Τα επόμενα βήματα
Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία στη Μάλτα εξέφρασε ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο. «Στο σύνολό της είναι μια συμφωνία υπερασπίσιμη» τόνισε και περιέγραψε τα επόμενα βήματα.
Στην εισήγησή του αναφέρθηκε στις αρχικές απαιτήσεις του ΔΝΤ σε δημοσιονομικά- εργασιακά:
«Το ΔΝΤ δεν κατάφερε να ικανοποιήσει ολοκληρωτικά κανέναν από τους στόχους του. Με τις απαιτήσεις του, ωστόσο, υπήρξαν καθυστερήσεις στη διαδικασία, κάτι που αναγνώρισε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι μόνοι που επέμειναν να καταλογίζουν ευθύνες στην κυβέρνηση ήταν τα στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης» τόνισε.
Περιγράφοντας τη συμφωνία στη Μάλτα, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε:
Για τα επόμενα βήμα, είπε ότι στις 21-22 Απριλίου θα γίνει η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, όπου και θα γίνουν οι προκαταρκτικές συζητήσεις για χρέος με πιθανότητα «να γνωρίζουμε μετά τη σύνοδο πού καταλήγουμε σε σχέση με το χρέος».
Εκτίμησε ότι θα επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια για ολοκλήρωση της συμφωνίας, χωρίς να αποκλείεται και έκτακτο Eurogroup (αρχές Μαΐου) για έγκριση της συμφωνίας και προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στην Αξιωματική Αντιπολίτευση για τη στάση της, ενώ εκτίμησε ότι τώρα είναι η συγκυρία για «αναπτυξιακή εκτίναξη της ελληνικής οικονομίας: Αυτή η εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική επιτυχία και σε νέα εκλογική νίκη. Για αυτό χρειαζόμαστε μια μεγάλη πολιτική αντεπίθεση.»
Κάλεσε τους υπουργούς να κινηθούν με γοργότερους ρυθμούς στα προγράμματα ΕΣΠΑ, στα προγράμματα κοινωφελούς εργασία, στα προγράμματα καταπολέμησης της διαρθρωτικής ανεργίας κλπ.
Τέλος, ο κ. Τσίπρας ζήτησε χρονοδιάγραμμα -εντός 15 ημερών- για το νομοθετικό έργο αλλά και για τις αλλαγές:
Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024