Τώρα αρχίζει να κυβερνά
Ο εκλογικός κύκλος που άνοιξε πριν από δύο μήνες έκλεισε, δημιουργώντας την «πορτοκαλί» Γαλλία του 39χρονου Εμανουέλ Μακρόν. Οι Γάλλοι ήταν γενναιόδωροι με τον νέο τους πρόεδρο. Και τώρα εκείνος καλείται να τους δικαιώσει.
Σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα, τo κόμμα REM που ίδρυσε ο Μακρόν κέρδισε 309 έδρες στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση. Ο σύμμαχός του, ο κεντρώος Φρανσουά Μπεϊρού με το κόμμα MoDem προσθέτει άλλες 41 έδρες. Σύνολο 350 έδρες.
Ακόμα και αν οι σχέσεις τους περάσουν κρίση στα χρόνια που έρχονται, ο Μακρόν έχει με το κόμμα του την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών. Από κοντά βεβαίως και ορισμένοι που δηλώνουν «στρατιώτες» στο πλευρό του, όπως ο τέως πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, που επανεξελέγη οριακά στην Εσόν.
Οι Ρεπουμπλικάνοι –το κόμμα της γαλλικής δεξιάς- τα πήγε καλύτερα από το αναμενόμενο, καθώς κέρδισε (μαζί με τους συμμάχους του) 137 έδρες. Έδειξε ότι έχει αντοχές, παρά τα όσα δυσάρεστα συνέβησαν τους τελευταίους μήνες και εξόργισαν το εκλογικό σώμα.
Η πανωλεθρία στις εκλογές έχει όνομα: Σοσιαλιστικό Κόμμα. Το άλλοτε κραταιό PS, το κόμμα του τέως προέδρου Ολάντ, περιορίζεται (μαζί με συμμάχους) στις 46 έδρες.
Ήταν τόσο κακό το αποτέλεσμα, που ο γγ Ζαν Κριστόφ Καμπαντελί, υπέβαλε παραίτηση. Για τον υποψήφιό του για την προεδρία της Γαλλίας, ούτε λόγος. Ο Μπενουά Αμόν έμεινε εκτός από τον πρώτο γύρο.
Η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λικ Μελανσόν θα είναι και αυτή παρούσα στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση. Μαζί με το ΚΚ εξασφάλισαν 27 έδρες, αριθμός ικανοποιητικός, τηρουμένων των αναλογιών. Εύκολα κέρδισε την έδρα ο ίδιος ο Μελανσόν, ο οποίος υποσχέθηκε μαχητική παρουσία με μια ομάδα βουλευτών συμπαγή, όπως εξήγησε.
Αλλά και η Μαρίν Λεπέν βρήκε θέση στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση. Πήρε 8 έδρες που δεν είναι βέβαια αρκετές για να συγκροτήσει κοινοβουλευτική ομάδα (χρειάζονται 15), αλλά θα είναι παρούσα.
Σημειώνεται ότι το 2012 είχε εκλέξει μόλις δύο βουλευτές. Tότε στον β' γύρο είχε πάρει 842 χιλιάδες ψήφους, τώρα πήρε σχεδόν 1,6 εκατομμύριο ψήφους…
Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση ανανεώθηκε σε ποσοστό 75%: Από τους 577 βουλευτές, οι 432 θα περάσουν για πρώτη φορά την πύλη της Εθνοσυνέλευσης. Νέα πρόσωπα, 233 γυναίκες, άνθρωποι από το χώρο των επιχειρήσεων, λιγότεροι επαγγελματίες της πολιτικής.
Πρόσωπα άγνωστα στον πολύ κόσμο, αλλά φαίνεται ότι αυτός ήταν ο σκοπός: να φύγουν οι επαγγελματίες που κούρασαν, που συχνά πυκνά επισκέπτονταν εισαγγελείς για υποθέσεις διαφθοράς, που έδιναν υποσχέσεις…
Πολύ κουβέντα έγινε για το υψηλότατο ποσοστό αποχής -στον β' γύρο έφτασε το 57%, ρεκόρ στην ιστορία της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας. Και αυτό σε μια χώρα που ενδιαφέρεται και συζητά την πολιτική.
Υπάρχουν όμως τρόποι να το εξηγήσει κανείς. Ασφαλώς οι Γάλλοι κουράστηκαν από τις πολλές κάλπες: Τέσσερις σε δύο μήνες και αρκετές πριν από αυτές στις προκριματικές των μεγάλων κομμάτων για την επιλογή του προσώπου που θα διεκδικούσε την προεδρία.
Επιπλέον, η αίσθηση ότι το κόμμα του Μακρόν θα κέρδιζε έτσι και αλλιώς. Μια μορφή αδιαφορίας που για πολλούς ήταν και ψήφος εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του προέδρου. Ή τουλάχιστον ανοχής για να δουν τι θα κάνει.
Υπάρχει βέβαια και μια άλλη εξήγηση: η αδυναμία των άλλων κομμάτων να κινητοποιήσουν τους Γάλλους. Να τους εμπνεύσουν όπως ο 39χρονος Μακρόν ή έστω να τους προειδοποιήσουν ότι πρέπει να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα για να μην αποκτήσουν σχεδόν μονοκομματική Βουλή.
Σε κάθε περίπτωση, οι Γάλλοι πήραν τη μεγάλη απόφαση να τιμωρήσουν το παλαιό πολιτικό προσωπικό. Το έκαναν στον α' γύρο των προεδρικών εκλογών, το ολοκλήρωσαν στον β' γύρο των βουλευτικών.
Πάντως, ο βασικός πυλώνας του συστήματος έμεινε στη θέση του: Το «μοναρχικό» στιλ που χαρακτηρίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζει και βασιλεύει.
Κάποιους προέδρους τούς «έφαγε» νωρίς: όπως τον Σαρκοζί και τον Ολάντ που έμειναν μία θητεία.
Ο νεαρός Εμανουέλ Μακρόν μόλις τώρα αρχίζει να κυβερνά.
Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024