Αρχική Ειδήσεις Τοπικά ΑΔΚΝ: Αναβαθμίζουμε ή περιορίζουμε το κεφάλαιο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου;
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

ΑΔΚΝ: Αναβαθμίζουμε ή περιορίζουμε το κεφάλαιο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου;

από ΜΑΝΤΩ ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗ
ΑΔΚΝ: Αναβαθμίζουμε ή περιορίζουμε το κεφάλαιο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου;

Η πόλη μας έχει την τύχη να έχει συνδέσει το όνομά της με ένα μεγάλο ιστορικό γεγονός τη ναυμαχία της Ναυπάκτου.

Το μέγεθος και η βαρύτητα του συγκεκριμένου πολιτιστικού αγαθού είναι πολύ μεγάλα και ως εκ τούτου επιβάλλεται να αξιοποιείται από το Δήμο Ναυπακτίας  με ανοιχτούς ορίζοντες και μέσα από ευρείες συνεργασίες και συνέργειες.

Δυστυχώς όμως παρατηρούμε ότι  χρόνο με το χρόνο ακόμα και ο επετειακός εορτασμός της ναυμαχίας ποσοτικά και  ποιοτικά συρρικνώνεται  και ουσιαστικά  καταλήγει να επικεντρώνεται  στη μονόωρη αναπαράσταση του γεγονότος.

Από μόνη της όμως η εκδήλωση της αναπαράστασης, όσο εξαιρετική και εντυπωσιακή κι αν είναι, δεν μπορεί να προσφέρει στον τόπο μας  παρά μόνο βραχυπρόθεσμα οφέλη από την προβολή της στα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης και την αύξηση της επισκεψιμότητας για λίγες ημέρες.

Αναμφίβολα η αναπαράσταση του ιστορικού γεγονότος είναι αναγκαία αλλά δεν αρκεί για την επίτευξη μακροπρόθεσμων οφελών.

Σε αυτό το κομμάτι η πόλη μας φαίνεται να υστερεί καθώς αντί να επιδιώκει την εξωστρέφεια (πολύ αγαπημένος όρος της δημοτικής αρχής Γκίζα) δείχνει να απομονώνεται.

Ενδεικτικά και μόνο να αναφέρουμε ότι είναι ανύπαρκτη η ενημέρωση από την πλευρά του Δήμου και του εκπροσώπου μας στο Δίκτυο Πόλεων για τη Ναυμαχία σχετικά με  την πορεία από τη συμμετοχή μας στο συγκεκριμένο φορέα. Τέτοια σιγή ιχθύος  από την πλευρά του δήμου  εύλογα γεννά το ερώτημα  αν συνεχίζουμε να συμμετέχουμε ή αν έχουμε διακόψει οποιαδήποτε επαφή.

Επιπλέον τα τελευταία χρόνια διοργανώνονται εκδηλώσεις για τη ναυμαχία της Ναυπάκτου κι από άλλες περιοχές, κοντινές και πιο μακρινές, όπως στη Μεσσήνη της Κάτω Ιταλίας, την Κεφαλλονιά  και αλλού. Προφανώς η δημοτική αρχή τα τελευταία πέντε χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι του δήμου δεν εκπροσωπείται σ’ αυτές με αποτέλεσμα να μην υπάρχει εκπροσώπηση στις εκδηλώσεις του δήμου μας από τις περιοχές αυτές. Φαίνεται καθαρά ότι η δημοτική αρχή δεν  έχει επικοινωνία ούτε επιδιώκει ευρύτερες συνέργειες και συνεργασίες στο κομμάτι της συνδιοργάνωσης εκδηλώσεων, παρόλο που θα έπρεπε να πρωτοστατεί.

Πέρα από τον επετειακό εορτασμό που συρρικνώνεται, ως πόλη δεν έχουμε προβεί σε καμία ενέργεια μέχρι σήμερα για συνεργασίες που μπορούν να αποφέρουν μονιμότερα αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα σε θέματα υποδομών.

Το 2013, ως δημοτική αρχή, στον εορτασμό της ναυμαχίας στη Μεσσήνη της Ιταλίας είχαμε καταθέσει ανοιχτή πρόταση συνεργασίας των αρχιτεκτονικών σχολών των πόλεων που πήραν μέρος στη Ναυμαχία το 1571 με σκοπό τον από κοινού επανασχεδιασμό της πλατείας του λιμανιού της Ναυπάκτου, τη δημιουργία γλυπτού της ναυμαχίας και τη μετονομασία της σε πλατεία Ναυμαχίας.

Για τις τεχνικές λεπτομέρειες αυτής της προσπάθειας (προκήρυξη διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού κλπ ) είχαμε προτείνει τη συνεργασία τόσο με τους συλλόγους αρχιτεκτόνων και μηχανικών της πόλης μας όσο και με το Τεχνικό Επιμελητήριο Αιτ/νίας

Η ανάπλαση αυτής της πλατείας, ως αποτέλεσμα κοινής προσπάθειας, θα καταγραφεί ως σύμβολο ενότητας και συνεργασίας των ανθρώπων του πνεύματος και του πολιτισμού.

Αυτή είναι μια από τις πολλές προτάσεις που μπορούν να κατατεθούν στο πλαίσιο ευρύτερων συνεργασιών. Γι’ αυτό το λόγο  είναι αναγκαίο το δημοτικό συμβούλιο να συγκροτήσει μια επιτροπή που θα ασχολείται αποκλειστικά και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου με την αξιοποίηση του πολιτιστικού κεφαλαίου της ναυμαχίας της Ναυπάκτου.

Ως περιοχή διαθέτουμε πολύ αξιόλογους ανθρώπους με γνώσεις, εμπειρία και δυνατότητες να προσφέρουν. Διαθέτουμε επίσης και εμπειρία πολλών ετών στη διοργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης, ώστε να μπορούμε πέρα από τα συγχαρητήρια που κάθε χρόνο οφείλουμε να δίνουμε σε όσους συμμετέχουν και συμβάλλουν στην επιτυχία του εγχειρήματος, να αναγνωρίζουμε τις εκάστοτε αδυναμίες και δυσλειτουργίες και κυρίως να βλέπουμε πιο μακριά κινητοποιώντας ανθρώπους, προγραμματίζοντας και σχεδιάζοντας ενέργειες που θα μας φέρουν κοντά στην υλοποίηση μακροπρόθεσμων στόχων.

"Είναι κρίμα λοιπόν να περιοριζόμαστε και να μην αξιοποιούμε στο έπακρο όλες τις δυνάμεις και δυνατότητες που διαθέτουμε ως περιοχή", 

καταλήγει η ανακοίνωση την οποία υπογράφει η επικεφαλής του συνδυασμού Μαρία Ζιαμπάρα.

Έχει διαβαστεί 82 φορές

  •