Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Τοποθετήσεις του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα στη Βουλή, στο πλαίσιο απάντησης επίκαιρων ερωτήσεων.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Τοποθετήσεις του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα στη Βουλή, στο πλαίσιο απάντησης επίκαιρων ερωτήσεων.

από ΜΑΝΤΩ ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗ
Τοποθετήσεις του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα στη Βουλή, στο πλαίσιο απάντησης επίκαιρων ερωτήσεων.

Κατά την πρωτολογία του, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε...

Σχετικά με τα ερωτήματα που τίθενται στην ερώτησή σας, σας ενημερώνουμε ότι:

1ον. Στην περιοχή από Αίγιο έως Ρίο βρίσκονται σε εξέλιξη τα εξής έργα:

§ Ηλεκτροκίνηση της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Κιάτο – Αίγιο και έως την περιοχή Ροδοδάφνης.

§ Κατασκευή σιδηροδρομικών στάσεων (κτίρια, αποβάθρες, στέγαστρα και περιβάλλων χώρος), επιδομής, ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης, ETCS και τηλεπικοινωνιών για τη νέα σιδηροδρομική γραμμή στα τμήμα Ροδοδάφνη - Ρίο.

Παράλληλα, στο τμήμα από Ψαθόπυργο έως Ρίο, έχει κατασκευαστεί μέρος των έργων υποδομής από εργολαβία η οποία δεν κατέστη δυνατό να ολοκληρωθεί και, τον Αύγουστο του 2023, η ΕΡΓΟΣΕ προχώρησε στη διάλυση αυτής.


Κατά τη δευτερολογία του ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας επεσήμανε:

2ον. Για την ολοκλήρωση της γραμμής από Ρίο έως Πάτρα και τη σύνδεσή της με τον νέο Λιμένα Πατρών, είναι σε διαδικασία δημοπράτησης με «Ανταγωνιστικό Διάλογο» η σύμβαση για τη «μελέτη- κατασκευή» του έργου «Ολοκλήρωση της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Κιάτο - Πάτρα στο τμήμα Ρίο - νέος Λιμένας Πατρών», εκτιμώμενου προϋπολογισμού 477 εκατ. ευρώ.

Στο αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Ρίο - Νέος Λιμένας Πατρών, μήκους 10,2 χλμ, με υπογειοποίηση αυτής σε μήκος περίπου 5,2 χλμ, για τη διέλευσή της από την πόλη της Πάτρας (από Κανελλοπούλου έως Αγ. Ανδρέα), με κατασκευή οκτώ (8) στάσεων, εκ των οποίων οι πέντε (5) στο υπόγειο τμήμα.

Τον Δεκέμβριο του 2023 ολοκληρώθηκε το Β Στάδιο (Διάλογος με συμμετέχοντες) του Διαγωνισμού και στην παρούσα χρονική στιγμή είναι σε προετοιμασία τα Τεύχη για την εκκίνηση του Β.ΙΙ Σταδίου (Πρόσκληση για υποβολή οικονομικής δεσμευτικής προσφοράς).

Προϋπόθεση για τη σύναψη σύμβασης είναι η εξασφάλιση συγχρηματοδότησης από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υποβλήθηκε, τον Ιανουάριο του 2024, σχετική Αίτηση για χρηματοδότηση από τον «Μηχανισμό Συνδέοντας την Ευρώπη» 2021-2027 και αναμένεται, έως το τέλος του α' εξαμήνου 2024, η αξιολόγησή της από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Έχει διαβαστεί 1553 φορές