Αρχική Ειδήσεις Πολιτισμός Το Σάββατο 1η Ιουνίου η θεατρική παράσταση «Γιατί τώρα» από την θεατρική ομάδα «ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ» και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Το Σάββατο 1η Ιουνίου η θεατρική παράσταση «Γιατί τώρα» από την θεατρική ομάδα «ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ» και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

από ΜΑΝΤΩ ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗ
Το Σάββατο 1η Ιουνίου η θεατρική παράσταση «Γιατί τώρα» από την θεατρική ομάδα «ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ» και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η θεατρική ομάδα ΑΝΔΡΟΜΈΔΑ σας προσκαλούν το Σάββατο 1 Ιουνίου 2024 και ώρα 21:00 στο Θεατράκι Μαρίνας να παρακολουθήσετε την θεατρική παράσταση «Γιατί Τώρα». Μαρτυρίες θυμάτων κακοποίησης που σώπασαν. Μέχρι τώρα.

Η «Θεατρική Ομάδα Ανδρομέδα», που αποτελείται από τις ηθοποιούς, Φανή Γρύλλη, Ντίνα Κούκου, Σοφία Ρούβα και Αναστασία Τσούτση, υπηρετεί από το 2018 ένα συγκεκριμένο είδος θεάτρου, το θέατρο Ντοκουμέντο. Όλα τα έργα της ομάδας βασίζονται σε μαρτυρίες και αληθινά γεγονότα, θίγοντας κοινωνικοπολιτικά θέματα αιχμής της εποχής μας.

Παλαιότερες παραστάσεις της ομάδας είναι: Οι «Γυναίκες από Χώμα», έργο βασισμένο στις μαρτυρίες οροθετικών γυναικών που διαπομπεύτηκαν το 2012, το «Κατανόησέ με ή σε Καταβροχθίζω», περιλάμβανε μαρτυρίες παιδιών απ’ όλον τον κόσμο για την κακοποίησή τους και την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, το «ΕΜΠΟΡΙΟ» που βασίστηκε σε μαρτυρίες θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων και το «Δεν είναι Παιχνίδι» που βασίστηκε σε μαρτυρίες θυμάτων διαδικτυακής κακοποίησης.

Φέτος, η «Θεατρική Ομάδα Ανδρομέδα» αποφάσισε να καταπιαστεί με την ψυχολογία των θυμάτων κακοποίησης, ένα θέμα που συζητιέται, επιτέλους, τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά τον ερχομό του κινήματος #metoo στην Ελλάδα.

Ιστορίες θυμάτων συναισθηματικής, λεκτικής, σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης, καθώς και τα αίτια που βρίσκονται πίσω από τη σιωπή των θυμάτων, γίνανε αφορμή για τη δημιουργία ενός πρωτότυπου έργου με τίτλο «Γιατί Τώρα», που σκοπεύει στην ενημέρωση, τον προβληματισμό και, μακάρι, στην εξάλειψη του victim blaming.

Το κείμενο της παράστασης, τη συγγραφή του οποίου έχει επιμεληθεί η ίδια η ομάδα, παραθέτει γεγονότα με ακρίβεια, εστιάζοντας, κυρίως, στην ψυχολογική κακοποίηση/παρενόχληση στον εργασιακό χώρο (mobbing).

Η ψυχολογική βία, δεν αποδεικνύεται, γιατί δεν έχει σωματικά σημάδια και είναι πολύ πιο δύσκολο να εντοπιστεί, οπότε θεωρήσαμε σημαντικό να αναδείξουμε – μεταξύ άλλων- και αυτό το πρόσωπο της βίας.

Υπόθεση

Τρεις γυναίκες εργάζονται σε έναν φορέα που υποστηρίζει θύματα κακοποίησης. Έπειτα από μια καταγγελία, αναλαμβάνουν μια υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων. Ένας νέος συνεργάτης εμφανίζεται. Οι μαρτυρίες πληθαίνουν. Η υπόθεση παίρνει μεγάλες διαστάσεις. Οι άνθρωποι σπάνε τη σιωπή τους. Προσωπικές αντιστάσεις, ντροπή, φόβος για την κοινωνική κατακραυγή. Όμως, όσο αυτές οι γυναίκες προσπαθούν να δώσουν φωνή και να στηρίξουν αυτούς που το έχουν ανάγκη, ζουν έναν εφιάλτη που κανείς δεν ξέρει. Μέχρι τώρα.

Σε δήλωσή του ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος, αναφέρει: «Η έμφυλη βία, είτε σωματική, είτε σεξουαλική, είτε λεκτική, είτε ψυχολογική, σε οποιονδήποτε χώρο κι αν ασκείται είναι η πιο ακραία έκφραση της ανισότητας των φύλων και συνιστά ένα σύνθετο κοινωνικό φαινόμενο και παράλληλα κοινωνικό πρόβλημα. Τα σχεδόν καθημερινά πλέον κρούσματα μας έχουν διδάξει ότι η ύπαρξη ενός νομοθετικού πλαισίου από μόνο του δεν αρκεί για να γίνει πράξη η ισότητα των φύλων σε όλους τους τομείς της οικογενειακής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής της χώρας μας. Απαιτείται λοιπόν συντονισμός ενεργειών από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς καθώς και συντονισμένη προσπάθεια απ΄ όλους .  Με μεγάλη χαρά ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παρουσιάζουμε τη θεατρική παράσταση ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ από τη Θεατρική Ομάδα Ανδρομέδα που αποτελεί ένα πραγματικό ντοκουμέντο επί σκηνής, το οποίο ωστόσο δεν φτάνει ως «διδαχή» στον θεατή, αλλά ως γνήσια θεατρική πράξη»

Από την πλευρά της η θεατρική ομάδα Ανδρομέδα, δηλώνει πως: «Μέσα από τη φετινή παράσταση θέλουμε να τονίσουμε την αναγκαιότητα και σημαντικότητα ύπαρξης ασφαλούς κοινωνικού πλαισίου και εξειδικευμένων δομών/φορέων για την υποστήριξη των θυμάτων κακοποίησης, ώστε οι άνθρωποι να επικοινωνούν ή/και να καταγγέλλουν τα βιώματά τους, χωρίς φόβο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα θύματα κακοποίησης μπορεί να αργήσουν να μιλήσουν για το τραύμα τους. Στοχεύουμε στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση του κοινού, για να αντιμετωπίσουμε, μέσω της τέχνης, όσους στέκονται, επικριτικά και καχύποπτα, απέναντι στα θύματα που άργησαν να καταγγείλουν τον κακοποιητή τους, κάνοντάς τους συχνά την ερώτηση «Γιατί τώρα;», ζητώντας, δηλαδή, τον λόγο από τα θύματα. Είναι επιτακτική η ανάγκη να εξαλειφθεί το φαινόμενο του victim blaming, γιατί αποθαρρύνει τα θύματα από τον αγώνα διεκδίκησης της δικαίωσής τους και διαιωνίζει την κουλτούρα της βίας.»

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφή έργου/σύνθεση κειμένων: Θεατρική Ομάδα Ανδρομέδα

Σκηνοθεσία- Φωτισμοί: Αναστασία Τσούτση

Εικαστική Επιμέλεια: Σοφία Ρούβα

Σκηνογραφία: Άννα Βράτιτς & Ειρήνη Ρούμπη

Ενδυματολογική επιμέλεια: Φανή Γρύλλη

Επιμέλεια ήχου: Json (doma)

Φωτογραφία αφίσας/ Τeaser/ Trailer παράστασης: Ντάρια Κέσοβα

Φωτογραφίες παράστασης: Χρήστος Κοτσιρέας

Γραφιστική Επιμέλεια: Nove Graphics

Παραγωγή - Έρευνα για την επιμέλεια κειμένων: Θεατρική Ομάδα Ανδρομέδα

Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Φανή Γρύλλη, Ντίνα Κούκου, Παύλος Πιέρρος, Αναστασία Τσούτση

Στην παράσταση ακούγεται η φωνή του Θάνου Αλεξίου


Έχει διαβαστεί 499 φορές


  •