Αρχική Ειδήσεις Τοπικά Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του Δήμου Καλαβρύτων για την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του Δήμου Καλαβρύτων για την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας

από ΜΑΝΤΩ ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗ
Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του Δήμου Καλαβρύτων για την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας

Συνεχίζονται και κορυφώνονται αυτή την εβδομάδα οι εκδηλώσεις του Δήμου Καλάβρυτων για τα 203 χρόνια απ’ την κήρυξη της Επανάστασης του 1821 στην Αγία Λαύρα και την Απελευθέρωση της πόλης στις 21 Μαρτίου 1821.

«Το ορόσημο της κήρυξης της Επανάστασης στην Αγία Λαύρα φέρνει και φέτος τα Καλάβρυτα στο επίκεντρο των εκδηλώσεων της επετείου. Από εδώ ξεκίνησε η σύγχρονη πορεία του Ελληνισμού. Από εδώ και το διαρκές μήνυμα του 1821 που έχει στον πυρήνα του ως βασικές αρχές την ενότητα, τη σύμπνοια και το δίκαιο», αναφέρει σε δήλωση του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος.     

Την Πέμπτη, ημέρα της επετείου της Απελευθέρωσης των Καλαβρύτων, στις 10.15 π.μ. θα τελεστεί δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της πόλης χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιάλειας κ.κ. Ιερώνυμου.

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Αρχιερατικός Επίτροπος Καλαβρύτων π. Κωνσταντίνος Μητρόπουλος. Θ’ ακολουθήσουν τρισάγιο στο Μνημείο Πεσόντων Ηρώων και κατάθεση στεφάνων και στις 11.15 παρέλαση με τη συμμετοχή μαθητριών και μαθητών των σχολείων του Δήμου Καλαβρύτων, Πολιτιστικών Συλλόγων, χορευτικών συνόλων και Τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στις 11.30 π.μ. έχει προγραμματιστεί αναπαράσταση της ορκωμοσίας των Αγωνιστών απ’ τον Θεατρικό Όμιλο Καλαβρύτων «Πάνος Μίχος» και στη συνέχεια παρουσίαση εθνικών παραδοσιακών χορών από χορευτικά τμήματα Καλαβρυτινών Πολιτιστικών Συλλόγων.

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ

Στις 5.30 το απόγευμα της Πέμπτης, στο Πέτρινο Κτίριο, θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης λιθογραφιών των έργων του Στρατηγού Ιωάννη Μακρυγιάννη από τις Συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με χαιρετισμό του Δημάρχου Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλου και στη συνέχεια ομιλία απ’ τον Επιμελητή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου Φίλιππο Μαζαράκη-Αινιάν.

Και στις 6.30 μ.μ. έχει προγραμματιστεί η αναπαράσταση της μάχης της Απελευθέρωσης των Καλαβρύτων, από τον Θεατρικό Όμιλο Καλαβρύτων «Πάνος Μίχος».

Την Παρασκευή 22 Μαρτίου στην Ιστορική Μονή Αγίας Λαύρας, στις 10 το πρωί, ξεκινά η «Ελευθερίας Πορεία» όπου ο Ηγούμενος της Μονής θα παραδώσει το Λάβαρο της Επανάστασης και στεφάνι δάφνης στον πρώτο δαφνοδρόμο για να μεταφερθεί στην Πάτρα προς στέψη του ανδριάντα του Παλαιών Πατρών Γερμανού. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με διαδημοτική συνεργασία των Δήμων Καλαβρύτων, Πατρέων και Ερυμάνθου. 

Την ίδια μέρα στα Καλάβρυτα, στις 9 μ.μ., στην αίθουσα του Πολυδύναμου Πολιτιστικού Κέντρου θα παρουσιαστεί το θεατρικό έργο του Θανάση Σκρουμπέλου «3 του Σεπτέμβρη 1843-Μακρυγιάννης», σε σκηνοθεσία Νίκου Γκεσούλη. Ερμηνεύει ο ηθοποιός Θοδωρής Προκοπίου.

ΣΕ ΦΡΟΞΥΛΙΑ ΚΑΙ ΑΘΗΝΑ

Το Σάββατο 23 Μαρτίου είναι προγραμματισμένη η εκδήλωση στην Τουρλάδα, στη θέση Φροξυλιά, με δοξολογία στις 9.45 π.μ. στο εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Θ’ ακολουθήσει Τρισάγιο στο Μνημείο Φροξυλιάς, ομιλία απ’ τον λογοτέχνη-συγγραφέα Κωνσταντίνο Νικολόπουλο και κατάθεση στεφάνων. Και στη συνέχεια παρουσίαση εθνικών παραδοσιακών χορών από χορευτική ομάδα μαθητριών και μαθητών του Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου Κλειτορίας, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κλειτορίας. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Τουρλαδαίων «Ο Άγιος Ανδρέας».

Την ίδια μέρα στην Αθήνα, στις 11.30 π.μ., θα γίνει η καθιερωμένη εκδήλωσης της απόδοσης φόρου τιμής στη μνήμη των Αγωνιστών του 1821 στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, απ’ την Παγκαλαβρυτινή Ένωση.

Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΧΕΛΩΝΟΣΠΗΛΙΑΣ

Την Κυριακή 24 Μαρτίου στη Λυκούρια οι εκδηλώσεις ξεκινούν με δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου (9.45 π.μ.). Στις 11 π.μ. τρισάγιο στο Μνημείο Χελωνοσπηλιάς, εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας απ’ τον Πρόεδρο της Καλαβρυτινής Ένωσης Δημήτριο Βαρβιτσιώτη και κατάθεση στεφάνων.

Θ’ ακολουθήσουν (11.35 π.μ.) απαγγελία ποιημάτων από μαθήτριες και μαθητές Λυκούριας του Δημοτικού Σχολείου Κλειτορίας, παρουσίαση εθνικών παραδοσιακών χορών απ’ την χορευτική ομάδα του Συλλόγου Λυκουριωτών, του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ψωφίδας «Η Ερυκίνη Αφροδίτη», του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκεπαστού και από μαθήτριες και μαθητές του Δημοτικού Σχολείου, Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου Κλειτορίας, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κλειτορίας.

Στις 12.15 θα γίνει η αναπαράσταση του ιστορικού γεγονότος της Χελωνοσπηλιάς από τη Θεατρική Ομάδα Συλλόγου Λυκουριωτών «Πηγές Λάδωνα». Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Ιστορικού Συλλόγου Λυκουριωτών.

ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Επίσης, την Κυριακή 24 Μαρτίου στην Αθήνα, στις 11 π.μ. μαθήτριες και μαθητές του Γενικού Λυκείου και του ΕΠΑΛ Καλαβρύτων «Ευσέβιος Κηπουργός», με παραδοσιακές φορεσιές και το Λάβαρο της Επανάστασης του 1821, θα είναι επικεφαλής της μεγάλης μαθητικής παρέλασης στην Αθήνα.

Την ίδια μέρα, στις 2 το μεσημέρι, στην Ιστορική Μονή Αγίας Λαύρας θα γίνει ο τερματισμός κι η απονομή επάθλων στους νικητές του 46ου Ποδηλατικού Γύρου «ΘΥΣΙΑΣ», στη διαδρομή Πάτρα - Χαλανδρίτσα- Καλάβρυτα- Αγία Λαύρα.

Στην Δάφνη στις 7 μ.μ. θα ξεκινήσει Λαμπαδηδρομία. Και στις 7.15 μ.μ. φωταγώγηση του πετρόχτιστου σχηματισμού 1821, στη θέση «Ράχη».

ΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΟΝΗ ΑΓ. ΛΑΥΡΑΣ

Τη Δευτέρα 25η Μαρτίου στην Ιστορική Μονή Λαύρας στις 7 π.μ. οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Μονής, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Ιερώνυμου.

Στη συνέχεια, στο Πανελλήνιο Ηρώο Εθνικής Παλιγγενεσίας Αγωνιστών του 1821 (10.25 π.μ.), τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων και ακολούθως, στον προαύλιο χώρο της Μονής Αγίας Λαύρας, δοξολογία (11.15 π.μ.) και ομιλία απ’ τον Επίτιμο Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθανάσιο Κατσιρώδη.

Θ’ ακολουθήσουν (11.50 π.μ.) αναπαράσταση της ορκωμοσίας των Αγωνιστών και κήρυξης της Επανάστασης του 1821 από τον Θεατρικό Όμιλο Καλαβρύτων «Πάνος Μίχος», στρατιωτική παρέλαση και παρουσίαση εθνικών παραδοσιακών χορών από τα χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκεπαστού. 

Την ίδια μέρα, στην Κλειτορία, στην Ψωφίδα και στην Δάφνη έχουν προγραμματιστεί (10 π.μ.) δοξολογίες στους Ιερούς Ναούς Αγίου Δημητρίου Κλειτορίας, Κοιμήσεως Θεοτόκου Ψωφίδας και Αγίας Τριάδας Δάφνης και επιμνημόσυνες δεήσεις στα Μνημεία Ηρώων καθώς και μαθητικές παρελάσεις (11 π.μ.).

Στη δε Δάφνη, στις 11.30 π.μ. θα ξεκινήσει ο Αγώνας δρόμου με τη συμβολική ονομασία «1.821 μ.» με τη συμμετοχή μαθητριών και μαθητών των σχολείων της Δάφνης.

Να σημειωθεί ότι οι εκδηλώσεις του Δήμου Καλαβρύτων θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 21 Απριλίου (9.30 π.μ.), στην Κέρτεζη, με την τέλεση μνημόσυνου για τον Αγωνιστή του 1821 Δημήτριο (Αναγνώστη) Στριφτόμπολα, στον Ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Ιερώνυμου. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Κέρτεζης και του Πολιτιστικού Συλλόγου Kερτεζιτών «Ο Στριφτόμπολας». 

Τελετάρχες των φετινών επετειακών εκδηλώσεων έχουν οριστεί ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Κοινωνικής Πολιτικής, Τουρισμού και Αθλητισμού του Δήμου Καλαβρύτων Παναγιώτης Βαρβιτσιώτης κι ο δημοτικός υπάλληλος Νικόλαος Ρεστέμης.


Έχει διαβαστεί 444 φορές