Αρχική Ειδήσεις Τοπικά Αποκλειστικό - Κυβέρνηση για παραλιακό μέτωπο: «Θα απαντήσετε στην παραχώρηση, αλλιώς θα το διαχειριστεί το κράτος»
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Αποκλειστικό - Κυβέρνηση για παραλιακό μέτωπο: «Θα απαντήσετε στην παραχώρηση, αλλιώς θα το διαχειριστεί το κράτος»

από Αλέξανδρος Κογκόλης

Η κυβέρνηση προλαβαίνει την ανάπλαση του Δήμου

Σημαντικές εξελίξεις ως προς την απόδοση του παραλιακού μετώπου στο Δήμο Πατρέων, έχουν προκύψει τις τελευταίες ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Lepanto, από το Υπουργείο Οικονομικών, τις οποίες επιβεβαίωσε ο βουλευτής Αχαϊας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Σπαρτινός, η κυβέρνηση προτίθεται να εισάγει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση, με νέες βελτιωμένες προτάσεις, σε σχέση με το προσχέδιο παραχώρησης, οι οποίες κινούνται προς θετικότερη κατεύθυνση και ως προς τις διεκδικήσεις του Δήμου και των παρατάξεων της δημοτικής αντιπολίτευσης, η οποία ρύθμιση όμως θα έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα απάντησης.

Ειδικότερα, θα προβλέπεται στη νέα βελτιωμένη παραχώρηση, συγκεκριμένο χρονικό όριο απάντησης και υπογραφής εκ μέρους του Δήμου. Εάν η Δημοτική Αρχή αποδεχθεί την παραχώρηση με τους νέους -βελτιωμένους σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών όρους- έχεις καλώς. Δηλαδή, θα πραγματοποιηθεί και το τελευταίο βήμα για την πλήρη απόδοση του θαλασσίου μετώπου στον Πατραϊκό λαό. Εάν όμως η Δημοτική αρχή αρνηθεί τους όρους της νέας παραχώρησης και δεν υπογράψει την απόδοση, τότε το κράτος ή κάποιος δημόσιος φορέας θα διαχειριστεί την παραλιακή ζώνη. Οι πληροφορίες μιλούν για αναπλάσεις, με συγκεκριμένη στόχευση, να αποτελέσει ζωτικό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας και της καθημερινότητάς της.

Για το που θα εξευρεθούν τα χρήματα; Υπάρχουν πολλοί τρόποι. Μέσω ΕΣΠΑ, μεσώ του κρατικού προϋπολογισμού και πάντως μετά από συγκεκριμένες μελέτες.

Τι ζητά ο Δήμος

Στο σημείο αυτό θυμίζουμε πως, το προσχέδιο παραχώρησης από το Υπουργείο Οικονομικών στον Δήμο, περιείχε όρους και προϋποθέσεις, για τις οποίες υπήρξαν αντιδράσεις, τόσο από τη Δημοτική Αρχή, όσο και από την αντιπολίτευση, τοπικούς βουλευτές και φορείς. Ο Δήμος Πατρέων ζητά, μεταξύ άλλων, η παραχώρηση του μετώπου να μην είναι μόνο για 30 χρόνια, αλλά για 90, η παραλιακή ζώνη να του παραχωρηθεί «καθαρή» (νομιμοποίηση αυθαιρέτων κτιρίων) κ.α.

«Θα μπούμε με μπουλντόζες»

Στην ουσία, με την κίνησή της αυτή η κυβέρνηση προλαβαίνει τη Δημοτική Αρχή και της θέτει τελεσίγραφο ως προς την απόδοση. Πάντως, στη Μαιζώνος δεν θέλησαν να απαντήσουν στην εν λόγω πρόθεση της κυβέρνησης, διαμηνύοντας πως θα μπουν στο παραλιακό μέτωπο με μπουλντόζες για την ανάπλασή του, όπως έπραξαν και στο Νότιο Πάρκο.

Το θέμα είναι εδώ, ποιος θα προλάβει ποιον, στην ουσία και ως προς το επικοινωνιακό κομμάτι. Η δημοτική αρχή με τις μπουλντόζες και την ανάπλαση σε ένα κομμάτι που δεν της ανήκει ή η κυβέρνηση με τη νομοθετική ρύθμιση και τη δική ανάπλαση, σε έναν χώρο ιδιοκτησίας της;

Στο σημείο βέβαια αυτό, δημιουργούνται κι άλλα ερωτήματα. Θα διαθέσει χρήματα ο Δήμος για ανάπλαση σε έναν χώρο που δε του ανήκει; Υπάρχουν χρήματα κι αν ναι υπό ποια μελέτη, αφού κάτι τέτοιο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε μια παραλιακή ζώνη ξένου ιδιοκτήτη.

Γιατι η κυβέρνηση δεν προχωρούσε νωρίτερα στη νομοθετική ρύθμιση και εκ των πραγμάτων στην ανάπλαση του χώρου; Εδώ και χρόνια. Τέλος, μήπως όλα αυτά και από τις δύο πλευρές, ευνοούν ένα παιχνίδι εντυπώσεων και πολιτικής αντιπαράθεσης, στην πλάτη όμως των πολιτών;

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα λογικά θα έχουμε τις απαντήσεις που ζητάμε. Ουσιαστική ή τυπικά.

 

 

 

Έχει διαβαστεί 1884 φορές