ΛΟΓΩ ΚΟΡΕΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΦΟΒΟΥ ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
Θέμα κεντρικών συζητήσεων σε νομικούς και πανεπιστημιακούς κύκλους αποτελεί η ίδρυση της τέταρτης Νομικής Σχολής στην Πάτρα.
Αν και βάση των σχεδιασμών του υπουργείου Παιδείας εντός του Φεβρουαρίου θα έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες δημιουργίας της σχολής, ο θόρυβος δεν κοπάζει.
Κυρίως οι ανησυχίες εστιάζονται στον κορεσμό του επαγγέλματος και στην αποδυνάμωση της αντίστοιχης σχολής της Κομοτηνής. Μάλιστα σε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» αναφέρονταν ότι αρκετοί καθηγητές του Δημοκρίτειου έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για να μετακινηθούν στην Πελοπόννησο.
Πρέπει δε να αναφερθεί ότι μεταξύ των περιφερειακών πανεπιστημίων οι ενδιαφερόμενοι προς κινητικότητα μπορούν να την επιτύχουν με μια απλή δήλωση. Η Πάτρα απέχει μόλις ένα δίωρο από την πρωτεύουσα, όπου κατοικεί το ήμισυ και πλέον του πληθυσμού της χώρας, το οποίο στη συντριπτική του πλειοψηφία στελεχώνει με φοιτητές αλλά και διδάσκοντες το τμήμα της Κομοτηνής.
Στο ίδιο δημοσίευμα φιλοξενούνται απόψεις καθηγητών και φοιτητών της Νομικής Σχολής της Κομοτηνής οι οποίοι τόνιζαν ότι η συγκεκριμένη σχολή «θα αντιμετωπίσει μείζονα υπαρξιακά προβλήματα», πέραν της μείωσης της χρηματοδότησης.
«Θα διευρυνθεί η ανισότητα χρηματοδότησης των Νομικών Σχολών της χώρας σε σχέση με τα πανεπιστήμια των ευρωπαϊκών χωρών, επηρεάζοντας αρνητικά το επίπεδο υποδομών των πρώτων, την εξελικτική τους πορεία και το επίπεδο εξωστρέφειας που έχουν κατακτήσει», σημειώνει ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Χρήστος Μαστροκώστας.
Θυμίζουμε πως, η ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων έχει εκδηλωθεί αρνητικά δύο φορές εντός του 2018, τον Απρίλιο, όταν η απόφαση εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση, και τις περασμένες ημέρες, από τις δηλώσεις στην Πάτρα περί «ειλημμένων» αποφάσεων.
Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024