Τα οικιακά τιμολόγια δεν έχουν πλέον τη διαβόητη Ρήτρα Αναπροσαρμογής -που «παγώνει» για έναν χρόνο
Τα οικιακά τιμολόγια δεν έχουν πλέον τη διαβόητη Ρήτρα Αναπροσαρμογής -που «παγώνει» για έναν χρόνο-, όμως ενσωματώνουν τα υψηλά κόστη που προκύπτουν από το άλμα των διεθνών τιμών φυσικού αερίου στον κόμβο TTF (που κυμαίνεται στα επίπεδα-φωτιά των 160 ευρώ/MWh από τώρα και έως και τον χειμώνα του 2023) και το ασφάλιστρο κινδύνου λόγω της «δαμοκλείου σπάθης» της πλήρους διακοπής ρωσικού αερίου που εξακολουθεί να αιωρείται πάνω από την Ευρώπη, παρά την επαναλειτουργία του Nord Stream 1. Ποια εταιρεία να επιλέξουμε; Θα έχουμε πέναλτι αν παραβιάσουμε το συμβόλαιό μας για να «μετακομίσουμε» σε φθηνότερο πάροχο; Ρωτήσαμε τον συνδικαλιστή Θεόδωρο Κανελλόπουλο.
«Η κυβέρνηση έρχεται να επιδοτήσει σε όλες τις κιλοβατώρες με 0,337 ανά κιλοβατώρα. Αρα αν το αφαιρέσουμε θα είμαστε κοντά στο 0,15 ανά κιλοβατώρα. Οι εταιρείες που έχουν χαμηλά την κιλοβατώρα μάλλον θα ανεβάσουν το πάγιο για να μπορέσουν να «βγουν»! Αλλά σίγουρα θα υπάρξει μπέρδεμα. Γιατί δεν έχουμε εικόνα πχ για 6 μήνες ώστε να μπορέσουμε να γνωρίζουμε τι θα πληρώνουμε» μας είπε.
Ο κ. Κανελλόπουλος κάνει έκκληση προς όλους για ένταξη στο Κοινωνικό τιμολόγιο: «Αυτό που θα πρέπει να κάνει κάθε πολίτης είναι ότι όσοι είναι δικαιούχοι του κοινωνοικού τιμολογίου πρέπει να κάνουν αίτηση. Γιατί η επιδότηση είναι κοντά στο 100%. Αν πχ η κιλοβατώρα κοστίζει 0,15 ευρώ, οι πιο φτωχοί πληρώνουν 0,03 και κάποιοι άλλοι 0,06 ευρω. Θα πρέπει να πουν στον λογιστή τους να τους εντάξει στο κοινωνικό τιμολόγιο. Ανεξαρτήτως εταιρείας.
Τα βάζει με τον Δήμο
Για το τέλος μας επεφύλασσε και έκπληξη ο γνωστός συνδικαλιστής της ΔΕΗ. Όπως δήλωσε στην «Πολιτεία» ο Δήμος δείχνει αδιαφορία σε σχεση με τις επανασυνδέσεις ενώ δεν φροντίζει και όσους είναι «υποψήφιοι» για να κοπεί η ηλεκτροδότησή τους λόγω οφειλών: «Ξέρετε πόσοι δικαιούχοι του ΚΕΑ δεν είναι ενταγμένοι στο κοινωνικό τιμολόγιο; Αλλά δεν έχουν ενημερωθεί και ευθύνεται ο Δήμος. Ενώ έχουμε μιλήσει για τον ενεργειακό διαμεσολαβητή, έτσι ώστε να γίνονται επανασυνδέσεις κλπ στην Πάτρα έχουν ολοκληρωθεί μόνο 33 τέτοιες αιτήσεις στον Δήμο. Αρα η Πάτρα δεν έχει φτώχεια. Ας μας πει ο Δήμος για ποιον λόγο δεν προχωρά στην διευθέτηση των υποθέσεων. Ο κόσμος δεν έχει ενημερωθεί από τον Δήμο να μεταβεί εκεί να καταθέσει τα απαιτούμενα έγγραφα. Πήρα εγώ προσωπικά για λογαριασμό τρίτου να ζητήσω τα έγγραφα. Πείτε μου σε ποιο site του Δήμου υπάρχει ενημέρωση γι αυτούς τους πολίτες. Σε κανένα. Ακόμη και οι κινητοποιήσεις που κάνει ο Δήμος στην ΔΕΗ είναι για το «θεαθήναι».
Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024