Αρχική Ειδήσεις Τοπικά Ετοιμάζουν γιγάντιο αιολικό πάρκο στον Πατραϊκό κόλπο το οποίο θα εκτείνεται από τη Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου μέχρι και το Μεσολόγγι
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Ετοιμάζουν γιγάντιο αιολικό πάρκο στον Πατραϊκό κόλπο το οποίο θα εκτείνεται από τη Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου μέχρι και το Μεσολόγγι

από ΜΑΝΤΩ ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗ
Ετοιμάζουν γιγάντιο αιολικό πάρκο στον Πατραϊκό κόλπο το οποίο θα εκτείνεται από τη Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου μέχρι και το Μεσολόγγι

Αντιδρά η Πάτρα, τώρα πήρε μπρος ο Δήμος Ναυπακτίας

Βιαστήκαμε να βγούμε από τον ΣΠΟΑΚ και τώρα αναζητούμε συμμάχους !!!

Μια από τις πρώτες περιοχές της Ελλάδας όπου θα προχωρήσουν τα παράκτια αιολικά πάρκα είναι ο Πατραϊκός κόλπος και συγκεκριμένα από την ακτογραμμή του Αντιρρίου μέχρι και τις εκβολές του Εύηνου ποταμού. Αν και η ευρύτερη περιοχή έχει ήδη μεγάλο αριθμό χερσαίων ανεμογεννητριών τόσο στην  περιοχή της Ναυπακτίας ( βλέπε Ριγάνι, Μακύνεια, Μολύκρειο Βελβίνα, Βλαχομάνδρα, Κλόκοβα, αλλά και σε πολλά βουνά της Ορεινής Ναυπακτίας), το ΥΠΕΝ και η ΕΔΕΥΕΠ έκριναν ότι πλέον υπάρχει ανάγκη να τοποθετηθούν αιολικά ακόμα και στη θάλασσα, ξεκινώντας από τη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου και φτάνοντας μέχρι το…  Μεσολόγγι. Συγκεκριμένα υπάρχει η πρόβλεψη για εγκατάσταση 46 ανεμογεννητριών που θα εκτείνονται από τον Ψαθόπυργο έως και τις εκβολές του Ευήνου.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΣΠΟΑΚ (Σύνδεσμος Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού κόλπου), στον οποίο συμμετέχουν οι Δήμοι που περιβάλλουν τον Κορινθιακό, (σημειωτέο έχει αποχωρήσει ο δήμος Ναυπακτίας μετά από πρόταση του κ. Γκίζα την οποία στήριξε η δημοτική πλειοψηφία),  ο δήμος Πατρέων, κατέθεσε ψήφισμα ενάντια στην εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην περιοχή.

Το ψήφισμα, που εγκρίθηκε ομόφωνα, έχει ως εξής:

«Μέσα στον Πατραϊκό Κόλπο από το Αντίρριο, τη Ναύπακτο, το Ρίο και μέχρι τον Ψαθόπυργο πρόκειται να εγκατασταθεί ένα γιγαντιαίο «υπεράκτιο» αιολικό πάρκο, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, που εκπονήθηκε από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων Α.Ε (ΕΔΕΥΕΠ), το 2024 ξεκινήσαν οι προετοιμασίες που περιλαμβάνουν τις διαδικασίες έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, καθώς και οριοθέτηση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ). Το σχέδιο ανάπτυξης πλωτών και σταθερής βάσης υπεράκτιων αιολικών πάρκων περιλαμβάνει 25 περιοχές με συνολική δυναμικότητα 12,4 GW.

Στον Πατραϊκό Κόλπο θα εγκατασταθούν πάνω από 50 τεράστιες ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 695 MW πολύ κοντά στην ακτογραμμή δηλαδή σε κατοικημένες περιοχές και παραλίες κολύμβησης, καθώς θα είναι σταθερής έδρασης. Αυτές προστίθενται σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιοχή με εγκαταστημένες και αδειοδοτημένες ανεμογεννήτριες στα γύρω βουνά και πλαγιές του Πατραϊκού Κόλπου.

Τα όρια του υπεράκτιου αιολικού πάρκου του Πατραϊκού είναι κοντά σε υδατικά συστήματα και σε Λιβάδια Ποσειδωνίας και σε επαφή με τα Πάρκα λιμνοθαλασσών του Μεσολογγίου. Θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στα ενδιαιτήματα προστατευόμενων θαλάσσιων ειδών και γενικά στα οικοσυστήματα του Κόλπου καθώς επίσης και στην αλιεία.

Η οριοθετημένη περιοχή του αιολικού πάρκου του Πατραϊκού γειτονεύει με χερσαίες περιοχές Natura και εφάπτεται ή υπερκαλύπτει ένα μέρος του Κορινθιακού που έχει ενταχθεί στις προστατευόμενες περιοχές Natura. Η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και είναι αναγκαίο να αξιοποιηθούν όλες οι πηγές παραγωγής ενέργειας, μεταξύ των οποίων και οι ΑΠΕ, σχεδιασμένα με βάση τις λαϊκές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος και όχι για τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων.

Με τους συγκεκριμένους νόμους δίνεται η δυνατότητα να εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες κοντά σε κατοικημένες περιοχές ή και σε προστατευόμενες περιοχές προκαλώντας τεράστια προβλήματα στους κατοίκους υποβαθμίζοντας το περιβάλλον.

Αυτή η πολιτική μαζί με την απελευθέρωση της αγοράς και το χρηματιστήριο ενέργειας, οδηγεί στην εκτόξευση των λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας, αύξηση της ενεργειακής φτώχειας και κόψιμο του ρεύματος σε κατοικίες και μικροεπαγγελματίες.

Το Δ.Σ. του Σ.Π.Ο.Α.Κ. συμπαραστέκεται στις πρωτοβουλίες των συλλογικών φορέων της Βόρειας Πάτρας και της Ναυπακτίας (;)  που διεκδικούν την ανάκληση του σχεδιασμού για την εγκατάσταση του τεράστιου αιολικού πάρκου στον Πατραϊκό. Εκπροσωπώντας τους Δήμους του Κορινθιακού και Πατραϊκού Κόλπου, ζητάμε την άμεση ανάκληση των σχεδιασμών για εγκατάσταση των γιγαντιαίων ανεμογεννητριών για την προστασία του οικοσυστήματος και της υγείας των κατοίκων των παράκτιων περιοχών.

Διεκδικούμε την κατάργηση των αντιπεριβαλλοντικών νόμων και των σχετικών διατάξεων, που επιτρέπουν ενεργειακές επενδύσεις για τα συμφέροντα των λίγων».

Την σύγκληση Έκτακτου Διαδημοτικού Συμβουλίου ζητά ο Α. Κοτσανάς.

Από την πλευρά του και μετά από αυτές τις δυσάρεστες εξελίξεις, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Ναυπακτίας, Ανδρέας Κοτσανάς ζητά την σύγκληση έκτακτου δημοτικού συμβουλίου το οποίο θα είναι ανοικτό για το κοινό, προκειμένου να παρθούν αποφάσεις. «Λόγω του ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την υπογραφή σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα πάρκα και να προκηρυχθούν οι σχετικοί διαγωνισμοί προέχει η άμεση και συντονισμένη παρέμβαση Περιφέρειας, Δήμου και Φορέων ώστε να μην μείνουμε σε διάσπαρτες μεμονωμένες φωνές χωρίς ενιαίο μέτωπο. Γι’ αυτό προτείνουμε άμεσα, από κοινού, συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου των Δήμων Πατρέων, Μεσολογγίου, Ναυπακτίας και Δυτικής Αχαΐας, οι οποίοι πλήττονται άμεσα από την χωροθέτηση θαλάσσιων αιολικών πάρκων με βάση το ψήφισμα που έχει ήδη εκδώσει ο Δήμος Πατρέων. Η συνεδρίαση θα είναι ανοιχτή ώστε να παραβρεθούν φορείς και δημότες και να πραγματοποιηθεί είτε στην περιοχή της Πάτρας, είτε στο Μεσολόγγι, είτε στην περιοχή της Ναυπακτίας (Παπαχαραλάμπειος αίθουσα).

Καθυστερημένη ως συνήθως αντίδραση του Δήμου Ναυπακτίας.

Ψάχνει να βρει συμμάχους

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα και με τα … αποκλειστικά ρεπορτάζ φιλικού μέσου ενημέρωσης της δημοτικής αρχής Γκίζα, που έχει και τις πληροφορίες εκ των έσω, κάνει λόγο για ένα αγώνα δρόμου προκειμένου ο δήμαρχος να βρει κοινή γραμμή αντίδρασης στο θέμα και ανάκληση του όποιου σχεδιασμού στην περιοχή. Βέβαια ό ίδιος κατάφερε να βγάλει εκτός του Συνδέσμου Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου τον Δήμο καθώς όπως είχε πει στη συνεδρίαση του τότε δημοτικού συμβουλίου, με την αποχώρηση του Δήμου, θα είχαμε στα ταμεία, χρήματα που θα μας έμεναν από την ετήσια συνδρομή που κατέβαλλε ο Δήμος στον Σύνδεσμο. Ωστόσο η πολιτική που ακολούθησε για ακόμη μια φορά είναι λάθος και τώρα καλούμαστε να την πληρώσουμε εμείς, την ώρα μάλιστα που υπήρχαν φωνές στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και θεσμικοί φορείς που ζητούσαν από τον Δήμαρχο να μην προχωρήσει σε αυτή την απόφαση, καθώς αν γινόταν κάτι, θα αντιδρούσε η συμμαχία των Δήμων που συμμετέχουν στον Σύνδεσμο και δεν θα υπήρχε μια σπασμωδική κίνηση ενός μόνο Δήμου. Τελικά ο κ. Γκίζας αν και νομικός προσπάθησε να .. γίνει και λογιστής αλλά τελικά φαίνεται ότι δεν τα κατάφερε. Η προσπάθεια που γίνεται να παρουσιαστεί το μαύρο ως άσπρο, τόσο από την ίδια την δημοτική αρχή, όσο και από τα φίλα προσκείμενα μέσα ενημέρωσης, θα πρέπει να σταματήσει. Είναι αδιανόητο εδώ και δύο μήνες περίπου να υπάρχουν δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο που να αναφέρονται στην δημιουργία του αιολικού πάρκου και η δημοτική αρχή Ναυπακτίας, να μην έχει κάνει καμία κίνηση, να μην έχει συζητήσει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και ας μην υπήρχε κάτι το τελεσίδικο και να έρχεται τώρα την τελευταία στιγμή και να προσπαθεί να έχει και καταλυτικό ρόλο σε όποια αντίδραση υπάρχει. Δυστυχώς η Πάτρα, η πρώτη πόλη που αντέδρασε, κείται μακράν και δεν πήραμε χαμπάρι τίποτα. Μα, τόσο μακριά είναι και το Αντίρριο; Προς τιμήν του, ο πρόεδρος της κοινότητας Νίκος Ταμπάκης είναι ο μοναδικός αυτοδιοικητικός από την περιοχή μας  που συμμετείχε στις 12 Σεπτεμβρίου στη συνάντηση φορέων της Βόρειας Πάτρας και του παραλιακού μετώπου Ναυπακτίας για την σχεδιαζόμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου στον Πατραϊκό κόλπο. Κανείς άλλος. Τρέξτε τώρα να προλάβετε. Αυτό που γνωρίζουμε από πλευρά μας είναι ότι ο Δήμος Ναυπακτίας, σκοπεύει να ορίσει δικηγόρο που θα αναλάβει την υπόθεση. Το θέμα τέθηκε επίσης στην ειδική συνεδρίαση για την λογοδοσία της δημοτικής αρχής από την δημοτικό Σύμβουλο Ανδρέα Κωνσταντόπουλο. Δυστυχώς η απάντηση που δόθηκε από τα χείλη του κ. Γκίζα, ήταν γενική και αόριστη. Θα δούμε είπε στον κ. Κωνσταντόπουλο ο Δήμαρχος Ναυπακτίας.

Μ. Ζιαμπάρα: « Μείναμε μόνοι»

Με μια ανακοίνωσή της η επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης Ναυπακτίας Μαρία Ζιαμπάρα αναφέρεται στο θέμα και τονίζει: «Στην τελευταία συνεδρίαση του ΣΠΟΑΚ (Σύνδεσμος Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού κόλπου) το Δ.Σ. ομόφωνα εξέδωσε το ψήφισμα που κατέθεσε ο Δήμος Πατρέων ενάντια στην εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην περιοχή. Στο Σύνδεσμο συμμετέχουν οι Δήμοι που περιβάλλουν τον Κορινθιακό πλην του Δήμου Ναυπακτίας, του οποίου η δημοτική αρχή Γκίζα πρόσφατα αποφάσισε να αποχωρήσει, για να εξασφαλίσει οικονομία χρημάτων!!!!! από την ετήσια συνδρομή της στο Σύνδεσμο!!!!.Η δημοτική αρχή Γκίζα επέλεξε συνειδητά με καθαρά “λογιστική” προσέγγιση, που δεν ταιριάζει σε έναν φορέα, όπως είναι ο Δήμος, να απέχει από ένα συλλογικό φορέα μέσα από τον οποίο θα ένωνε τη φωνή του και τις δυνάμεις του για θέματα μείζονος σημασίας, όπως αυτό που προκύπτει με την επικείμενη εγκατάσταση του υπεράκτιου αιολικού πάρκου στην περιοχή μας».

Πολλά τα προβλήματα που θα προκύψουν

Όταν γραφόταν το άρθρο αυτό, συνεδρίαζε το τοπικό συμβούλιο Αντιρρίου που θα έπαιρνε μια αρχική απόφαση για το θέμα και την οποία θα κοινοποιούσε και στον Δήμο Ναυπακτίας. Παράλληλα την ίδια ημέρα συνεδρίαζε η συντονιστική επιτροπή υπό την προεδρεία του Δημάρχου Πατρέων για να αποφασιστούν οι περεταίρω ενέργειες που θα ακολουθηθούν. Το μόνο σίγουρο είναι πως με την εγκατάσταση ων ανεμογεννητριών θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στην περιοχή και ειδικά στην πλευρά της Ναυπακτίας. Αρχικά θα υποβαθμιστεί το θαλάσσιο περιβάλλον ενώ θα υπάρξουν και περιορισμοί στην αλιεία. Παράλληλα θα τοποθετηθούν υπόγεια καλώδια που θα οδηγούν το ρεύμα από τις ανεμογεννήτριες στον υποσταθμό, ο οποίοι παρεμπιπτόντως θα δημιουργηθεί κοντά στα παράλια της περιοχής από την πλευρά της Ναυπακτία, καθώς μόνο εκεί υπάρχουν αγροτεμάχια και εκτάσεις που μπορούν να τον φιλοξενήσουν. Δεν μιλάμε για την οπτική όχληση, η οποία θα είναι μεγάλη. Άλλη μια παράμετρος του ζητήματος είναι φυσικά και η διάβρωση των ακτών, που θα επιταχυνθεί από την κατασκευή των βάσεων του αιολικού πάρκου. Συντονισμένα λοιπόν η τοπική αυτοδιοίκηση μαζί με την κοινωνία θα πρέπει να αντιδράσει στα σχέδια αυτά. Ας το κάνουμε όπως στην Κρήτη όπου παρόμοιο αιολικό πάρκο (αν όχι το ίδιο), θέλησαν κάποιοι να τοποθετήσουν πλησίον των παραλιών του νησιού αλλά μετά από την έντονη αντίδραση φορέων και κοινωνίας, κάτι τέτοιο δεν έγινε. Ελπίζουμε να προλάβουμε και εμείς ως περιοχή να αντιδράσουμε έγκαιρα και να μην έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις.

Έχει διαβαστεί 383 φορές

  •