Αρχική Ειδήσεις Τοπικά Ρεκόρ αιτήσεων για χαμηλότοκα δάνεια από 10.000 έως και 8 εκατ. ευρώ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Ρεκόρ αιτήσεων για χαμηλότοκα δάνεια από 10.000 έως και 8 εκατ. ευρώ

από ΣΟΦΙΑ ΚΑΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Ρεκόρ αιτήσεων για χαμηλότοκα δάνεια από 10.000 έως και 8 εκατ. ευρώ

Τα ποσά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Κάθε ρεκόρ σπάει η ανταπόκριση στα νέα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB) μέσω των οποίων εξασφαλίζονται χαμηλότοκα : Με το κόστος χρήματος να γίνεται μήνα με τον μήνα όλο και πιο ακριβό, μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν την δυνατότητα να διεκδικήσουν «φθηνά δάνεια» που αρχίζουν από 10.000 και φτάνουν έως και … 8 εκατ. ευρώ.  Αν και η διαδικασία έχει ενεργοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες, εντούτοις αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν σπεύσει να υποβάλλουν αιτήσεις.

Συγκεκριμένα, βάσει της σχετικής ενημέρωσης της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, προκύπτει, σύμφωνα με το enikonomia.gr πως έχουν κατατεθεί στην ψηφιακή πλατφόρμα KYC της HDB (Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα), 3.779 αιτήματα για συνολικό ποσό 950 εκατ., εκ των οποίων έχουν σταλεί για αξιολόγηση στις τράπεζες τα 2.721 αιτήματα (ποσό 700 εκατ.), ενώ πέρασαν το πρώτο στάδιο αξιολόγησης της επιλεξιμότητάς τους – λαμβάνοντας θετική απάντηση – τα 1.058 αιτήματα (ποσά ύψους 250 εκατ. ευρώ).

Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορηθούν για τα νέα προγράμματα στο hdb.gr και να κάνουν την αίτησή τους μέσω της πλατφόρμας KYC της HDB. Τα εν λόγω ευέλικτα χρηματοδοτικά προϊόντα (3 συγχρηματοδοτούμενα και 1 Εγγυοδοτικό) εξασφαλίζουν ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τόσο σε επίπεδο επιτοκίων, τα οποία είναι επιδοτούμενα, όσο και εγγυήσεων για επενδύσεις του Αναπτυξιακού Νόμου που φτάνουν το 80%. Η «προνομιακή» χρηματοδότηση αφορά ακόμη και κεφάλαια κίνησης, ενώ τα υπόλοιπα προγράμματα εστιάζουν σε «πράσινες» επενδύσεις και ψηφιακή αναβάθμιση.

Κεφάλαια κίνησης και χρηματοδοτήσεις για επενδυτικά σχέδια

Αναλυτικά τα 3 νέα άμεσα διαθέσιμα προγράμματα συγχρηματοδότησης θα παρέχουν:

Πράσινα Συγχρηματοδοτούμενα Δάνεια (Green Co-Financing Loans) με συνολικά διαθέσιμα δανειακά κεφάλαια ύψους έως 500 εκατ. € για χρηματοδοτήσεις επενδυτικού σκοπού σε ΜμΕ που υλοποιούν επενδύσεις ενεργειακής αναβάθμισης, ανάπτυξης παρόχων green services,  ανάπτυξης δικτύων φόρτισης αυτοκινήτων τεχνολογίας χαμηλών ρύπων (ηλεκτροκίνητων ή υδρογόνου) καθώς και επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με απώτερο στόχο την μείωση των εκπομπών και την προστασία του περιβάλλοντος. Η διάρκεια των δανείων θα είναι από 2 έως 10 έτη και το ύψος αυτών θα κυμαίνεται από 80.000 € έως 8.000.000 €. Δίνεται δυνατότητα αξιοποίησης περιόδου χάριτος για τα 2 πρώτα έτη.

Δάνεια Ψηφιακής Αναβάθμισης (Digitalization Co-Financing Loans) με συνολικά διαθέσιμα δανειακά κεφάλαια ύψους έως 250 εκατ. € για χρηματοδοτήσεις επενδυτικού σκοπού σε ΜμΕ, για την υλοποίηση επενδύσεων ψηφιοποίησης και ψηφιακής αναβάθμισης των εργασιών/δραστηριοτήτων τους, με στόχο της αύξηση της παραγωγικότητας τους, τη μεγέθυνσή τους και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η διάρκεια των δανείων θα είναι από 2 έως 10 έτη ,το δε ύψος αυτών ανέρχεται από 25.000 € έως 1.000.000 €. Δίνεται δυνατότητα αξιοποίησης περιόδου χάριτος για τα 2 πρώτα έτη.

Δάνεια Ρευστότητας Επιχειρήσεων (Liquidity Co-Financing Loans) με συνολικά διαθέσιμα δανειακά κεφάλαια ύψους έως 600 εκατ. € για χρηματοδοτήσεις κεφαλαίου κίνησης σε Μμε. Η επιδότηση επιτοκίου εφαρμόζεται αποκλειστικά και μόνο για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν λάβει ξανά χρηματοδότηση/ ενίσχυση από πρόγραμμα της HDB. Στόχος των δανείων είναι η διευκόλυνση της ομαλής λειτουργίας του συναλλακτικού κυκλώματος των επιχειρήσεων καθώς και η αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους υπό τις παρούσες έκτακτες συνθήκες της αγοράς (αύξηση ενεργειακών δαπανών, τιμές πρώτων υλών, πληθωριστικές πιέσεις) και η προστασία των θέσεων εργασίας, ώστε να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στις προκλήσεις της σύγχρονης επιχειρηματικότητας. Η διάρκεια των δανείων θα είναι από 2 έως 5 έτη, και το ύψος του δανείου ανέρχεται από 10.000 € έως 1.500.000 €. Δίνεται δυνατότητα αξιοποίησης περιόδου χάριτος για τα 2 πρώτα έτη.

Ποιοι φορείς «ξεκλειδώνουν» τα προγράμματα

Ποιοι φορείς όμως παίζουν ρόλο σε αυτή την εξέλιξη;

  1. Το Ταμείο Εγγυοδοσίας «Development Law Financial Instrument» (DeLFI) παρέχει εγγυήσεις για τη λήψη δανείων μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης διάρκειας με σκοπό την υλοποίηση των επενδυτικών προτάσεων που υποβλήθηκαν  στον νέο αναπτυξιακό νόμο N.4887/2022. Το DeLFI παρέχει εγγύηση 80% ανά δάνειο  και συνολικά θα διατεθούν δάνεια ύψους 500 εκ. Ευρώ. Στην πρόσκληση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB ανταποκρίθηκαν 12 τράπεζες και αιτήθηκαν δάνεια συνολικού προϋπολογισμού €932 εκ., ποσό που προς το παρόν είναι διπλάσιο από τους διαθέσιμους πόρους. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κεφάλαια του DeLFI προέρχονται από τις επιστροφές κεφαλαίων του Ταμείου Επιχειρηματικότητας Ι (ΤΕΠΙΧ Ι). Αυτό, σύμφωνα με την HDB, αναδεικνύει τη σημαντικότητα της λειτουργίας των χρηματοδοτικών εργαλείων ως revolving mechanism χρηματοδότησης με πολλαπλάσιο θετική επίδραση στην  οικονομία, καθώς πόροι του ΕΣΠΑ 2007-2013, αφού χρηματοδότησαν ένα σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων επιστρέφουν εκ νέου στην αγορά για την ενίσχυση νέων επιχειρήσεων.
  2. Το Ταμείο Χαρτοφυλακίου Συγχρηματοδοτήσεων (φέρει την ονομασία Business Growth Fund) μοχλεύει δημόσιους πόρους, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) και μέσω της συμμετοχής των Τραπεζικών Ιδρυμάτων αυξάνει τα διαθέσιμα δανειακά κεφάλαια σε περισσότερα από 2 δισ. ευρώ. Η πρώτη φάση υλοποίησης του Ταμείου  Χαρτοφυλακίου ενεργοποιήθηκε ήδη με τη δημοσίευση πρόσκλησης προς τις Τράπεζες για τρία νέα ταμεία για τη διοχέτευση στην αγορά επενδυτικών δανείων και κεφαλαίων κίνησης ύψους έως 1,35 δισ. ευρώ, ενώ πρόσθετοι πόροι ύψους 35 εκ. ευρώ αναμένεται να καλύψουν επιδότηση τόκων των παρεχόμενων δανείων. Σημαντική θα είναι η ελάφρυνση του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις μέσω των προγραμμάτων αυτών, αφού κάθε δάνειο θα συγχρηματοδοτείται κατά 40% από τους δημόσιους πόρων των Ταμείων αυτών, και θα παρέχεται άτοκα, ενώ για το υπόλοιπο 60% που θα χρηματοδοτεί η Τράπεζα το κόστος χρηματοδότησης θα μειώνεται κατά 3% για τα 2 πρώτα έτη του δανείου με την εφαρμογή της μερικής επιδότησης του επιτοκίου (υπό προϋποθέσεις). Αυτό αποφέρει μια συνολική μείωση του κόστους δανεισμού που δύναται να ξεπεράσει σε κάποιες περιπτώσεις και το 75%. Μεγάλο υπήρξε το ενδιαφέρον από πλευράς Πιστωτικών Ιδρυμάτων για τη συμμετοχή τους και σ’ αυτά τα τρία νέα προγράμματα, αφού 13 Τράπεζες υπέβαλαν τις προτάσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος με ανταγωνιστικές προσφορές επιτοκίων και μειωμένες απαιτήσεις εξασφαλίσεων. Η συμμετοχή τους στα δανειακά κεφάλαια σε αυτή την πρώτη φάση των προγραμμάτων αναμένεται να φτάσει τα 800 εκ. ευρώ.

Έχει διαβαστεί 241 φορές