Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Θαλάσσιο Πάρκο Ιονίου – Τι προβλέπει για τα παράλια της Αιτωλοακαρνανίας
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Θαλάσσιο Πάρκο Ιονίου – Τι προβλέπει για τα παράλια της Αιτωλοακαρνανίας

από ΜΑΝΤΩ ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗ
Θαλάσσιο Πάρκο Ιονίου – Τι προβλέπει για τα παράλια της Αιτωλοακαρνανίας

Τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες και χρήσεις στα δύο νέα Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα σε Νότιες Κυκλάδες και Ιόνιο προσδιορίζουν οι δύο Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ) οι οποίες ετέθησαν χθες σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργε

Τα δύο νέα Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα σε Νότιες Κυκλάδες και Ιόνιο, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και τίθενται έως τις 22 Σεπτεμβρίου σε δημόσια διαβούλευση, σύμφωνα με την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και φορείς να υποβάλουν τα σχόλια και τις προτάσεις τους.


Αυτά θα ληφθούν υπόψη για την τελική διαμόρφωση του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Ιονίου και του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Νοτίου Αιγαίου 1 – Νότιες Κυκλάδες.

Τι ισχύει για το Ιόνιο και ειδικά την δυτική Στερεά Ελλάδα με εξορύξεις υδρογονανθράκων, ανάπτυξη τουρισμού και υδατοκαλλιεργειών, την επαγγελματική και ερασιτεχνική αλιεία, τα υδατοδρόμια και άλλες χρήσεις;

Στα 5 χλμ. από το πάρκο οι εξορύξεις υδρογονανθράκων

Ειδικά για το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ιονίου και με δεδομένο ότι η ευρύτερη περιοχή παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον για εξορύξεις υδρογονανθράκων στη μελέτη γίνεται ειδική αναφορά στις σχεδιαζόμενες δραστηριότητες βιομηχανικής εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο (συμπεριλαμβανομένων των γεωφυσικών σεισμικών ερευνών για τον εντοπισμό, χαρτογράφηση, και αξιολόγηση των δυνητικών κοιτασμάτων) και στη σημαντική απειλή που αποτελούν για τα προστατευτέα αντικείμενα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ιονίου.

Και καθώς τα συγκεκριμένα έργα έχουν περιβαλλοντικό αποτύπωμα ποικίλης βαρύτητας καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους, οι μελετητές προτείνουν την καθιέρωση ζώνης αποκλεισμού δραστηριοτήτων εξόρυξης υδρογονανθράκων σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων από τα όρια της περιφερειακής ζώνης. Η συγκεκριμένη ρύθμιση στοχεύει στη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας, με σκοπό τον περιορισμό των επιπτώσεων στη θαλάσσια βιοποικιλότητα.

Ειδικότερα, η εφαρμογή αυτής της buffer zone αναμένεται να συμβάλει στη μείωση των ενοχλήσεων και των αρνητικών επιδράσεων στα κητώδη, τις θαλάσσιες χελώνες και στους ιχθυοπληθυσμούς. Η εφαρμογή της απαγόρευσης σύμφωνα με τους μελετητές, θα πρέπει να αφορά όλες τις φάσεις του προγράμματος εξόρυξης (έρευνα, ανάπτυξη, παραγωγή, αποξήλωση και αποσυναρμολόγηση εγκαταστάσεων). Εντός της συγκεκριμένης ζώνης των πέντε χιλιομέτρων, η λειτουργία και χρήση οποιασδήποτε πηγής ηχητικών κυμάτων θα αναστέλλεται κατά τη διάρκεια σεισμικών ερευνών, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η όχληση στη θαλάσσια πανίδα. Στην περιοχή αυτή θα επιτρέπεται αποκλειστικά η διέλευση ή η εκτέλεση ελιγμών των πλοίων.

Στο Πλατυγιάλι υποστηρικτικές εγκαταστάσεις εξορύξεων

Όσον αφορά τις υποστηρικτικές εγκαταστάσεις (λιμενικές εγκαταστάσεις, ελικοδρόμια, διυλιστήρια, μηχανουργεία, εγκαταστάσεις επισκευής-συντήρησης, αποθήκες), οι μελετητές προτείνουν την απαγόρευση χωροθέτησής τους σε ολόκληρη τη χερσαία και θαλάσσια περιοχή των νησιών της Περιφέρειας. Εξαίρεση αποτελούν οι εγκαταστάσεις που μπορούν να ενσωματωθούν στις πλατφόρμες εξόρυξης. Προτείνεται ωστόσο η αναζήτηση των κατάλληλων χώρων για τις συγκεκριμένες υποδομές στην παραλιακή ζώνη της δυτικής ηπειρωτικής χώρας, όπως στην περιοχή της ΝΑΒΙΠΕ (Ναυτιλιακή και Βιομηχανική Περιοχή) Πλατυγιαλίου Αστακού.


Έχει διαβαστεί 256 φορές



  •