Σύμφωνα με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου
Την άποψη ότι το σχέδιο νόμου για τη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και συγκεκριμένων των ογκολογικών ασθενών και όσων έχουν επιβιώσει της νόσου διατυπώνει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ). Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της το πρός ψήφιση νομοσχέδιο επιβεβαιώνει «για άλλη μια φορά τις δυσλειτουργίες που προκαλούνται από την έλλειψη Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου».
Η ΕΛΛΟΚ υποστηρίζει ότι, πρακτικά οι ασθενείς με καρκίνο, αγνοούνται και πάλι, αφού δεν υπάρχει σαφής πρόβλεψη για την πρόληψη του καρκίνου, τον πληθυσμιακό προσυμπτωματικό έλεγχο, την ταχεία παραπομπή για ογκολογική περίθαλψη, την ψυχο-κοινωνική αποκατάσταση, την ανακουφιστική φροντίδα και τη μακρόχρονη παρακολούθηση των παρενεργειών της ογκολογικής θεραπείας. «Έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις, σχετικά με την εξασφάλιση των απαιτούμενων ανθρωπίνων και οικονομικών πόρων και με την εφαρμογή και την αποτελεσματική λειτουργία του νέου νομοσχεδίου για την ΠΦΥ, δεδομένου ότι δεν προβλέπονται συστήματα αξιολόγησης και διασφάλισης της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΛΛΟΚ το νέο νομοσχέδιο για την ΠΦΥ βάζει φραγμό στην αναζήτηση δεύτερης ιατρικής γνώμης δια της θεσμοθέτησης του οικογενειακού γιατρού. «Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένα "ιδιότυπο αλάθητο", γεγονός απαράδεκτο για τη σύγχρονη πρακτική στην πορεία προς τη σωστή διάγνωση και την αναζήτηση σύγχρονης θεραπείας από τον ασθενή», υποστηρίζουν οι ασθενείς.
Ακόμα δεν προβλέπεται η στελέχωση των δομών της ΠΦΥ με ογκολόγους, ενώ δεν γίνεται αναφορά και δεν εξασφαλίζεται η παροχή των απαραίτητων ιατρικών υπηρεσιών προς τους ασθενείς με καρκίνο που δε χρήζουν νοσηλείας. Δεν γίνεται επακριβής καθορισμός της λειτουργίας των ιατρείων πόνου και της κατ' οίκον νοσηλείας. Δεν υπάρχει πουθενά αναφορά για τη στελέχωση με την ειδικότητα των αναισθησιολόγων για την παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών. Δεν υπάρχει η πρόβλεψη δημιουργίας δομών ανακουφιστικής και υποστηρικτικής φροντίδας που να καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών με καρκίνο στη χώρα μας.
Τέλος, η ΕΛΛΟΚ διατυπώνει σοβαρές επιφυλάξεις και σχετικά με την επιστημονική επάρκεια σε ογκολογικά θέματα των ειδικοτήτων οι οποίες θα στελεχώσουν τις δομές ΠΦΥ, σχετικά με τη διάγνωση, ταχεία και κατάλληλη παραπομπή των ογκολογικών ασθενών σε αρχικά στάδια της νόσου. Ενώ δηλώνει απογοητευμένη από την απουσία θεσμοθέτησης της συμμετοχής των εκπροσώπων των οργανώσεων των ασθενών, σε αντίθεση με την πρακτική που ακολουθείται σε Ευρωπαϊκές χώρες.
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024