απομάκρυνσή του από τη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθήνας έως την επιχείρηση διαπόμπευσης του αντιπροέδρου του ΣτΕ, Αθανασίου Ράντου, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η κρίσιμη διάσκεψη για τις τηλεοπτικές άδειες, έχει πλέον διαμορφωθεί ένα εκρηκτικό κλίμα στον χώρο της Δικαιοσύνης, το οποίο επιτείνουν οι διαφαινόμενες προστριβές με την επικεφαλής στην εισαγγελική υπηρεσία κατά της διαφθοράς. 

Η αμηχανία που προκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου η αιφνιδιαστική κίνηση της Ελένης Ράικου αναδεικνύεται μέσα από τις αρχικές κυβερνητικές αντιδράσεις: «Η παραίτηση της Εισαγγελέως Διαφθοράς, λίγο πριν από τη λήξη της θητείας της, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά. Το λιγότερο που αναμένουμε είναι να κατονομάσει όλους εκείνους που την εμπόδισαν να παραγάγει έργο, όπως ισχυρίζεται» σχολίασαν στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου, επιδιώκοντας παράλληλα να στείλουν το μήνυμα ότι δεν υπάρχει καμία κυβερνητική ανάμειξη στην υπόθεση.

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη στα θέματα διαφθοράς να φτάσει μέχρι το τέλος», ήταν η επίσημη γραμμή που υπέδειξε η πρωθυπουργική έδρα. 

Σχεδόν αναγκαστικά, το βάρος των κυβερνητικών χειρισμών σε πολιτικό και επικοινωνιακό επίπεδο ανέλαβε στη συνέχεια ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο οποίος ανέφερε ότι ο ίδιος είχε διαβεβαιώσει την Εισαγγελέα ότι στηρίζει απόλυτα το έργο της και την ολοκλήρωση της προσπάθειας να υπάρξει απόλυτη διαλεύκανση της υπόθεσης Novartis. 

«Διαλαμβάνονται στο κείμενο της παραίτησής της ισχυρισμοί ασύνδετοι και εικασίες που δεν έχουν κάποιον λογικό ειρμό. Δείχνουν σπασμωδικότητα, όταν μάλιστα διανθίζονται με απόψεις ότι δήθεν απειλείται η ζωή της, απόψεις των οποίων ουδέποτε έγινα αποδέκτης. Μένω με πάρα πολλά ερωτηματικά και δεν μπορώ να καταλάβω πώς συνδέονται δύο διαφορετικές υποθέσεις. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σπάσει αυτόν τον φαύλο κύκλο της διαφθοράς και της διαπλοκής και επαναλαμβάνω ότι εμπιστευόμαστε απολύτως τους εισαγγελικούς λειτουργούς σε αυτήν τη διαδικασία, οι οποίοι είναι οι μόνοι αρμόδιοι για να φέρουν εις πέρας αυτό το δύσκολο και πολύπλοκο έργο» αντέτεινε ο αρμόδιος υπουργός.

Η πολιτική θύελλα που ακολούθησε μέσα στο Σαββατοκύριακο για την υπόθεση ήταν αναμενόμενη, ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες- από το αντιπολιτευτικό τόξο προετοιμάζονται παρεμβάσεις και για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο των καταγγελιών Ράικου. 

Η ΝΔ ζήτησε εξηγήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς κάνοντας λόγο για «λειτουργία παράκεντρων εξουσίας και διαφθοράς», ενώ η Χαριλάου Τρικούπη κατήγγειλε ότι η ανεξαρτησία των διωκτικών Αρχών «παραμένει στη χώρα μας ακόμη ζητούμενο». 

«Κάποιοι βλέπουν τη "μάχη κατά της διαφθοράς" ως μέσο πολιτικής επιβίωσης...», ήταν το σχόλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία ζήτησε «να διαφυλαχθεί η θεσμική νομιμότητα» και «να προστατευθούν οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί από κάθε απόπειρα επηρεασμού και εκβιασμού».

Σε ιδιαίτερα σκληρούς τόνους κινήθηκε και Το Ποτάμι, συνδέοντας την παραίτηση Ράικου και με «μαφιόζικες κινήσεις». «Οι βαριές καταγγελίες της για "σχέδιο ηθικής της εξόντωσης από μεγάλα συμφέροντα στον χώρο του φαρμάκου", δείχνουν ότι τα πράγματα στη χώρα μας γίνονται πολύ επικίνδυνα. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να προστατεύσει τους θεσμούς και να αφεθεί η Δικαιοσύνη να κάνει απρόσκοπτα τη δουλειά της» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Σεβαστουπόλεως.

Έχει διαβαστεί 1517 φορές
">

  •