Έκκληση για άμεση αποστολή ζωοτροφών που θα τους βοηθήσουν να ανταπεξέλθουν το διάστημα που απομένει για το τέλος του καλοκαιριού και θα κρατήσουν ζωντανά όσα ζώα τους απέμειναν, πραγματοποίησαν μέσω της «Π» προς όλους τους αρμόδιους φορείς οι αγροτοκτηνοτρόφοι των περιοχών της Πηνείας που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές της 21ης Ιουνίου.
Χρηματοδότηση από ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας και πιέσεις σε φορείς
Όπως σημείωσε ο κ. Χριστοδουλόπουλος, έγινε αποδοχή της χρηματοδότησης των 30.000 ευρώ της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας για τους δήμους Ερυμάνθου και Ήλιδας προκειμένου να προμηθευτούν ζωοτροφές, με την απόφαση να αποστέλλεται στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων για να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση της προγραμματικής που εγκρίθηκε από κοινού με το ΥΠΕΔ, τους δήμους Ερυμάνθου και Ήλιδας και την Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Αγρινίου.
Παράλληλα, ο δήμος απέστειλε έγγραφο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να τους δώσει μια ολοκληρωτική εικόνα των καταστροφών και να τους ζητήσει να μεριμνήσουν για την αποζημίωση των πληγέντων, ενώ σημείωσε πως την περασμένη Παρασκευή απεστάλη στον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, στον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέα Φίλια και στον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Νίκο Κοροβέση, σχετικό έγγραφο που ζητά και από αυτούς να μεριμνήσουν για την προμήθεια ζωοτροφών για τους πληγέντες.
«Είναι 12 κτηνοτρόφοι που έχουν καεί οι αποθήκες τους και δεν έχουν καθόλου ζωοτροφές και είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη να τους προμηθεύσουμε. Σε μία ακτίνα χιλιομέτρων δεν βλέπεις πράσινο χορταράκι. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να περιμένουν μέχρι τον Οκτώβριο που θα βρέξει, για να φυτρώσει κάποιο χωράφι και να βοσκήσουν τα ζώα. Περιμένω όλοι να ευαισθητοποιηθούν και να μην αφήσουν όσους καταστράφηκαν σε αυτή την κατάσταση. Ότι τροφές λάβουμε, θα τις μοιράσουμε σύμφωνα με το μητρώο του ΕΛΓΑ και τα δηλωμένα ζώα του καθενός» δήλωσε σχετικά ο κ. Χριστοδουλόπουλος.
Οι ενέργειες του Αντιδημάρχου Κώστα Αναγνωστόπουλου
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Πηνείας Κώστας Αναγνωστόπουλος βρέθηκε στη μεγάλη κτηνοτροφική μονάδα του Δημήτρη Παναγιωτόπουλου που υπέστη μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές και στην οποία πραγματοποιήθηκε υγειονομική ταφή περίπου 70 καμένων ζώων, επισημαίνοντας πως πολλοί κτηνοτρόφοι έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο και πως υπάρχουν σημαντικά προβλήματα με έλλειψη τροφών για τα ζώα. Μάλιστα, σημείωσε πως προχωράει η διαδικασία των δηλώσεων για αποζημιώσεις, εκτιμώντας πως πιθανότατα θα υπάρξει παράταση και συμβουλεύοντας τον κόσμο να συλλέξει με ηρεμία και προσοχή τα απαιτούμενα έγγραφα.
Δεν παρέλειψε μάλιστα να μιλήσει και για τις επαφές που έκανε από κοινού με το δήμαρχο Ήλιδας Χρήστο Χριστοδουλόπουλο τις προηγούμενες ημέρες με αυτοψία στις καμένες περιοχές και συνομιλία με τους κτηνοτρόφους, αποκτώντας ολοκληρωμένη εικόνα για τις καταστροφές που θα τους βοηθήσει να διεκδικήσουν ότι χρειάζεται από την πολιτεία. Τέλος, αναφέρθηκε σε κλιμάκιο που ξεκίνησε χθες στις πληγείσες περιοχές να κάνει καταγραφή των κατεστραμμένων υποδομών, στη διαδικασία των εκτιμήσεων στο γεωργικό κεφάλαιο που θα ακολουθήσει σύντομα, ενώ παράλληλα επεσήμανε πως έχει έρθει κλιμάκιο από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης για να γίνει καταγραφή σε όλα τα κτίσματα που έχουν πάθει ζημιά και υπολογίζονται συνολικά σε 13.
«Καταγράφουμε τις εκτάσεις που έχουν καεί ολοσχερώς»
Σε όλες τις περιοχές που επλήγησαν, ξεκίνησαν από χθες εκτιμήσεις από κλιμάκιο του ΕΛΓΑ με επικεφαλής τον εκτιμητή γεωπόνο του Οργανισμού και αρμόδιου για το κομμάτι της Ηλείας Χρήστου Γκέκα, που δήλωσε συγκεκριμένα: «Καταγράφουμε τις εκτάσεις που έχουν καεί ολοσχερώς. Έχουν αρχίσει οι εκτιμήσεις του παγίου κεφαλαίου, των αποθηκευμένων και των καλλιεργειών που είναι ετήσιες. Οι ελαιοκαλλιέργειες της περιοχής έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές και σίγουρα θα δούμε καλύτερα το μέγεθος καταστροφής τους από την επόμενη άνοιξη. Τη στιγμή αυτή βρίσκονται σε εξέλιξη οι δηλώσεις μέχρι και τη Δευτέρα 15 Ιουλίου, δίχως να γνωρίζουμε εάν θα υπάρξει παράταση. Θα ακολουθήσει και η κρατική αρωγή κάποια στιγμή από τη ΔΑΟΚ, για τα αντικείμενα που δεν καλύπτει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ».
Έκκληση για κάθε δυνατή βοήθεια!
Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και για την ανάγκη να υπάρξει άμεσα στήριξη από την Πολιτεία με προμήθεια ποιοτικών ζωοτροφών που θα διατηρήσουν την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων από τα ζώα στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, έκαναν έκκληση οι αγροτοκτηνοτρόφοι των περιοχών που επλήγησαν για ακόμα μια φορά από φωτιές.
Μάλιστα, έκαναν λόγο πως η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει είναι πολύ δύσκολη και πως κρίνεται αναγκαία κάθε δυνατή βοήθεια, μιας και η επάρκεια των ζωοτροφών σε πολλές περιπτώσεις ίσως να μη φτάσει για όλο το καλοκαίρι. Μιλώντας στην «Π», αποτύπωσαν την άσχημη πραγματικότητα που βιώνουν.
Δημήτριος Καρράς – Πρόεδρος Μαζαρακίου
«Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Η φωτιά προκάλεσε πολλές καταστροφές τόσο στο φυτικό κεφάλαιο, όσο και στο ζωικό. Υπάρχει αδυναμία από όλους τους φορείς. Σήμερα έχουν έρθει κλιμάκια του ΕΛΓΑ προκειμένου να καταγράψουν τις ζημιές. Δεν έχω χάσει ζώα, ωστόσο όλη η περιοχή αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις τροφές. Αυτό που ζητάμε εμείς είναι να μας παρέχουν άμεσα ζωοτροφές για να μπορέσουμε να κρατήσουμε ζωντανά τα ζώα μας».
Χρήστος Σιελμής- Απιδούλα
«Έχασα μέσα σε λίγα λεπτά σπίτι, στάβλο, 20 πρόβατα, 10 γουρούνια, κότες, σκυλιά. Η φωτιά δεν άφησε τίποτα στο πέρασμά της. Η φωτιά με κύκλωσε και δεν πρόλαβα να ελευθερώσω τα ζώα. Από τότε τρέχουμε από υπηρεσία σε υπηρεσία για να δούμε τι θα κάνουμε. Δεν έχουμε τίποτα για να ταΐσουμε όσα επέζησαν. Μέχρι και το λάδι που είχαμε στην αποθήκη κάηκε και δεν έχουμε να συντηρηθούμε. Όλοι είπαν ότι θα βοηθήσουν, όμως ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα. Ζητούμενο για εμάς είναι άμεσα να προσφερθούν ζωοτροφές για να μην χάσουμε και τα ζωντανά που μας απέμειναν. Δεν έχουμε τίποτα!»
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος-Μαζαράκι
«Παλεύαμε μέχρι τα ξημερώματα με τη φωτιά με μηχανήματα δικά μας. Κάηκαν λιοστάσια, ζωοτροφές, χωράφια με λιβάδια και πολλά σπαρτά. Πάθαμε μεγάλη καταστροφή και δεν είχαμε καμία βοήθεια. Καταφέραμε να γλιτώσουμε το σπίτι μας, το στάβλο και τα ζώα, ωστόσο χάσαμε ζωοτροφές που δεν προλάβαμε να θερίσουμε. Μιλάμε για ποσότητες που θα μας βοηθούσαν να βγάλουμε εύκολα το καλοκαίρι. Πλέον θα πρέπει να τα αγοράσουμε όλα από την αρχή. Τώρα κάνουμε αιτήσεις στο δήμο προκειμένου να δούμε πώς μπορεί να μας βοηθήσει η Πολιτεία. Τα ζωντανά μας χρειάζονται φαγητό! Με την υπάρχουσα κατάσταση και τις ζωοτροφές που έχουμε, μπορούμε να αντέξουμε το πολύ για 2 μήνες».